TR EN

Dil Seçin

Ara

Yaratılış, En Ufak Bir Müdahaleyi Kaldırmıyor!

Yaratılış, En Ufak Bir Müdahaleyi Kaldırmıyor!

 

BİLİNDİĞİ gibi, hayvanlar üzerinde yapılan bilimsel araştırmalarda, hayvanların göç yollarını, ne zaman nerede olduklarını tespit edebilmek için ama daha başka birçok nedenle bilim adamları, hayvanların ayaklarına, kulaklarına, boyunlarına çeşitli aparatlar, halkalar, plakalar takıyorlar.

Ancak bu maddelerin hayvanlar üzerinde çok ciddi zararları olabiliyor.

Mesela, Strazburg Üniversitesi’nden Claire Saraux, birbirlerinden ayrılmaları ve takip edilebilmeleri için kral penguenlere takılan metal plakaların bu hayvanların %40 oranında daha az yavru meydana getirmelerine yol açtığını tespit ettiğini açıkladı.

Saraux, 10 yıl boyunca Antarktika kıyılarındaki Possession Adası’nda yaşayan 100 bireylik bir kral penguen kolonisini inceledikten sonra, metal plaka taşıyan penguenlerin üreme döneminde adaya daha geç ulaştıklarını ve daha az yavru meydana getirdiklerini gözlemlemiş.

Buradan da açıkça anlaşılacağı üzere, canlılar dünyasında yaşam o kadar hassas bir denge üzerinde işliyor ki, bilim adına da olsa, en ufak denge bozucu bir müdahale, söz konusu canlılar için hayatın sonu anlamına gelebiliyor.

Dolayısıyla, bilim insanları araştırma yaparken bu noktayı sürekli göz önünde bulundurmalı ve adı üstünde ‘gözlem’ yaparken işi ‘müdahale’ye götürmemelidir.

Aslında, canlılar âlemini bu kadar yakından izleyen bilim insanları, bu konuda herkesten daha fazla duyarlı olmalı. Çünkü bir imparator pengueninin buzul üzerinde çok uzun ve zahmetli bir yolculuktan sonra okyanusa ulaştığını ve daha sonra tekrar aynı yolu takip ederek kolonilerine dahil olduklarını onlar en yakından gözlüyor. Bu kadar yakından gözlerken, kanatlarındaki ufacık bir ağırlığın bile imparator penguenleri için ne kadar büyük bir külfet ve zorluğa yol açacağını hesaplamaları gerekir.

Bu ibret verici olay bize bir şeyi daha söylüyor: Yaratıcı, ayetlerine müdahale edilmesini istemiyor. Sadece bakılıp tefekkür edilmesini istiyor.