TR EN

Dil Seçin

Ara

Vücut Fabrikası Nasıl Çalışıyor?

Vücut Fabrikası Nasıl Çalışıyor?

Sani-i Hakîm, insan bedenini gayet muntazam ve acayip bir fabrika gibi yaratmıştır. Hiçbir gürültü çıkartmadan daima çalışan makinaları ve pek çok işçileri olan bu fabrikanın işleyişine bir göz atalım.

Sani-i Hakîm, insan bedenini gayet muntazam ve acayip bir fabrika gibi yaratmıştır. Hiçbir gürültü çıkartmadan daima çalışan makinaları ve pek çok işçileri olan bu fabrikanın işleyişine bir göz atalım.

Öncelikle insanın kafasında işleyen duyulara, duygulara bir bakalım: 

Bu küçük mekânda akıl, hayal, düşünce gibi duygulara o muazzam vücut fabrikasının idaresi ve yönetimini yaptırılıyor. Hem o kafanın içerisine plaksız bir fonoğraf ya da amfi koyup ona konuşma yeteneği veriliyor. Hem kamera hükmünde olan gözleri ile ömrü boyunca görüntüleri çekmek ve hafızada depolamak, bir haberleşme ağı ile birbirine bağlanmış olarak çok işler yapılıyor.

Hem vücut fabrikasının baca sistemi olan burun delikleri ile vücuda alınan hava, filtre edilip bütün makinalara enerji ve ısı üretimi sağlamak için havalandırma sistemi olan akciğer mekanizmasına gönderilmekte ve bu makinalarda kullanılan enerjinin dönüşümü olan pis hava da baca sistemi ile dışarı atılıp beden fabrikası temizlenmektedir.

Daha sonra, vücut fabrikasının akciğerden aldığı ham maddeler, pompa ve dağıtım işini gören kalb ile bütün makinalara kırmızı borularla (atardamar) gönderildikten sonra, bu fabrikadaki faaliyetler sonrası açığa çıkan enkazı da tekrar mavi borularla (toplardamar) toplanıyor.

Bu fabrikanın hademeleri hükmünde olan doku ve organları beslemek ve buralardaki hücrelere bu besinleri vermek için; dışarıdan alınan besinler birinci mutfak olan ağız içinde doğranıp parçalanır; daha sonra ikinci mutfak olan midede acayib işlemlerden geçirilir; üçüncü mutfakta pişirilme işlemlerinden sonra süzülüp son mutfak olan karaciğerde her hücrenin ihtiyacına göre paketlenip depo edilir. Daha sonra ise uygun vakit geldiğinde bu paketler ilgili yerlere dolaşım sistemi vasıtasıyla dağıtılır. Bu mide fabrikasının müzahrefatı (süprüntü, çöp) ve enkazı da yine karaciğer dağıtım ve paket ünitesinde ayrıştırılıp çöp konteynırına yani boşaltım sistemine atılır.

İşte tüm bu faaliyetlerle birlikte, insan yapısı fabrikalardan çok daha düzenli olan ve içinde kâinat kadar bir sistem yerleştirilmiş olan bu fabrikayı ve içindeki makineleri bu surette icat etmek ve yerleştirmek ve hademeleri çalıştırmak ancak bütün fabrikayı kuran ve işletip çalıştıran Hâkim bir ustasını ve sahibini gösterir.

Rabbimize şükürler olsun.