Sirkadiyen ritmin kelime anlamı, günün belli saatlerinde organizmada tespit edilen ritmik değişikliklerdir. Kalbimizin çalışmasına etki eden bazı faktörlerdeki değişikliklerde de bir sirkadiyen ritmin bulunduğu bilinmektedir.
Norepinefrin; organizmadaki diğer etkileri yanında özellikle kalbimizin çalışma temposunun artırılmasında kuvvetli bir rolü olan, hormon tabiatındaki bir maddedir. Norepinefrinin vücudumuzdaki aktivitesi uyku ile azalır, uyanma ile artar.
Sabah ile öğlen arasında en yüksek seviyelere ulaşır. Daha sonra ise yavaş yavaş azalır.
Kandaki norepinefrin seviyesinde tespit edilen sirkadiyen ritim sabah 8’den itibaren yükselmekte, öğleye doğru en yüksek seviyeye ulaşmakta ve daha sonra yavaş yavaş azalmaktadır.
Yapılan bir araştırmada öğlen uykusuyla kalp krizi riskinin azalışı arasında yakın bir ilişki bulunduğu tespit edilmiştir. Günde yarım saatlik bir öğlen uykusu, kalp krizi tehlikesinin %30 azalmasına sebep olmaktadır. Peygamber Efendimiz’in sünnetlerinden olan kaylule de (öğlen uykusu), kandaki norepinefrin miktarını, en yüksek olduğu zamanlarda düşürerek kalbe yardımcı olmaktadır.