TR EN

Dil Seçin

Ara

COVİD-19 İnsan İşi Değil Evrimin İşiymiş, Bilim Adamları Öyle Diyor

COVİD-19 İnsan İşi Değil Evrimin İşiymiş, Bilim Adamları Öyle Diyor

Dört üniversite ve bir araştırma kurumuna mensup bilim adamları, COVİD-19 virüsü üzerinde yaptıkları incelemenin sonucunu açıkladılar.

Dört üniversite ve bir araştırma kurumuna mensup bilim adamları, COVİD-19 virüsü üzerinde yaptıkları incelemenin sonucunu açıkladılar.

Çeşitli üniversitelere mensup bilim adamları, COVİD-19 adlı virüs ile ilgili olarak yürüttükleri ortak çalışmanın sonucunu açıkladılar:

“Bu virüsün insan eliyle üretilmiş olması mümkün değildir; bunu ancak evrim yapabilir.”

Bütün dünyayı tesiri altına alan salgınla ilgili olarak ortaya atılan çeşitli komplo teorileri, bu salgının âmili olan virüsün genetik mühendisliği yoluyla insanlar tarafından laboratuarda üretildiği iddiası etrafında yoğunlaşıyordu.

Bu konuyu araştırmak üzere Scripps Araştırma Enstitüsünden Kristian G. Andersen, Edinburgh Üniversitesinden Andrew Rambaut, Columbia Üniversitesinden W. Ian Lipkin, Sydney Üniversitesinden Edward C. Holmes ve Tulane Üniversitesinden Robert F. Gary tarafından yürütülmekte olan ortak çalışmanın sonucu, Nature Medicine adlı bilimsel dergide yayınlandı.

Makalede yer alan bilgilere göre, adı geçen bilim adamları, çalışmalarını COVİD-19 virüsünün başak proteinlerinde iki önemli bölge üzerinde yoğunlaştırdılar. (Başak proteinler: virüsün dış tarafında bulunan ve gerek insan, gerekse hayvan hücrelerinin duvarına tutunarak içeri girmelerini sağlayan protein molekülleri.)

Bu bölgelerden birisi, virüsün hedef aldığı ev sahibi hücreye bir kanca gibi tutunmalarını sağlayan kısım.

Diğeri ise, tutundukları hücreyi tıpkı bir konserve açacağı gibi yarıp açmak suretiyle içeri sızmalarını sağlayan kısım.

Ancak virüs bu iki “organını” hiç beklenmedik bir şekilde kullanıyor.

İnsan vücudunda, son derece bilinçli bir şekilde, akciğer hücrelerinin dışında bulunan ve ACE2 kısaltmasıyla anılan bir proteini nokta atışıyla buluyor ve doğrudan ona yapışıyor. (Uzun adı “anjiyotensin dönüştürücü enzim” olan bu protein, insan vücudundaki hücrelerde kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan ve akciğerlerde de akciğer iltihabını önleyen bir protein.)

Fakat COVİD-19 virüsünün başak proteini, hedef aldığı ACE2 proteinini sadece nokta atışıyla vurmakla kalmıyor, aynı zamanda ona o kadar sağlam bir şekilde yapışıyor ki, bu özelliğiyle virüsün bulaşıcılığını diğer virüslerin on misli gibi seviyelere çıkarıyor. Bunun sonucu olarak da, COVİD-19 virüsünün öldürücü özelliği diğer grip türlerinin onlarca misline çıkabiliyor.

Diğer taraftan, söz konusu araştırmayı yürüten bilim adamları, COVİD-19 virüsünün bir başka özelliğine daha dikkat çektiler:

Bu virüsün genel molekül yapısını teşkil eden omurgası, diğer koronavirüslerden çok farklı bir yapıda ve daha çok yarasa ile karıncayiyene ait virüslerin yapısına benziyor. Bilim adamları, bu kadar farklı bir yapının laboratuarda gerçekleştirilmiş olmasına da imkân bulunmadığını kaydettiler.

Bu iki önemli gerekçenin her ikisi de, araştırmayı yürüten ekibi, “elindeki onca imkânlara rağmen insan zekâsının böyle bir virüs üretmiş olamayacağı” neticesine getiriyor.

“Peki, o zaman bu virüsü kim icad etti?” diye soracak olursanız, araştırmayı yürüten bilim adamları bunun cevabını çoktan bulmuşlar bile:

“Bunu ancak evrim yapabilir” diyorlar.

Çünkü bugünün bilim “dininde” her şeye gücü yeten, her şeyi bilen ve her zaman her şeyin en doğrusunu yapan bir varlığın adına “evrim” deniyor.

 

 

Kaynaklar:

1. Kristian G. Andersen, Andrew Rambaut, W. Ian Lipkin, Edward C. Holmes & Robert F. Garry, “The Proximal Origin of SARS-CoV-2”: https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9

2. COVID-19 Coronavirus Epidemic Has a Natural Origin: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200317175442.htm

 

***

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 31 Aralık 2019’da, Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde etiolojisi bilinmeyen pnömoni vakalarını bildirmiştir.

7 Ocak 2020’de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir Coronavirüs (2019-nCoV) olarak tanımlanmıştır.

Daha sonra 2019-nCoV hastalığının adı COVID-19 olarak kabul edilmiş; virüs SARS CoV’e yakın benzerliğinden dolayı SARS-CoV-2 olarak da isimlendirilmiştir.