TR EN

Dil Seçin

Ara

Kopyalanan Canlıların Ruhu Yok mudur?

Kopyalanan Canlıların Ruhu Yok mudur?

Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi’nde “Evrim ve Yaratılış” konferansından sonra gelen sorulardan birisi şöyleydi:

“Bazıları, ilk kopyalanan koyun Dolly’nin DNA’sı ile annesinin DNA’sının aynı olduğunu, ikisinin de benzer hareketler yaptığını, dolayısıyla ikisinin tek ruhunun olduğunu ileri sürüyorlar. Bunda doğruluk payı nedir?”

Şöyle cevap vermiştim:

Canlılardan hayvanların ve insanların ruhu vardır. En kâmil ruh insandadır ve şuur sahibidir. Ruh, hayat ve şuur sahibi nurani, harici bir vücuda sahip emrî bir kanundur. Ceset ruhun evi veya yuvası gibidir. Dolayısıyla ruh cesede bağlı değildir. Her an o yuvayı veya evi terk edebilir. Fakat ceset ruhla ayakta durmaktadır. Ruh çıktığı zaman ceset de dağılır. Cesetten ayrılan ruh bütün bütün çıplak kalmamakta, bedenine uygun nurani bir kılıf giydirilmektedir.

Ruhta olduğu gibi, âlem-i emirden ve iradeden gelen kanunlar vardır. Meselâ; yer çekimi kanunu, büyüme kanunu, gelişme ve farklılaşma kanunu iradeden (Allah’ın irade etmesinden) gelen kanunlardır. İşte bitki hayatında ruh yerine bu kanunlar hâkimdir.

Bu kanunlar harici (maddî) vücut giyse bir nevi ruha benzeyecektir veya ruhun, harici vücudu (bedeni) ve idraki olmasa o kanunlar gibi olacaktır.

Bu açıklamadan sonra yukarıdaki soruya dönersek, her canlının ruhu ayrıdır ve kendine hastır. Bir örnek verecek olursak, tek yumurta ikizlerinin bazı konularda zaman zaman benzer davranış gösterdikleri olur. Ama her birisinin ruhu ayrıdır. Koyundan meydana gelen kuzunun, koyunla aynı ruhu taşıdığını söylemek, bu konudaki cahilliğin ifadesidir.

Kopyalama hadisesinin aslı, tüp bebek meselesi gibidir. Dişi koyunun rahminden alınan yumurta hücresinin çekirdeği çıkarılarak bir tüpe konur. Koyunun vücudundan alınan normal hücrenin çekirdeği alınıp tüpteki embriyo hücresinin içine yerleştirilir. Bu haldeki embriyo döllenmiş bir hücrenin ihtiva ettiği gibi 54 kromozom sayısına sahip bir zigot haline gelmiş olur. Tüpteki bu embriyo kısa bir süre sonra koyunun rahmine yerleştirilerek kuzunun gelişmesi sağlanır.

Annesinin karnındaki normal kuzu ile kopyalama ile bir tüpte muameleye tâbi tutulup sonra koyunun rahmine yerleştirilme sonucu hâsıl olan kuzu arasında biyolojik bakımdan sadece babadan gelen kromozomlar yerine, anne hücresindeki daha önce büyük babadan gelen kromozomlar bulunmaktadır. Kaldı ki, iki canlı arasında bütün genetik yapı tıpa tıp aynı olsa bile ruhları ayrı yaratılmaktadır. Ruhlarını bir kabul etmenin bilimle, gerçekle ve mantıklı düşünce ile bir ilgisi yoktur.