TR EN

Dil Seçin

Ara

İyi Bir Çocuğum Olsun

İyi Bir Çocuğum Olsun

Anne-babalar çocuk eğitimi konusunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahipler mi? Her insanın çeşitli konularda mutlaka belli oranlarda eksiği olur. Bu eksiği gidermek için de başta eksik olduğu konunun farkına varması ve eksiğini kabul etmesi gerekir. Böylece o eksiği giderme konusunda bir adım atacaktır.

...

Evde ilişkilerde huzursuzluk varsa, çocuğunuzla tartışmanız söz konusu oluyorsa, çocuğunuz sorumsuz hareket ediyorsa, başkalarına zarar veriyorsa, içine kapanıksa, verilen çalışmayı bitirmeden bırakıyorsa, iletişim sorunu yaşıyorsa, kendisinden beklenen sorumluluğu sergileyemiyorsa ve bunun gibi çeşitli problemler yaşıyorsanız, demek ki bir takım yanlışlar veya eksikler sözkonusudur.

Çocuğunuzun gelişiminde ona yardımcı olabilmeniz için öncelikle ebeveynin yardımcı olabilecek konumda olması gerekir. Üstad Bediüzzaman, “Nefsini ıslah etmeyen başkasını ıslah edemez.” der. Yani biz bilmeliyiz ki, doğru rehberlik edebilelim; biz iyi olmalıyız ki, iyi olmayı öğretebilelim. 

Her şeyin başı bilgidir. Bilen dağları aşmış; bilmeyen düz yolda şaşmış der atasözümüz. İnsan bilgiyle doğruyu bulduğu gibi, yanlış bilgiyle de doğrudan uzaklaşır. Nice çocuklar vardır ki, yanlış örnekler ve yanlış yönlendirmelerle yetenekleri heba olur. Çocuğunuza nasıl daha faydalı olabileceğiniz konusunda birkaç ipucunu şöyle sıralayabiliriz:

- Kitap okuma alışkanlığı edinin.

- Her şeye olumlu yönden bakmayı deneyin. Olumlu düşünmeyi alışkanlık haline getirin.

- Plan yapın, hedef belirleyerek hareket edin ve zamanınızı yönetin.

- Sınav stresiyle baş etme, dikkat dağınıklığına çözüm bulma yöntemleri konusunda bilgi edinin.

- Çocuklarınıza karşı sabırlı ve fedakâr olun. Çocuğunuz hayatınızın meyvesidir; onu Allah için, karşılık beklemeden sevin ve ahlaklı, dürüst, çalışkan bir insan olarak yetişmesine yardımcı olun.

- Çocuğunuz için çok dua edin. 

- Bilinçli medya kullanıcısı olun. 

- Zararlı alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olun ve çocuklarınızı bilinçlendirin.

- Çocuklarınızla mümkün olduğunca çok vakit geçirin, onlarla oyun oynayın, birlikte bir şeyler yapın… Bu aile bağlarını güçlendirecek ve onların gönlüne girmenizi sağlayacaktır. Sadece bu bile problemlerin çözümünü sağlayacaktır.

- Çocuğunuza sorumluluk verin.

- Çocuğunuzun arkadaş çevresini takip edin, kimlerle vakit geçirdiğine dikkat edin. Çünkü insan kiminle yakınsa ondan etkilenir.

- Ergenliğe erişen çocuğunuzu siz ya da doğru insanlar bilinçlendirsin ki, başkaları onu yanlış yönlendirmesin.

- Çocuğunuzun küçüklüğünden itibaren, doğru ve güzel bir şey yaptığında onu takdir edin, bu yaptığının doğru ve güzel olduğunu söyleyin; yanlış ve olumsuz bir şey yaptığında ise, ona yumuşak bir dille bunu yapmamasını, bu yaptığının yanlış olduğunu söyleyin. Sadece bu tutumunuz bile, çocuğunuzun iyi bir insan olması için yeterli olacaktır inşaallah.