TR EN

Dil Seçin

Ara

Güzellik

Güzellik

Ben, çağımızda ruhsal sıkıntıların önemli bir kısmının, güzelliği yeterince idrak edememiş olmamızla alakalı olduğunu düşünüyorum. O kadar çok çirkinliğe muhatap oluyoruz ki, bir süre sonra içsel kaynaklarımız tükenmeye başlıyor.

Ben, çağımızda ruhsal sıkıntıların önemli bir kısmının, güzelliği yeterince idrak edememiş olmamızla alakalı olduğunu düşünüyorum. 

O kadar çok çirkinliğe muhatap oluyoruz ki, bir süre sonra içsel kaynaklarımız tükenmeye başlıyor. 

İnsan güzellik karşısında vecd duyuyor, güzellik karşısında ilahi bir tabiatı olduğunu keşfedebiliyor. Kendi içindeki ve dışarıdaki güzelliği keşfedebilen insan evladı, kendisinin müteal bir âlemin parçası olduğunu hissedebiliyor. 

Biz maalesef günümüzde hep kötü haberlerle, çirkinlikle, insanı demoralize eden yayınlarla muhatap olduğumuz için hem kendimize hem dışarıdaki dünyaya hem de insan evladına karşı bir itimatsızlık geliştiriyoruz. Bu güvensizlik bir süre sonra insanı yoruyor.

Geçtiğimiz senelerde bir çalışma yapıldı. Bu çalışma, insanın sürekli olumsuz haberlere muhatap olmasının, onda ciddi bir şefkat yorgunluğuna, merhamet yorgunluğuna yol açtığını, insanın giderek empati melekesini kaybettiğini ve bu kadar yoğun bir kötülük karşısında kendini çaresiz hissettiğini dile getiriyor. (Âleme Bir Yâr İçin Âh Etmeye Geldik, s.48)

Ruh sağlığımız için ‘ekran zamanı’nı kısmalı, ruhu besleyecek organik içeriklere (sohbet, kitap, müzik, tabiat, sinema vb) vakit ayırmalıyız.