TR EN

Dil Seçin

Ara

Kendi Tuğlanın Üzerine Bir Yenisini Koyabilmek

Kendi Tuğlanın Üzerine Bir Yenisini Koyabilmek

Bundan birkaç yıl önce Twitter gençliği: “Rakı balık yapan kadın candır!” diye tweet atıyordu hatırlarsınız. Şimdi aynı hesaplar: “Menemen yaptım gelirken ekmek al diye yazan kıza anında nikah!” yazıyor. O zaman özgür ruhlu(!), toplumsal normları pek takmayan, kafasına göre kadınlar cazip bulunurken; aynı erkekler bugün daha evcimen, daha tutumlu, daha sakin kadınları tercih ediyor. 

Aynı şey kadınlar tarafında da geçerli. 

Bundan on yıl önce mafya kılıklı maço adamları çekici bulan kadınlar, bugün çantasını taşımayan kendini aşko kuşko hissettirmeyen, kırılan tırnağını takip etmeyecek adamlarla beraber olmak istemiyor. 

 

Çünkü artık sadece ayakkabının, elbisenin, mobilyanın değil insanın da modası var. 

O yıl hangi insan tipi olmamız isteniyorsa o oluyoruz. Başkasının istediği şeye bürünemeyince de bunalıma giriyoruz. 

Oysa insanın kendi fıtratı öyle güzel ve bu dünya için gerekli ki... 

Balık dediğimiz zaman aklımıza milyonlarca başka tür balık geliyor. Hamsiler, balinalar, yunuslar. “Bundan sonra köpek balığı olmaya karar verdim.” diyen hamsiye rastlamazsınız mesela.

Çiçek dediğimiz zaman milyonlarca çeşit çiçek türü aklımıza geliyor. Yaseminler, güller, papatyalar. “Bundan sonra gül gibi kokacağım böyle karar verdim.” Diyen papatya göremezsiniz mesela.

Ağaç dediğimiz zaman milyonlarca çeşit aklımıza ağaç geliyor. Elmalar, çamlar, makiler, fındıklar. “Bundan sonra elma vereceğim hadi bakalım işinize gelirse.” Diyen kiraz ağacı göremezsiniz mesela.

 

Ama insan öyle değildir. İnsandaki bu özellik onun gelişmesine, değişmesine ve yol almasına sebep olur ve aslında güzeldir de.

Ancak insan sadece kendi fıtratına razı olursa bir adım ileriye kendini götürebilir. Biz ilerlemeyi bir başkasına benzemek zannediyoruz. Oysa ilerleme kendi tuğlanın üzerine yeni bir tuğlayı daha sağlam koyabilmektir.

Heyecanlı insanlar olmasa kim bizi ileriye taşıyacak bizim için dünyaya kafa tutacaktı? Ya sakin insanlar olmasaydı kim o tez canlı insanları sükunete davet edip dengeyi bulacaktı? 

Bu hayatta köpek balıklarına ihtiyacımız olduğu kadar çöpçü balıklarına da ihtiyacımız olacak. Herkes bir köşeyi tutsun ve dengeyi sağlasın diye yaratıldı.

Unutma...