Toplar damarlara yerleştirilen bu harika kan pompalama mekanizması vücudumuzun alt tarafında bulunan lenf damarlarında da mevcuttur.
Lenf damarlarında kan yerine lenf sıvısı (lenfa-beyaz sıvı) dolaşır. Lenf sıvısının kaynağı, dokularımızda bulunan hücreler arası sıvıdır.
Kılcal damarlar, dokuları beslerken dokuya bıraktıkları sıvının tamamını geriye almazlar ve sıvının bir kısmı hücreler arasında kalır. Lenf damarları bu fazla sıvının dolaşıma geri kazanılmasını sağlar.
Özellikle kılcal damarlara geri alınamayan proteinler ve büyük moleküller bu yolla tekrar damar içine alınır.
Lenf damarları ile günde 2-3 litre sıvı, yeniden kan dolaşımına katılmaktadır.
Lenfatik kılcal damarların iç kısmına döşenen yassı epitelden yapılmış endotel hücreleri, birbirlerinin üzerini hafifçe örter. Böylece iki hücre arasında tek yönlü sıvı iletimini sağlayan bir kapak sistemi inşa edilir. Neticede hücrelerin arasında bulunan sıvı, lenf kılcal damarlarına girer, ama geri çıkamaz.
Toplardamarlarda olduğu gibi lenf kılcal damarlarında da akım tek yönlü ve kalbe doğrudur. Vücudun her tarafından lenf damarları vasıtasıyla toplanan bu sıvı, kalp yakınlarında kan damarlarına boşaltılır. Yani lenf sıvısı başlangıçta kaynaklandığı kana karışır.
Bu temel fonksiyon, eğer sisteme konulmamış olsaydı, dokulardaki sıvı miktarı sürekli artarken, kan miktarı azalacak ve insan 24 saat içinde ölecekti.
LENF SiSTEMi: Lenf damarları içerisinde dolaşan, kan plazması ve lenf proteinlerinden oluşan dolaşım sıvısına lenf denir.
Lenf sistemi ise lenf sıvısı, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşan ve vücudun içinde bezler, kanallar ve alanlar oluşturan ve beyin hariç vücudun her yerinde devamlı dolaşan lenf sıvısını taşıyan bir organ sistemidir.
İkinci bir dolaşım sistemi olarak tanımlanabilecek olan lenf sistemi, yine de yapısı itibariyle dolaşım sisteminden çok farklıdır. Dolaşım sisteminden bağımsız olarak çalışan lenfatik sistem bağışıklık sistemi içeriğini yine dolaşım sistemine boşaltır ve genel olarak bağışıklıkta rol alır.