TR EN

Dil Seçin

Ara

Obezite, Hafıza Ve Düşünmeyi De Olumsuz Etkiliyor

Obezite, Hafıza Ve Düşünmeyi De Olumsuz Etkiliyor

Obezitenin şimdiye kadar sadece aldırdığı kilolar ya da kanser, şeker hastalığı ve kalp hastalıkları riskini artırdığından bahsediliyordu. Ancak yeni araştırmalar obezitenin hafıza, düşünme ve muhakeme problemlerine de yol açtığını ortaya koyuyor.

 

OBEZİTENİN şimdiye kadar sadece aldırdığı kilolar ya da kanser, şeker hastalığı ve kalp hastalıkları riskini artırdığından bahsediliyordu. Ancak yeni araştırmalar obezitenin hafıza, düşünme ve muhakeme problemlerine de yol açtığını ortaya koyuyor.

İyi haberse, normal kiloya gelindiğinde tüm bu problemler ortadan kalkıyor.

Bu sonuç, Kent State Üniversitesi’nden psikolog John Gunstad’ın çalışmalarıyla gün yüzüne çıktı.

Gunstad ve ekibi, 150 gönüllü obezle yaptıkları çalışmada önce obez grubunun sağlıklı insanlara göre kognitif testlerde daha başarısız olduklarını, hatta hafıza testlerinde bu başarısızlığın neredeyse dörtte bir oranında olduğunu tespit etti.

Daha sonra obez grubundan 109 kişi bir zayıflama rejimine alındı. 12 hafta sonunda 40-50 kilo veren obez grubu, yeniden teste alındı. Bu defa hafıza testlerinde belirgin bir başarı gösterdikleri şaşkınlıkla gözlendi.

Yine bir başka çalışmada obez insanların beyin MR’ları çekildi ve obezitenin sinir kanallarına zarar verebileceği tespit edildi. Bu ise, beynin dikkatini bir noktaya odaklayabilme ve yeni şeyler öğrenebilme yeteneğinde körelmeye yol açabilecek bir gelişme.

Son yıllarda kötü beslenme ve hareketsizliğe bağlı olarak artan obezitenin bundan böyle yalnızca kalp ve şeker hastalıkları için değil, düşünme ve hafıza açısından da dikkate alınması gerekiyor.