TR EN

Dil Seçin

Ara

İncir Çekirdeği

BUGÜNDEN YARIN GÖRÜNÜR

Sesimiz yankılanır, bize döner. Tutumlarımız, tercihlerimiz, yaptıklarımız da geleceğin dağlarında yankılanıyor ve bizi karşılıyorlar. 

Dünkü çabalarımız aksedip, bugün karşımızda duruyorlar. Bugün duyduğumuz, dün söylediğimizden başkası değil aslında. Bugün gördüklerimizi ise, farkında olalım ya da olmayalım, dün hazırlamıştık.

Zaman da bir ayna; hâlimizin aynası. Her şey net ve açık... Düne bakınca, bugün; bugüne bakınca, yarın; dünya hayatına bakınca, âhiret hayatını gösteriyor. Öte dünyada, ancak hayatımızın yankısını bulacağız...

İyilik üzere, güzellik üzere, insanlık üzere kalalım ki, aksi sedası da öyle olsun. Böylesi daha çok yakışacaktır bize.

 

KANAAT VE HIRS

Kanaatkâr, elinden gelen gayreti gösterip, çalışmasının sonucunu memnuniyetle karşılayandır. Kanaatkâr, çalışmaya değil, çalışmasının sonucuna kanaatkârdır. Hayatından memnun insandır kanaatkâr. Hayatın gerçeklerinin farkındadır; itiraz etmekle değil, çalışmaya devam etmekle başarılı olacağını bilir.

Hırs duygusu ise, insana, daima daha fazlasını iste, olabildiğince iste, başkasının zararı pahasına da olsa iste... derken; kanaat duygusu ise, çalış, der, elinden gelen gayreti göster, sonunda kazandığının da değerini bil. Bir üst basamağa çıkabilmen için, şu an sahip olabildiğine muhtaçsın. Ancak bu şekilde daha ötelere uzanabilirsin.

 

HER ADIMIMIZ FARKLI MI?

İnsan her nefesini farklı alabilir mi? Her adımını farklı atabilir mi? Ya da her lokmasını başka bir şekilde yiyebilir mi? Daha önce hiç duyulmamış kelimelerden bir cümle yapabilir mi?..

Yapamaz, çünkü hayat tekrarlar üzerine kuruludur. Aynı şeyleri tekrarlayarak yaşarız. Her adımı farklı atarak bir yere varamayız. Bizler hep aynı adımları atarız, farklı olan vardığımız yerdir. Aynı kelimeleri kullanarak farklı anlamlar ifade ederiz. Aynı şeyleri, aynı şekilde yeriz, içeriz. Aynı şekilde uyur, aynı şekilde uyanırız; fark uyandığımız gündedir.

Âlem de böyledir. Güneş, Ay aynı hareketleri tekrarlarlar; yıldızlar aynı doğar, yağmurlar aynı şekilde yağarlar; ağaçlar tekrar yeşillenir, tekrar meyve verirler... Bunların hepsi ardı arkasınca tekrarlanır. Fakat biz hiçbir tekrarda aynı yerde, aynı bakışta, aynı zamanda değilizdir.

İnsan daima farklılıklar peşindedir. Bunun yolu ise tekrarlardır.

Farkı göremeyenler, tekrardan şikâyet eder.

Öğrenmenin de, ilerlemenin de yolu tekrardan geçer.

Kur’an da bizi tekrarlarıyla tekrar tekrar aydınlatır, hep farkı görebilelim diye…