TR EN

Dil Seçin

Ara

Taklitçi Kuşlar

Taklitçi Kuşlar

Bir sesi taklit etmek, sadece ağzın açılıp kapanmasıyla oluşan basit bir beceri değil elbette. Bunun için birçok kompleks sistemin bir arada bulunması ve bu sistemlere ait bütün parçaların mükemmel bir uyum içinde çalışması gerekli. 

Bazı kuşlar diğer hayvanların seslerini taklit edebiliyorlar. En bilinen örneklerinden biri papağanlar. Papağanlar, insan konuşmasının yanı sıra, diğer hayvanların çıkardığı sesleri de taklit edebiliyorlar.

Bazı karga türleri de diğer hayvanların seslerini taklit edebiliyorlar. Mesela Amerika Kargası, araçların kornaları ve diğer kuşların çağrıları gibi birçok farklı ses taklidi yapabilen bir kuş.

Bunun yanı sıra, Avustralya’da yaşayan çelenk kuyruklu kuş (Lyrebird) adlı kuş türü de çok iyi taklit yeteneğiyle yaratıldıkları için, başka hayvan ve insan seslerinin yanı sıra yapay sesleri de doğal olarak taklit edebiliyorlar. Bu yetenekleri, syrinx adı verilen özel bir yapıya sahip olmalarından kaynaklanıyor. Syrinx, kuşların ses tellerinin bulunduğu bir organ ve Lyrebirdlerin syrinxi diğer kuş türlerine göre daha karmaşık bir yaratılışa sahip.

Bu arada kuşlardaki ses organı syrinx’in, kuşun vücudunun derin bir yerinde bulunuyor olması, kuşların nasıl ses çıkardıkları hakkında bilim adamlarının tam bir cevaba ulaşmalarına engel oluyor. Bilim adamları, enfraruj ve x-ışını kameraları ile kuşları izleme, kuşların boğazlarına yerleştirilen fiber optik mikroskoplar sayesinde onların ötüşlerini yakından inceleme imkânlarına sahip olmalarına rağmen, sesleri taklit etmeyi fiziksel olarak nasıl başardıklarını hâlâ tam olarak açıklayamıyorlar.

Bu kuş, dünyanın en iyi taklitçi kuşlarından ve 12 farklı kuş türüne ait sesleri taklit edebiliyor. Bundan başka, kameranın motorunun pervane sesini, bir şalterin kapanma sesini, araba motorunun veya saat alarmının sesini çıkarabiliyor. Kendi bölgesinde kullanılan elektrikli testere sesini bile taklit edebiliyor. 

Özellikle Lyrebird erkekleri, birçok farklı hayvanın sesini taklit ederek dişi Lyrebird’lere kendini tanıtıyor ve dişilere çağrıda bulunuyor. Erkek Lyrebirdler, diğer hayvanların seslerini taklit ederek dişileri cezbetmeye çalışıyorlar. Üreme dönemi boyunca, hemcinsleriyle rekabet etmek için şarkı söylüyor, dans ediyor ve ilginç şovlar sergiliyorlar.

Lyrebirdler taklit ettikleri sesleri duyarak öğreniyorlar. Özellikle gençleri, diğer hayvanların ve insanların seslerini taklit etme konusunda çok yetenekliler ve doğal ortamlarında bu yeteneklerini geliştirebiliyorlar.

Bir kuşun böyle bir yeteneğe sahip olması önemli bir yaratılış harikasıdır. Çünkü kuşlar ve diğer birçok canlı, aklı ve iradesi bulunmayan, insan gibi düşünme, şuurlu karar alma ve uygulama konusunda kararlı davranma gibi özellikleri olmayan canlılar. 

Sesler âleminin rabbi olan Allah (cc), her canlıyı farklı yeteneklerle donatıp sanatının güzelliklerini sergilediği gibi, bazı kuş türlerine de taklit yeteneği veriyor. Böylece hem âleme tefekkür ve ibret nazarıyla bakanlara kendi sanatını gösteriyor, hem de o canlılara ihtiyaçlarını böylece veriyor.

Canlılardaki mucizevi tüm özellikler, Allah’ın, yaratışındaki ihtişama şahitlik etmemiz için bizlere gösterdiği delillerdir; bizlere de Allah için bakmak kalıyor.