Aralık 2020
Merhaba değerli dostlarımız,
Hayat zaman nehrinde akarken, güzel-çirkin, iyi-kötü, hayır-şer… beraber yuvarlanıyor. Geceleri sevmesek de taze sabahlara gecelerden geçip çıkıyoruz.
Her daim dualarımız “tüm şerlerden, kötülüklerden uzak, her türlü hayırlara yakın olmak” için. Fakat her şey yerinde güzel, yerinde anlamlı. Erken öten horoz da, zamansız açan çiçek de görmek istemiyoruz. Hayatın bir akışı, bir ahengi var. Bunu görmemiz ve anlamamız gerek.
Geceyi, depremi, ölümü, hastalığı, ayrılığı sevmesek de bunların olmadığı bir dünya hayalden başka bir şey değil.
Evet bunlara engel olamayız fakat tedbir alabiliriz. Hatalarımızdan dersler çıkarabiliriz.
Deprem dışımız kadar içimizde de bir şeyleri değiştirmeli. En başta da düşüncelerimizi ve işlerimizi.
Dua ediyoruz ancak eksik bırakıyoruz. Dünyaya bakan işlerde sadece dilde dua yetmez; fiilî dua lazım, çalışarak gerekli tedbirleri alarak dua yapmak lazım. Hz. Ali’nin devesini duayla iyileştiremediğini söyleyen birisine, “Duana katran kat” diyerek ilaç da kullanması gerektiğini bir espriyle söylemesini hatırlayalım.
Biz iki yerde hata ediyoruz: ya çalışmadan sadece dua ediyoruz, olmuyor; ya da çalıştığımız zaman gücümüze, elimizdekine güveniyoruz, yine olmuyor. Doğru olanı, elinden gelen her şeyi yaptıktan sonra sonucu yaratacak olan Allah’a güvenmek, sonucu Ondan bilmek. O zaman tevekkül etmiş oluyoruz. Burada duanın yeri, çalıştıktan sonra. Ne demişler: tedbirsiz tevekkül tembelliktir. İlave edelim; tedbirsiz dua eksiktir.
…
Depremler, salgınlar, yanlışları da yıkmalı. Yoksa bu acıların sonu gelmeyecek.
Değiştirmeli bizi yaşadıklarımız, içimizden dışa doğru.
Önce aramızdaki fay hatlarını tamir etmeliyiz.
İyilikleri, güzellikleri, işimizde çalışkan ve dürüst olmayı, haksızlık yapmamayı ve haksızlığa uğramamayı, sağlam zeminlere oturtmalıyız.
Bizi bir arada tutan muhabbet kolonlarını onarmalı; kestiğimiz kolonları yerine koymalıyız. Artık hatalarımızın altında kalmamalıyız.
İzmir depremi bir yandan ne kadar güvensiz bir zeminde olduğumuzu gösterirken, diğer yandan da güvenecek bir merciye ihtiyacımızı bu vesileyle de gösterdi.
İnsan bir sebeple dünyaya geliyor, bir sebeple de gidiyor. Ahireti bilmek ise giden yakınlarımızın ardından en büyük tesellimiz. Rabbimiz tüm geçmişlerimize rahmet eylesin. Hepimizi cennetinde buluştursun. Amin.
…
Aralık sayımızın hazırlanmasında katkıda bulunarak ve abone olarak destek olan herbir gönül dostumuza teşekkür ediyoruz.
…
Gayret, çalışmak, sefer bizim; zafer Allah’ındır…
Selam ve muhabbetlerimizle.
— Suat Ünsal

Deprem Korkusunu Nasıl Yeneriz?
1999 İzmit depreminden sonra, üstüne bir de İstanbul depremi ihtimali ve en son İzmir depremiyle, deprem korkusu gündemimize kalıcı biçimde yerleşti. Öteden beri yaygın olan karanlık, yükseklik, hırsızlık, hastalık gibi korkuların yanına bir de deprem korkusu eklendi. Kimi evlerini terk etti, kimi uykularını. Kimi şehrini değiştirdi, kimi yaşam şeklini. Birçok yerde “Deprem korkusunu nasıl yeneriz?” konulu sohbetler yapıldı, konferanslar düzenlendi. Bu toplantılardan birine de beni çağırdı İzmit

En Sevilen İnsan
Ne mutlu bizlere ki; O bize sevgiyi, sevmeyi ve sevildiğimizi öğretti… Onu tanımakla canımız can, hayatımız anlam buldu… Evet, canımızdan çok seviyoruz Seni… Yerler ve gökler durdukça sana salât ve selam olsun yâ Resulallah!
Diğer Yazılar
- Satır Arası / Zafer Araştırma Grubu
- Farkında Değilsiniz Ama Beyniniz Yıkanıyor! / Prof. Dr. Ş. Hakan Atalgın
- Tuhaf! / Ömer Sevinçgül
- Kır ve Kazan / Aslınur Bahar
- Görme Acısı / Cüneyd Suavi
- Can Teras / Nur Sena
- Pandemi Sürecinde Deprem ve İnsanlık Halleri / Ayten Yadigâr
- Hazır Cevaplar / Zafer Araştırma Grubu
- Depremi Önceden Tahmin Etmede Hayvan ve Bitkiler Kullanılabilir mi? / Prof. Dr. Fatih Satıl
- Ölçüyü Tutturmak / Nihal Balcı
- Televizyon ve Depresyon / Prof. Dr. Kemal Sayar
- Tek Başına Bir Okul Hattat Hamid / Doç. Dr. Rasim Soylu
- Hz. Meryem Mucizesi / Allah Dilediği Gibi Yaratır / Dr. Selçuk Eskiçubuk
- Günlerden “Bugün” / Dr. Senai Demirci
- Allah’ın Nuru Üflemekle Sönmez / Prof. Dr. Şadi Eren
- Bakkal / Yüksel Karahan
- Fransa'da Peygamberimize Hakarete Osmanlı Geçit Vermemişti! / İsmail Çolak
- Kuyular / Yasemin Bahar
- Varlıklar Kendileri İçin Mi Çalışırlar? / Prof. Dr. Alaaddin Başar
- Sayılı Sözler / Zafer Araştırma Grubu
- Ortaçağda Müslümanları Bilim ve Araştırmada Zirve Yapan Sırrı Nasıl Yakalayabiliriz? / Prof. Dr. Osman Çakmak
- Uzun ve Kısa / Özkan Öze
- Alışkanlıklarımız Bizi Şekillendirmesin / Elif E. Bayraktar
- Düşünceler / Zafer Araştırma Grubu
- Hayal / Osman Suroğlu