TR EN

Dil Seçin

Ara

Ya Ay Olmasaydı!..

Ya Ay Olmasaydı!..

Ay'ın yokluğuna dair birkaç senaryo.

Ay olmasaydı, sadece gecenin mehtabından mahrum kalmış olmazdık. Başta insan olmak üzere, Dünya’daki canlıların büyük bir kısmı hayatlarını sürdüremez olurdu.

Ay olmasaydı ne olacaktı?

Dünya kendi ekseni etrafında, şu anki hızına kıyasla çok daha büyük bir hızla dönecekti.

Gün süresi 24 saat olmayacak, 8-10 saate düşecekti. Böyle bir durumda hava, kara ve denizler arasındaki ısı değişimi çok daha hızlı olacaktı.

Dünya yüzeyindeki rüzgarlar şiddetlenecek, hızı saate 160 km’yi aşan kasırgaların etkisindeki sert iklim şartları, yeryüzünü darma duman edecekti.

Canlıların varlığını sürdürmesine imkân tanımayan elverişsiz şartlar ortaya çıkaracaktı.

Ay, meteor taşlarına karşı koruma görevi de yaptığından, yokluğunda Dünya yüzeyine daha fazla meteor taşı düşecekti.

Ay’ın bir diğer önemli fonksiyonu Dünya’nın eksen eğikliğiyle ilgilidir. Yörünge düzlemi ile, ekvator ekseni arasındaki açı: 23 derece 27 dakika.

Dünya’nın yörünge düzlemi ile, dönme ekseni arasındaki açı ise, 66 derece 33 dakika. Ebcet sayı değerinde, 66 rakamının karşılığının ‘Allah’ lafzı celali; 33 rakamının karşılığının ise ‘Besmele’ olması ise manidardır. Adeta Dünya, Güneş etrafındaki yörüngesinde boynu bükük halde dolaşıyor gibidir.

Bu eksen eğikliği sayesinde, yeryüzünün farklı bölgeleri, yıl boyunca farklı açılarla güneş ışığını alır. Böylece mevsimler meydana gelir. Mesela, Merkür’ün eksen eğikliği neredeyse sıfır derecesindedir ve orada mevsimler oluşmaz.

Ay’ın kütlesi Dünya’nın kütlesinin yaklaşık 84’te biri kadardır. Bu kütle büyüklüğü, Dünya’nın eksen eğikliğini belirli bir aralığın içinde tutmak için yeterlidir. Ay’ın olmadığı bir Dünya’da, ya Merkür’de olduğu gibi, mevsimler yaşanamayacak, ya da Uranüs benzeri, çok şiddetli mevsimler yaşanacaktı. Ancak Ay, Dünya’nın eksen eğikliğinin çok yavaş değişmesini ve küçük bir aralığın içinde kalmasını sağlayarak yeryüzündeki bugünkü yaşanabilir hal için elverişli şartlardan birinin gerçekleşmesine sebep olur. 

Dünyadaki canlılık açısından da Ay’ın hiçbir olumsuz etkisi, hiçbir zararı yoktur. Faydası ise pek çoktur.

Ay, Güneş’ten gelen ışığı yansıttığı için, daha sıcak ve aydınlık bir dünyada yaşıyoruz.

Med-cezirlerin denizlerdeki canlılığa, çok önemli ve büyük olan faydasını görüyoruz…

Velhasıl, Güneş, yıldızlar, gezegenler ve Dünya, her şey en ince detayına kadar yeryüzündeki canlılar için özel olarak hazırlanmış ve bizim için böyle yaratılmışlardır.

İbrahim suresinde mealen şöyle buyuruluyor:

“Sürekli olarak yörüngelerinde hareket eden Ay ve Güneş’i sizin hizmetinize sundu, geceyi ve gündüzü de hizmetinize sundu.” (14/33)