TR EN

Dil Seçin

Ara

Mart 2006

post-title

Mart 2006, 351

KARİKATÜR KRİZİ

Dünya tarihinekarikatür kriziolarak geçecek olan malum olay ve o malum olayın başlattığı olaylar zinciri, bütün bir İslâm dünyasını, en kalbî yerinden ilgilendirdiği için, bu ayki sayımızın ağırlıklı konusunun karikatür kriziolmaması mümkün değildi elbette.

Sosyolog Mücahit Bilici, Bir Krizin Karikatürü adlı yazısında, yaşanan olayların üzerindeki gürültü perdesini kaldırıp, kısa ama öz bir değerlendirme sunuyor bizlere. Alaaddin Başar ise sağduyulu bir analiz yapıyor.

Konuyla alâkalı kapak yazımızda, Ömer Baldık’ın araştırmasını okuyacaksınız. Baldık, yaşanan olayın günlük ve güncel bir hadiseymiş gibi gözükse de, kökü yüzyıllar öncesine dayanan bir Hristiyan-Müslüman ilişkisinin sonuçları olduğunu anlattığı yazısında, İslâm’ın ilk ortaya çıktığı yıllardan başlayarak, Hristiyan dünyası ile olan ilişkilere ve kırılma noktalarına değiniyor. Böylece, karikatür krizine sağlam ve gerçekçi bir yaklaşım için gerekli bakış açısını veriyor.

Ümit Şimşek, aynı zamanda yeni bir kitap dizisi de olan Âyetler ve İbretler’in bu ayki ilk yazısı Kur’an’ın Anlattığı Peygamber’de, Veli Sırım, Sakalından Bir Tel, Dünyalara Bedel adlı yazısında, Prof. Dr. Yaşar Kandemir, Peygamberimizi Nasıl Sevmeli?, Selim Gündüzalp ise, 14 Şubat Sevgilimin Günüydü adlı yazılarında, Müslüman olarak bizlerin, Peygamberimizi sevmekte, çok sevmekte, her şeyden ve herkesten çok sevmekte ne kadar da haklı sebeplerimiz olduğunu anlatıyorlar.

Bu ay ki, sayımızın ikinci ağırlıklı konusu ise, AKILLI TASARIM.

150 yıldır ateist felsefeye bilimsel bir dayanak gibi sunulan Darwinin evrim teorisi, son 15 yıldır güçlü bir meydan okumayla karşı karşıya: Akıllı Tasarım teorisi. Aslında bu teori, daha önceki yıllarda da başta ABD olmak üzere bazı Batılı ülkelerdeki dindar bilim adamlarınca savunulan yaratılışçılıkakımına benziyor. Ancak Darwinistler yaratılışçılığı, bu fikir dine dayanıyor, oysa bilim sadece verilere dayanır” diyerek bilimsel tartışmanın dışına itmişlerdi. Akıllı Tasarım teorisini savunan bilim adamları ise, bir Yaratıcının varlığını anlamak için, dine değil, sadece bilimsel verilere dayanmak da yeterli” diyorlar ve böylelikle Darwinizme tamamen bilimsel bir yoldan meydan okuyorlar.

Bu konuda ABDde çalışmalar yürüten ve makaleler yayınlayan, geçtiğimiz yıl da Kansas Eyaleti Eğitim Bakanlığı tarafından bilirkişiolarak görüşü alınan yazar Mustafa Akyol. ABDdeki ders müfredatındaki Darwinist egemenliği kırmak için çaba harcayan Intelligent Design Network (Akıllı Tasarım Ağı) adlı kuruluşun yönetim kurulu üyeliğini de üstlenmiş olan Mustafa Akyolun teoriyi anlatan bir makalesini yayınlıyoruz.

Geçen ay, karikatür krizinin gürültüsü arasında gazetelerde—özellikle ben gazetemde yaratılışı savunmam ve kimseye de savundurtmamdiyen yazı işleri müdürüne sahip bir gazetede—çıkan haberlere göre bir grup bilim adamı, okullardaki ders kitaplarından yaratılış’ bahsinin tamamen çıkarılması için imza toplamış. Gerekçeleri ise, yaratılış’ın bilimsel bir konu olmadığı imiş. Akıllı Tasarım yazısının, konuyla ilgilenenleri yeterince aydınlatacağına inanıyoruz. Hem de, her yeni bilimsel gelişmenin bilimin dışına kovaladığı evrimciler gibi, bilimden uzaklaşmadan.

Bir sonraki ay görüşmek üzere...

Dergideki Yazılar