TR EN

Dil Seçin

Ara

İlginç Bilgiler Köşesi

İlginç Bilgiler Köşesi

Kainattan Haberler

• Anne balina yavrusu memesine tutunmuşken süt bezlerinin çevresindeki kaslar yardımıyla sütü püskürterek onu besler. Günlük 90 kilo civarında olabilen bu sütün %50'ye yakını yağdır.

• Normal bir ampul, elektrik enerjisinin ancak %3-4'ünü ışığa dönüştürürken, ateş böcekleri %100'lük bir verimle ışık üretirler.

• Temizlikçi karideslerin görevi okyanustaki balıkları temizlemektir. İki uzun beyaz anteni olan karides temizlenmeye ihtiyacı olan balığın üzerine yerleşir yerleşmez balık, sabırla derisinin ya da yarasının üzerindeki parazitlerin yenmesini bekler.

• Fok, memeli bir hayvandır. Hayatta kalabilmesi için hava alması şarttır. Bu yüzden buzda kendine bir çıkış deliği arar. Bulamadığında ise kendine bir çıkış yolu oluşturmak zorundadır. İşte bu noktada uzun dişleri kendisine yardım eder. Uzun dişleriyle buzu rahatça kemirir, kırar ve böylece havaya kavuşur.

• Ördekler iyi yüzücü ve dalıcı hayvanlardır. Beslenmeleri de ustaca bir şekildedir; ağzına bir miktar çamurlu su alarak gagasını hafif aralık kalacak şekilde kapar ve dilini piston gibi ileri geri hareket ettirerek çamurlu suyu aralıklarla sızdırarak dışarı çıkarır. Bu arada tohum ve kurtçuklar ağızda kalır. Ayrıca sümüklü böcek, kurbağa larvaları ve küçük balıkları da yutar.