TR EN

Dil Seçin

Ara

Odanızın Havası Nasıl? / Temizlik Yapan Bitkiler

Odanızın Havası Nasıl? / Temizlik Yapan Bitkiler

NASA’nın Önerdiği Evimizin Havasını Temizleyen Bitkiler

Günümüzün büyük bir kısmını kapalı alanlarda geçiriyoruz. Evlerimiz ve çalışma ortamlarımız; uçucu organik bileşen adı verilen gazlar yayan sentetik halılar ve perdeler, mobilyalar, laminantlar, temizlik malzemeleri, iç mekân kokuları ve plastiklerle dolu.

Teknolojinin gelişmesiyle beraber evlerimizdeki ve ofislerimizdeki elektromanyetik dalgalar yayan modemler, bilgisayarlar, cep telefonları, şarj cihazları gibi cihazlar da bulunduğumuz ortamın havasını manyetik olarak kirletmektedir.

Ayrıca kapalı alanlarda içilen sigaranın da sağlığımızı tehdit eden diğer bir unsur olduğunu da unutmamak gerekir. Tüm bu sözü edilen kimyasallar insan sağlığını tehdit ederek; cilt ve gözlerde tahriş, halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı, solunum problemleri, astım, burun ve boğaz mukoza zarının tahrişi, kanser hastalıklarına neden olmaktadır.

Araştırmalara göre, dünyada her yıl hava kirliliğinden yaklaşık 3 milyon insan ölmektedir. Bu değer dünyadaki ölüm vakalarının %5’ini oluşturmaktadır. Tüm bunlar göz önüne alındığında ‘iç ortam hava kalitesi’nin önemi daha da artmaktadır.

Çeşitli kaynaklardan atmosfere atılan ve bir kirletici gaz olan CO2, bitkiler tarafından emilerek temizlenmektedir. Son çalışmalar bitkilerin CO2 dışında başka gazları da emerek temizlik yaptığını gösteriyor. NASA’nın Amerikan Müteahhitler Birliği ile birlikte yaptığı "Temiz Hava” isimli bir araştırmaya göre; bazı bitkiler ortamdaki benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen, amonyak gibi kimyasalları temizleyerek daha sağlıklı bir hava solumamıza yardımcı oluyorlar. NASA bu temizlik işinin daha iyi gerçekleşebilmesi için, kapalı ortamlarda her 10 m² için bir bitkinin bulunmasını tavsiye ediyor.

 

Peki, En İyi Hava Temizleyici Bitki Hangisi?

NASA’nın yayınladığı listede: birçok bitki yer alıyor. Bunlardan bazılarının yaşam ortamları ile hava temizleme özellikleri şöyle:

Aşk merdiveni (Nephrolepis): Havadaki formaldehit ve ksileni absorbe eder.

Kurdele çiçeği (Chlorophytum): Bu bitki havadaki formaldehiti, ksileni ve karbonmonoksiti temizler.

Benjamin (Ficus benjamina): Formaldehit ve ksileni absorbe etme özelliği ile bilinir.

Sarmaşık (Epipremnum): Havadaki formaldehiti, benzeni ve ksileni emer.

Flamingo çiçeği (Anthurium): Bulunduğu ortamdaki amonyağı temizlemek konusunda çok başarılıdır. Aynı zamanda, formaldehiti ve ksileni de absorbe eder.

Yukka, Avize çiçeği (Yucca): Ortamdaki trikloretileni, formaldehiti ve benzeni temizler.

Kılıç bitkisi (Sansevieria): Havadaki trikloretileni, formaldehiti, benzeni ve ksileni absorbe eder.

Kasımpatı (Chrysanthemum) ve Barış çiçeği (Spathiphyllum): Bu iki bitkinin havada bulunan beş kimyasalı (benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen, amonyak) temizleme özelliği vardır.

 

Temizlik ve Kuddüs İsmi

Bütün kâinatı rahmetiyle kuşatan Rabbimiz, bitkileri ve diğer canlıları dünyada yarattığı vakit, onları hayat kanunları ve kâinatla olan münasebetlerine uygun olarak yaratır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bitkilere verilmiş olan temizleme görevi, her an bütün kâinatı gören ve teftişten geçiren Yaratıcımızın Kuddüs isminin birer parlak mühürleri hükmündedirler.

Aynen öyle de, bu kâinat ve yeryüzü, hiç durmadan çalışan bir fabrika, ya da daima dolup, boşalan bir misafirhane gibidir. Fabrikalar ve misafirhaneler devamlı çalıştıkları ve dolup boşaldıkları için çok fazla kirlenir ve eğer temizlenmezlerse kokuşmuş maddeler birikir ve oralar süprüntü ve enkazlarla dolu bir çöplük halini alır. Hâlbuki bu kâinat fabrikası ve yeryüzü misafirhanesi o kadar temiz ve parlaktır ki, içlerinde faydası olmayan, gereksiz hiçbir madde bulunmaz. Bu durum bize, bu koca fabrikayı küçücük bir oda gibi süpürüp temizleyen ve düzenleyen bir sahibinin varlığını ve işlerini gösterir.

Son söz olarak; yeryüzündeki bu temizlik fiiline, bitkilerden ders çıkartarak biz insanların da uyması gerektiğini hatırlatmak gerekir.

 

Kaynak

Kobayashi KD et al. Using Houseplants To Clean Indoor Air. Ornamentals and Flowers (revised) Dec. 2007. OF-39.