TR EN

Dil Seçin

Ara

İyi Bir Evliliğim Olsun

İyi Bir Evliliğim Olsun

Nişanlılık dönemindeki yanlış kararlar boşanma sebebi oluyor.

Nişanlılık döneminde yapılan hatalar evlendikten sonra meydana çıkıyor ve boşanmaya kadar gidiyor.

Sorunlu bir evlilik yapmamak, huzursuz bir aile yuvası kurmamak için, zehir zemberek bir hayat yaşayıp yaşatmamak için ve boşanmaların önüne geçmek için nelere dikkat etmek gerekir?

— Evlenememe gibi bir endişeniz olmasın. Yeter ki, siz iyi bir insan olun; birlikte yaşanabilecek, aile kurulabilecek bir insan olun. Böyle olduktan sonra evlenebileceğiniz biri karşınıza çıkacaktır.

— Acele karar vermeyin. Acele verilen kararlar sağlıklı olmayabilir. İyice araştırın, soruşturun, ehliyle istişare edin ve kararınızı ona göre verin.

— Görmeden karar vermeyin. Evleneceğiniz kişiyi mutlaka görün ve konuşun. Sünnet olan da budur. Başkalarının beğenisi ve kararıyla evlenmeyin.

— Evleneceğiniz adayı iyi tanıdıktan sonra evlenin. Çocukluk arkadaşınız veya tanıdığınız dahi olsa eş adayı gözüyle değerlendirin ve öyle karar verin. Yıllar öncesinden tanıdığınız bir insanı, bildiğiniz eski haliyle değil, mevcut durumuyla tanımaya çalışın. İnsan kısa zamanda değişebilir.

— Eş adayının geçmişini de araştırın fakat geçmişe takılı kalmak yerine mevcut haline bakın. Yapılan eski hatalardan ders almış ve geri dönmüşse, eskiye takılıp kalmayın. Araştırırken özellikle tarafsız kişilere soruşturun. Eş adayını en iyi kim tanıyorsa ona sordurun. Ailesi, arkadaş çevresi, mesai arkadaşları…

— Özellikle evlenmek istediğiniz eş adayının fikirleri sizin fikirlerinize ne derece örtüştüğünü araştırın. Fikirler uyuşuyorsa sorun yok. Fikirler uyuşmuyorsa eşler ileride birbirini incitebilirler. Bu konuda dikkatli olmak gerek. Dil ve ırk farklı olsa bile mutlu bir aile olabilir, fakat düşünceler uyuşmuyorsa zamanla çatışmalara sebep olabilir.

— Günümüzde teknolojinin beraberinde getirdiği hızlı toplumsal değişmeden dolayı, kuşaklar arasında birçok farklılıklar meydana gelmektedir. Ebeveynler bile çocuklarıyla farklı düşünebilir. Böyle de olsa ailelerin uyuşması önemlidir. Çünkü çiftlerin evlenmesiyle aynı zamanda aileler de bağlanmış oluyor.

— Sadece mantık ve sadece aşk evliliği yerine, aşk, mantık ve duygu evliliği yapılmalıdır. Bunlardan biri eksik olursa evlilik sonrası hayata zarar verir. Akıl yanılır; aşk, gözü kör, kulağı sağır eder. “Senin bir kimseye veya bir şeye karşı aşırı sevgi duyman, seni o kimsenin veya o şeyin kusurlarına karşı kör ve sağır eder.”1 buyurur Allah’ın Elçisi (asm). Bundan dolayı, sevgi, mantık, duygu bir arada olursa, daha sağlıklı bir evlilik olacaktır.

— Zararlı alışkanlıklara dikkat! Eğer eş adayınız bunları kullanıyorsa iyi düşünün ve öyle karar verin. Mesela sigara içenin yanında nefes darlığı çeken birisi, sağlığını korumak ve sağlık odaklı tartışmalar yaşamamak için bu evliliği iyi düşünmelidir.

— Hastalıklara dikkat edin. Eş adaylarından birinde psikolojik ya da bedensel bir hastalık varsa bunu mutlaka söylemelidir. Aksi takdirde ileriki zamanda öğrenildiğinde etkisi daha yıkıcı olabilir.

— Evliliğin sorumlulukları var. Evliliğin sosyal, psikolojik, ekonomik.. yükünü kaldırabilecek misiniz? Evlilikle beraber hayatınızda meydana gelecek değişmelere hazır mısınız? Bunlara hazır olmanız gerek.

Bireyler bu konulara dikkat ettikten sonra, ağırlıklı olarak olumlu ise evlilik gerçekleştirilebilir. Halledilebilecek ufak tefek kusurlar zamanla hallolur inşaallah.

Diyelim ki evlendiniz. Son olarak da size mutlu evliliğin bir sırrını vereyim: Evliliklerde sevgi ve saygı çok önemlidir. Eşinizi sevmek için daima onun iyi yönlerini, küçük de olsa yaptığı güzel şeyleri görün. Sevginizin arttığını göreceksiniz. Daha sonra da olumsuz yönleri varsa bunları değiştirmesi konusunda ona sevginizle yardımcı olun.

 

Kaynak:

1.  İbn Hanbel, V, 194; Ebû Davud, V, 347, nr. 5130.