TR EN

Dil Seçin

Ara

Hz. Meryem Mucizesi / Allah Dilediği Gibi Yaratır

Hz. Meryem Mucizesi / Allah Dilediği Gibi Yaratır

Hayvanlar dünyasını gözlemlediğimizde, nesillerin genelde bir erkek ve bir dişiden ürediğini görürüz. İnsanlar da öyledir. Üreme kanunları onlar için böyle yazılmıştır ama bu kanunu yazan yüce Yaratıcı istediğinde bu kanunu değiştirir, tam zıddına da çevirir, nasıl isterse öyle yapar.

Hayvanlar dünyasını gözlemlediğimizde, nesillerin genelde bir erkek ve bir dişiden ürediğini görürüz. İnsanlar da öyledir. Üreme kanunları onlar için böyle yazılmıştır ama bu kanunu yazan yüce Yaratıcı istediğinde bu kanunu değiştirir, tam zıddına da çevirir, nasıl isterse öyle yapar… Evet mülk Onundur, canlılar Onundur ve mülkünde dilediği gibi tasarruf eder, yaratır. Bu farklı üreme kanunlarının örneklerini hayvanlar dünyasında çokça görürüz. Mesela daha önce mikroskopla görülebilen canlılarda şahit olduğumuz ‘eşeysiz üreme’nin, son yıllarda daha büyük hayvanlarda da olduğu tespit edilmiştir. 

İşte bazı şaşırtıcı örnekler:

Komodo Ejderi

Komodo ejderi: Dünyanın en büyük kertenkele çeşididir. 3 m boyunda ve 140 kilo ağırlığındadır. Dişi komodo ejderlerinin içinde erkek üreme hücresi oluşturacak bir kısım bulunur ve bu kısım zor durumlarda kullanılarak dişinin kendi başına yavrulamasını sağlar. Bu tespit bilim adamlarınca ancak son senelerde gözlemlenmiştir.

Testere balığı

Testere balığı: Boyu 4 m civarındadır. ABD’de Floryda’da gözlenen bir testere balığının döllenmeden hamile kaldığını ve yavruladığını çevre bilimciler gözlemledi ve ilgili araştırmaları Current Biology dergisinde yayınlandılar.

Araştırmacılar; 20 yılan türü üzerinde yapılan araştırmalarında bakire doğumları tespit ettiler ve Biological Journal of the Linnean Society dergisinde yayımladılar. Mesela bazı engerek, anakonda ve boa yılanlarında döllenmeden gerçekleşen doğumları yakından gördüler. 

Kuzey Carolinada dişi bir boa yılanı, herhangi bir erkek yılanla çiftleşmeden 2 kez doğum yaptı. Erkek yılanların hücrelerinde iki Z kromozomu varken, dişi yılanların Z ve W kromozomlarına sahip oldukları, yeni yavruların ise WW kromozomları taşıdığını tespit ettiler.

Bambu köpek balıklarında da aynı olayı gözlediler. Genetik test sonuçları bu olayı doğruladı. Söz konusu dişi bambu köpekbalığının babası yoktu ve döllenmeden iki kez yavrularını dünyaya getirmişti. Bu dişi bambu köpekbalığı da yine döllenmeden yavrulama yoluna gitti.

Kraliçe Arı

Kraliçe bal arısı erkek arılarla yaptığı birleşmeyle aldığı spermleri tüm yaşamı boyunca sperm kesesinde biriktirir. Yumurtlama sırasında bu kesenin ağzını açarak döllediği yumurtalardan dişi işçi bireyler yaratılırken, kesenin kapalı tutulması sonucu döllenmeyen yumurtalardan da erkek bireyler yaratılırlar.

Çiftlik Tavukları

Domestik Tavuk denilen çiftlik tavuğu yumurtalarında 1/10.000’i döllenmeden bir horoz olabilecek yetenekte yaratılır. 

Hayvanlar dünyasında babasız üreme örneklerini yaratarak, kâinattaki kanunların mahkûmu olmadığını ve mahlukatını dilediği gibi yaratabileceğini gösteren Allah (cc), insanlarda da bunun bir örneği olarak Hz. Meryem’den Hz. İsa’yı babasız dünyaya getirmiştir. 

Kur’an bu mucize olayı şöyle anlatır:

Ey Rabbim, bana bir beşer dokunmamışken benim nasıl çocuğum olur?” dedi. Allah buyurdu ki: “Evet öyledir. Lakin Allah dilediğini yaratır, bir şeyin olmasını dilediğinde Onun işi sadece ‘ol’ demektir; o da hemen oluverir.” (Âl-i İmran Suresi, 47)

“Rabbin buyurdu ki: Bu (babasız çocuk yaratmak), bana çok kolaydır. Hem biz onu nezdimizden insanlara bir mucize ve rahmet kılacağız. Hem, bu önceden (ezelden) kararlaştırılmış bir iştir.” (Meryem Suresi, 21)