TR EN

Dil Seçin

Ara

Niçin Mucize Gösteriyorlar?

Niçin Mucize Gösteriyorlar?

Mucize öykülerinin üç temel maksadı var...

‘Peygamberler mucizeler göstermişler. Kur'ân bunları tekrar tekrar anlatıyor. Bunu niye yapıyor? Mucize öykülerinin bize ne gibi bir yararı var?’ diye soruyor, sonra da ‘Maksat sadece tarih bilgisi vermek olamaz sanırım.’ diye fikrini belirtiyorsun.

Haklısın. Mucize öykülerinin üç temel maksadı var. Birincisi, tebliğe memur edilen zatın peygamber olduğunu kanıtlamak. İkincisi, insanlara manevi örnekler sunmak. Üçüncüsü, maddi alanda fikirler ilham etmek.

Nitekim Kur'ân’da sözü edilen mucizeler, ileride keşfedilecek medeniyet harikalarının anafikrini verdi, zihinleri icat ve keşiflere hazırladı. İşte bazı misaller…

Âdem aleyhisselam, meleklerle yarışırken ‘eşyanın isimlerini’ söyleyerek galip geldi. Bu isimler istikbalde gelişecek ilim, fen ve sanatların tohumları, çekirdekleri hükmündeydi.

Nuh aleyhisselam, kalbine inen ilahi bilgilere uyarak tufana dayanacak kadar muhkem bir gemi yaptı, gemicilerin piri oldu.

İbrahim aleyhisselamın ateşe atılıp da yanmaması insanlara ateşten etkilenmeyen giysi yapma fikrini ilham edecek özellikler taşıyordu.

Yakup aleyhisselam yüzlerce kilometre uzakta bulunan Yusuf aleyhisselamın kokusunu aldı. Bu mucize koku nakline bir işaret olabilir. Henüz o noktaya varılamadı.

Yusuf aleyhisselam saatçilerin piri oldu. Keza, kadının günaha daveti anında, babasının yansısını gördü, kadından uzaklaştı. Bu hadisede görüntü nakline bir işaret var.

Davut aleyhisselam, demiri eliyle yoğurarak eşyalar yapmak suretiyle madenlerden istifadenin yolunu gösterdi.

Süleyman aleyhisselam rüzgâra binerek hızla başka diyarlara gider, hayvanların dilini bilir, görünür bir araç olmaksızın uzak mesafelerden nesneleri bir anda getirtirdi. Bu mucizeler, ileride bulunacak olan uçak, radyo, televizyon gibi teknik harikaların tohumları sayılır. Hayvanların dili de çözülebilir. Kuşlar önemli işlerde kullanılabilir. Eşyalar bir yerden bir yere nakledilebilir.

Musa aleyhisselam, asasıyla vurarak taştan su akıtmakla yerden su çıkarma tekniklerine öncülük etti.

Mucize sonucu hastalıkları tedavi eden ve bazen ölüleri bile dirilten İsa aleyhisselamın öyküsü tıp ilmine hedefler gösterdi.

Muhammed sallallahu aleyhi ve sellemin mucizelerinin ise haddi hesabı yoktur. Miraca çıkışı, ayın yarılması, bitkilerin ve hayvanların emrine itaat etmesi, su ve yemeğin bereketlenmesi, cenazelerin dirilip konuşması, bilinmesi asla mümkün olmayan şeyleri bilip bildirmesi ve daha niceleri.

En başta da yaşayan bir mucize olarak elimizde bulunan Kur'ân! Bu eşsiz kitap, bir mucizeler mahzenidir. Harikalarla doludur. Manası gibi lafzı da muhataplarını âciz bırakmıştır.

Kur'ân’ın bir kelam mucizesi olması işaret ediyor ki, istikbalde en etkili vasıta söz sanatı olacak. İnsanlar fikirlerini birbirlerine edebiyatı kullanarak kabul ettirecekler. Kuvvetlerini ruha nüfuz eden üsluplardan alacaklar. Meramını güzel dile getirenler halka hükmedecekler.