TR EN

Dil Seçin

Ara

Yeni Dönem, Yeni Heyecan

Yeni Dönem, Yeni Heyecan

Eğitim Öğretim yılının ikinci dönemine adım attık. Bu yazımızda bu dönemle ilgili bazı konuları ele alacak ve bir iki ipucu vereceğiz.

Eğitim Öğretim yılının ikinci dönemine adım attık. Bu yazımızda bu dönemle ilgili bazı konuları ele alacak ve bir iki ipucu vereceğiz.

 

• Hedefini pekiştirmeliyiz

Birinci dönemde öğrenciye gösterilen hedeflere ulaşmışsa bile, ikinci dönem için önceki hedefler pekiştirilmeli, yeni hedefler konulmalıdır. Nitekim çocuklar teşekkür, takdir aldım hedefime ulaştım düşüncesiyle rehavete kapılabilirler.

 

• İyi bir plan yapılmalıdır

İkinci dönem için iyi bir plan yapılmalıdır. Bu plana, ikinci dönemde de aynı derslerden sorumlu ise, geçen dönemin dersleri de dahil edilmelidir. Yaptığınız plan gerçekçi olmalı, yani çocuğun yeteneklerine uygun olmalıdır. Yeteneği aşan bir plana, çocuk da ayak uyduramayacağı için faydasız olacaktır.

 

• Yeteneği tanımak önemlidir 

Anne babalar çocuğa yeteneğinin üstünde bir yük yüklememelidir, yetersiz kalacağı isteklerde bulunmamalıdır. Aksi takdirde sahip olduğu kadarından da fayda göremez, yetenekler köreltilir. Yeteneklerin gelişmesi ancak bu onlara uygun faliyetler yapılırsa gerçekleşecektir.

 

• Sosyal faaliyetler ders kadar önemlidir 

Sosyal faaliyetlere zaman ayrılmalıdır. Her insanın psikolojik, bilişsel, duygusal, akademik başarısının yanında, sosyal ve sportif faaliyetlere de ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçlar göz ardı edilmemelidir. İnsan bir bütündür.

 

• Sosyal medyayı bilinçli kullanmalıdır

Sosyal medyayı bilinçli kullanmak önemlidir. Sosyal medyanın cazip yönleri kadar zararları da olabilir. Nitekim zihin-kas koordinasyonunun bozulmasına sebep olan sosyal medya araçları, mantığın işlemesine ciddi zarar verebilmektedir.

 

• Çocuğunuzu cesaretlendirin

Zayıf dersler için çocuğunuzu cesaretlendirin. Birinci dönem bir veya birkaç dersten zayıf getiren bir çocuğa cesaret aşılayıp bu zayıf dersleri düzeltmesine yardımcı olun. Aksine çocuğun özgüvenini kıran, başarma isteğini söndüren anne babalar yanlış yapıyorlar. Ne çocuğa ne de kendilerine bir faydaları oluyor.

 

• Üzerinize düşeni yapın ve sabredin

Özellikle dersleri zayıf olan çocukların aileleri sabırlı olmalıdır. Öğrenme bir süreç olduğu için sabır önemlidir. Kuran-ı Kerîm’de “Allah sabredenlerle beraberdir.” ve “Resulüm inanan kullarıma sabrı tavsiye et.” buyuruluyor.

Bize düşen neyse onu yani fiili duamızı yapacak, ve sonra aklımıza geldikçe evladımıza dua edecek ve sabretmeyi bileceğiz. Başarı çalışmaya, zafer sabretmeye bağlıdır.

 

• Olumlu düşünmek çözüm getirir

Her konuda olumlu düşünün ve çocuğunuza da olumlu bakış açısını kazandırmaya çalışın. Hz. Mevlana, “Gül düşünürsen gülistan olur. Diken düşünürsen dikenlik olur.” diyor. Bediüzzaman Said Nursi de, “Güzel gören güzel düşünür; güzel düşünen hayatından lezzet alır.” diyor. 

Gerek ders için, gerek hayatın her aşaması için çocuklarımıza olumlu bakış açısını, olumlu düşünme alışkanlığını kazandırmamız gerekir.