
Odanızın Havası Nasıl? / Temizlik Yapan Bitkiler
Mart 2017, 483 |
![]() |
Eklenme Tarih: 17 Eylül 2019 18:16 | Prof. Dr. Fatih Satıl |
Günümüzün büyük bir kısmını kapalı alanlarda geçiriyoruz. Evlerimiz ve çalışma ortamlarımız; uçucu organik bileşen adı verilen gazlar yayan sentetik halılar ve perdeler, mobilyalar, laminantlar, temizlik malzemeleri, iç mekân kokuları ve plastiklerle dolu.
Teknolojinin gelişmesiyle beraber evlerimizdeki ve ofislerimizdeki elektromanyetik dalgalar yayan modemler, bilgisayarlar, cep telefonları, şarj cihazları gibi cihazlar da bulunduğumuz ortamın havasını manyetik olarak kirletmektedir.
Ayrıca kapalı alanlarda içilen sigaranın da sağlığımızı tehdit eden diğer bir unsur olduğunu da unutmamak gerekir. Tüm bu sözü edilen kimyasallar insan sağlığını tehdit ederek; cilt ve gözlerde tahriş, halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı, solunum problemleri, astım, burun ve boğaz mukoza zarının tahrişi, kanser hastalıklarına neden olmaktadır.
Araştırmalara göre, dünyada her yıl hava kirliliğinden yaklaşık 3 milyon insan ölmektedir. Bu değer dünyadaki ölüm vakalarının %5’ini oluşturmaktadır. Tüm bunlar göz önüne alındığında ‘iç ortam hava kalitesi’nin önemi daha da artmaktadır.
Çeşitli kaynaklardan atmosfere atılan ve bir kirletici gaz olan CO2, bitkiler tarafından emilerek temizlenmektedir. Son çalışmalar bitkilerin CO2 dışında başka gazları da emerek temizlik yaptığını gösteriyor. NASA’nın Amerikan Müteahhitler Birliği ile birlikte yaptığı "Temiz Hava” isimli bir araştırmaya göre; bazı bitkiler ortamdaki benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen, amonyak gibi kimyasalları temizleyerek daha sağlıklı bir hava solumamıza yardımcı oluyorlar. NASA bu temizlik işinin daha iyi gerçekleşebilmesi için, kapalı ortamlarda her 10 m² için bir bitkinin bulunmasını tavsiye ediyor.
Peki, En İyi Hava Temizleyici Bitki Hangisi?
NASA’nın yayınladığı listede: birçok bitki yer alıyor. Bunlardan bazılarının yaşam ortamları ile hava temizleme özellikleri şöyle:
Aşk merdiveni (Nephrolepis): Havadaki formaldehit ve ksileni absorbe eder.
Kurdele çiçeği (Chlorophytum): Bu bitki havadaki formaldehiti, ksileni ve karbonmonoksiti temizler.
Benjamin (Ficus benjamina): Formaldehit ve ksileni absorbe etme özelliği ile bilinir.
Sarmaşık (Epipremnum): Havadaki formaldehiti, benzeni ve ksileni emer.
Flamingo çiçeği (Anthurium): Bulunduğu ortamdaki amonyağı temizlemek konusunda çok başarılıdır. Aynı zamanda, formaldehiti ve ksileni de absorbe eder.
Yukka, Avize çiçeği (Yucca): Ortamdaki trikloretileni, formaldehiti ve benzeni temizler.
Kılıç bitkisi (Sansevieria): Havadaki trikloretileni, formaldehiti, benzeni ve ksileni absorbe eder.
Kasımpatı (Chrysanthemum) ve Barış çiçeği (Spathiphyllum): Bu iki bitkinin havada bulunan beş kimyasalı (benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen, amonyak) temizleme özelliği vardır.
Temizlik ve Kuddüs İsmi
Bütün kâinatı rahmetiyle kuşatan Rabbimiz, bitkileri ve diğer canlıları dünyada yarattığı vakit, onları hayat kanunları ve kâinatla olan münasebetlerine uygun olarak yaratır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bitkilere verilmiş olan temizleme görevi, her an bütün kâinatı gören ve teftişten geçiren Yaratıcımızın Kuddüs isminin birer parlak mühürleri hükmündedirler.
Aynen öyle de, bu kâinat ve yeryüzü, hiç durmadan çalışan bir fabrika, ya da daima dolup, boşalan bir misafirhane gibidir. Fabrikalar ve misafirhaneler devamlı çalıştıkları ve dolup boşaldıkları için çok fazla kirlenir ve eğer temizlenmezlerse kokuşmuş maddeler birikir ve oralar süprüntü ve enkazlarla dolu bir çöplük halini alır. Hâlbuki bu kâinat fabrikası ve yeryüzü misafirhanesi o kadar temiz ve parlaktır ki, içlerinde faydası olmayan, gereksiz hiçbir madde bulunmaz. Bu durum bize, bu koca fabrikayı küçücük bir oda gibi süpürüp temizleyen ve düzenleyen bir sahibinin varlığını ve işlerini gösterir.
Son söz olarak; yeryüzündeki bu temizlik fiiline, bitkilerden ders çıkartarak biz insanların da uyması gerektiğini hatırlatmak gerekir.
Kaynak
Kobayashi KD et al. Using Houseplants To Clean Indoor Air. Ornamentals and Flowers (revised) Dec. 2007. OF-39.
Mart 2017, 483 Sayısı Tüm Yazıları
- 6 Sevinç Kaynaklarımız / Prof. Dr. Alaaddin Başar
- 8 Acele İşe Şeytan Karışır / Ayşe Zehra
- 9 Görmek / Suat Ünsal
- 10 Araştırmaların Şaşırtıcı Sonuçları Bal Şifa Deposu / Zafer Araştırma Grubu
- 14 ÇANAKKALE / Hatırladıkça Canlanıyor, Anladıkça Büyüyoruz / Zafer Araştırma Grubu
- 18 Aşağıdakiler / Yüksel Karahan
- 19 Elma / Abdülkadir Demir
- 20 Güneş Sistemini Nasıl Bilirsiniz? / Dr. Selçuk Eskiçubuk
- 24 Kısaca Yaz Ben Anlarım / Ömer Sevinçgül
- 25 Ne Ekersen Onu Biçersin / Ahmet Zafer
- 26 Odanızın Havası Nasıl? / Temizlik Yapan Bitkiler / Prof. Dr. Fatih Satıl
- 28 Hatıra Baskını / Hamza Tekin
- 30 Hatıralar Bizimle Yaşar / Selim Gündüzalp
- 34 Alarm Sesi / Ayten Yadigâr
- 36 Payitaht Mekteplerinin Çanakkale İle İmtihanı / İsmail Çolak
- 42 Sosyolojinin Kurucusu İbni Haldun / Ertuğrul Esen
- 46 Yüz Çizgileri Ne Söyler? / Banu Yaşar
- 49 Karga ile Leylek / Namık Onsekizoğlu
- 50 Alaturka mı, Alafranga mı? / Prof. Dr. Sefa Saygılı
- 52 Bir Gösterge Olarak Mühür / Doç. Dr. Rasim Soylu
- 55 Bırakalım da Çocuk Olsunlar / Mükerrem Cahide Saraoğlu
- 57 Çanakkale Boğazı’nı Lodosta geçmiştik / Dr. Baturalp Batmanoğlu
YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bitkiler Strese Girer mi?
İnsanların sıkıntıda olduğunda strese girmeleri gibi, bitkiler de strese girerler mi?

Yeşil Terapi / Ağaçlara Sarılmak Pozitif Enerji Veriyor!
Yaşam şartlarının ağırlaşması, geçim derdi ve trafik karmaşası gibi problemler insanları ciddi streslere sokuyor. Bu nedenle, ruh ve sinir hastalıkları, psikolojik çöküntü ve depresyonlar çağın hastalığı halini almış durumda. Uzmanlar insanları bunalımdan çıkaracak birçok yöntem öneriyor. Bunlardan biri de ağaçlara sarılmak...

Bitkiler Aralarında Nasıl Haberleşir?
Bitkiler yeryüzünün en sessiz varlıkları olarak bilinir. Oysa bitkilerin de kendilerine özel bir haberleşme sistemi ile iletişim kurdukları da bir gerçektir.

Konuşan Ağaçlar / Mezarlıklara Neden Selvi Dikilir?
İnsanlığın her döneminde birçok sembolik öğeler kullanılmıştır. İşte bunlardan biri olan selvi ağacı, bizim kültürümüzde bolluk ve bereketi simgeler ve hayat ağacı olarak nitelendirilir. Ağaç köklerinin toprağın altından gelmesi ile doğumu, gövdesinin yeryüzünde olması ile yaşamı, ağacın her dem yeşil kalması ise ölümsüzlüğü, yapraklarının göğe uzanması ile de cennete ulaşma arzusunu simgeler.