TR EN

Dil Seçin

Ara

Yakup Peygamberin Ekmeği: Keçiboynuzu

Yakup Peygamberin Ekmeği: Keçiboynuzu

Keçiboynuzu, bilinen en eski meyvelerden birisidir. 5000 yıldan beri bilindiği sanılmaktadır. Yakup Peygamberin çölde ekmek yerine keçiboynuzu yediği rivayet olunur.

Lokman Hekim, günlerden birinde Anadolu’nun güneyindeki insanların dertlerine şifa bulmak amacıyla yola çıkar. Toros Dağları’ndan aşağıya inip Akdeniz’e doğru ilerlerken limon ağaçlarını görür. Orada yaşayan insanların daha sağlıklı olabileceğini düşünerek ilerlerken yolunun sağının solunun keçiboynuzu ağaçlarıyla örtülü olduğunu görür. Orada durup yanındakilere “Buranın insanlarının bana ihtiyacı olmaz” deyip geri döner.

Bu rivayetin doğruluğu bilinmez ama, bu kıssada keçiboynuzunun sağlığa faydaları konusunda bir mesaj verildiği kesin.

 

Yakup Peygamberin Ekmeği

Keçiboynuzu, bilinen en eski meyvelerden birisidir. 5000 yıldan beri bilindiği sanılmaktadır. Yakup Peygamberin çölde ekmek yerine keçiboynuzu yediği rivayet olunur. İngilizcesi ‘carob’ ise de, genellikle ‘St. Johns Bread’ olarak bilinen keçiboynuzunun Almanca’sı da ‘johannisbrot’dur. Bu isimlere bakılacak olursa, keçiboynuzu her iki lisanda da “Yakup Peygamberin Ekmeği” olarak adlandırılmaktadır.

 

Keçiboynuzu, hiçbir tarafı çöpe atılmayan değerli bir nimettir. Çekirdekleri ilâç ve kozmetik sanayiinin hammaddesidir. Pekmez yapımında kullanıldıktan sonra çıkan atık kısmı bile yem fabrikalarında değerlendirilir.

 

Keçiboynuzunun Şifası

Keçiboynuzunun yapısında bol miktarda potasyum, fosfor, demir, çinko ve bakır olduğu için kemik erimesi, kansızlık, zayıflık, demir eksikliği durumlarında doğal şifa kaynağı olarak yaratılmıştır.

Yüksek doğal şekerler, zengin mineraller (özellikle çinko) ve vitamin (A, B, B2, B3, D) içeriği dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağıdır.

Yüksek ham selüloz içeriği nedeniyle bağırsak rahatsızlıklarında ve gastritte faydalıdır. Mide ve bağırsak gazlarını dışarı atarak mide şişkinliğini gidermekte yararlıdır. Bağırsak kurdu, tenya, solucan gibi bağırsak parazitlerini temizler. Mideye kuvvet verir.

İshale karşı mükemmel bir takviye olarak yaratılmıştır. Kabızlık şikâyeti olanların da tüketmesi gereken bir meyvedir. Olgunlaşmadan yenirse bağırsakları yumuşatır, olgunken kabızlık yapar. Kısaca, hem ishal, hem de kabızlık şikâyetlerine karşı faydalı yaratılmış bir meyvedir.

 

Harnup Pekmezi Ve Faydaları

Yüksek oranda kalsiyum içeren (sütün 3 katı) keçiboynuzu kemik gelişimi açısından yararlıdır ve kemik erimesine karşı etkilidir.

İçindeki E vitamini sayesinde; öksürüğe, gribe, kemik erimesine ve kansızlığa iyi gelen bir nimettir.

Balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı ve bronş açıcı özelliği vardır. Nefes darlığına oldukça etkilidir ve uzmanlarca özellikle alerjik nefes darlığı çekenlere ısrarla keçiboynuzu pekmezi tavsiye edilir.

Yüksek sodyum ve potasyum içeriği sayesinde tansiyon, karaciğer ve akciğer üzerine çok yararlı etkileri bulunmaktadır. Kanı temizler.

Bazı araştırmalarda, keçiboynuzunun içerdiği gallik asit nedeniyle antioksidan aktiviteye sahip olduğu, bundan dolayı akciğer ve kolon kanserine yakalanma riskini belli oranda azalttığı bildirilmektedir.

Hastalıklara karşı şifa kaynağı olan bu gibi meyvelere tevhid nazarıyla bakılacak olursa; birden zemin denilen şu büyük hastanede bulunan dertlilere, âlem denilen büyük eczahaneden ilaçları ve dermanları, şifa ihsan etmesi ile Rahîm-i Mutlak’ın cemâl-i şefkati ve mehasin-i Rahîmiyeti küllî ve şaşaalı bir surette görünür. Eğer tevhid nazarıyla bakılmazsa; o cüz’î fakat alîmane, basîrane, şuurkârane olan şifa vermek dahi, bitkilerin özelliklerine ve kör kuvvete ve şuursuz tabiata verilir. Bütün bütün mahiyetini ve hikmetini ve kıymetini kaybeder.

 

Kaynak:

1. Klenow S. 2009. Does an Extract of Carob (Ceratonia siliqua L.) Have Chemopreventive Potential Related To Oxidative Stress and Drug Metabolism in Human Colon Cells? J. Agric. Food Chem. 57, 2999-3004