TR EN

Dil Seçin

Ara

Vahşi Hayvanlardan Dersler

Vahşi Hayvanlardan Dersler

 

TABİAT ve hayvanlar sadece teknolojik gelişmelere ilham kaynağı olmuyorlar. Bugünlerde insan davranışlarına yol gösterecek bazı vahşi hayvan davranışlarına da dikkat çekiliyor. Televizyon programcısı Jeff Corwin’e göre bunların önde gelenlerinden beş tanesi şöyle:

- Protein için balık yiyin:

Tabiat içinde canlılar için söylenen bir söz vardır, “ne yersen, sen osun” diye. Boz ayılardan da sadece konserve kutularını karıştıranlar hayatta kalır kalmasına, ama taze somon balığı yiyen ayılar kadar sağlıklı ve enerji dolu olmazlar. Sağlıklı bir ayının öğününde %10-20 civarında balık eti vardır. Balık eti, insanlar için de son derece yararlıdır.

- Grupla hareket et:

Afrika’da yaşayan vahşi köpekler grup halinde avlanır ve tek başlarına avlayamadıkları hayvanı hep beraber yerler. Bu arada gruptaki güçsüz köpekler de bu ziyafetten nasibini alır. Güven köpekler için vazgeçilmez bir değerdir. Sosyal hiyerarşi, onların hayatta kalmasını ve güvende olmalarını sağlar. İnsanlar için de arkadaş ve dost çevresinin pek çok yararı vardır. Psikologlar sosyal ilişkilerini koruyan insanların daha geç yaşlandıklarını belirtiyorlar.

- Yuvada kal:

Kartallar icabında küçük bir geyiği bile avlayabilirler. Ama yumurtalarına bir zarar gelmesin diye yuvalarının etrafında pençeleri acısa da nöbet tutar gibi dolanır dururlar. Buradaki ders açıktır: Aile önemlidir!

- Kükremeyi ihmal etme:

Çaptan düşen erkek aslanlar gruptan dışlanır, ölüme terk edilir ve dişilerle çiftleşmeleri önlenir. En hızlı ve dinamik aslanlar yemeğin aslan payını alır ve dişileri cezbeder. İnsanların bundan iş hayatında çıkaracağı dersler vardır. Tembellikten, uyuşukluktan uzak durup, çalışmak, zinde kalmak, kendini geliştirerek pazar payını kaybetmemek…

- Kuşlar gibi kendine özen göster:

Kuşlarda parlak renkler ve kanatlardaki simetri, sağlıklı olmanın işaretidir. Kuşlar sürekli tüylerini temizleme ve parlatma peşindedirler. Bu da boşuna olmasa gerek. İnsanlar da kendilerine, temiz olmaya ve kıyafetlerine özen göstererek insanlar arasındaki itibarını koruyabilirler. Ne demişler, “İnsan, görünüşüyle karşılanır, bilgisiyle ağırlanır.”