TR EN

Dil Seçin

Ara

Kur'an'da Yeşil

Kur'an'da Yeşil

Yüce kitabımızda cennet mefruşatının ve cennet ehlinin elbiselerinin yeşil renkli olacağından bahsedilir:

“(Onlar) yeşil yastıklara ve güzel döşeklere yaslanmış kimselerdir.” (Rahman sûresi, 76)

“Üzerlerinde ince ve kalın ipekten yeşil elbiseler vardır. Gümüş bilezikler takmışlardır. Ve Rableri onlara tertemiz bir içecek içirmiştir.” (İnsan sûresi, 21)

Peygamber Efendimizin (asm) de renkler içinde en çok yeşili sevdiğini biliyoruz.

Renk olarak yeşil, canlılığı ve hayatta olmayı temsil etmektedir. Tabiatın ahengi ve güzelliği, kâinatın rengi ve süsüdür.

Sözgelimi ormanlar yeşilin her tonu ile gözlerimizi ve ruhumuzu rahatlatırlar. 3-5 dakika bile bir ağaca bakmak insanı sakinleştirici ilaç almışçasına yatıştırır, moralini düzeltir, stresini giderir, yüksek tansiyonu varsa düşürür, gerginliğini azaltır.

Yeşil renk; tabiatın ve cennetin, paylaşımın, cömertliğin ve uyumun rengidir. Gözleri ve zihni dinlendirici ve iç açıcı özelliktedir. Mutluluk ve neşe verir. Yeşile bakmak, insan gönlünde mutluluk ve huzur meydana getirmekte, ruhsal çöküntü ve moral bozukluğuna iyi gelmektedir. Hücrelerin onarılmasında ve yenilenmesinde de yeşile bakmanın katkısı olur.

Rahatlatıcı etkisinden dolayı hastanelerde tercih edilen bir renktir. Yine güven verici ve tedaviye olumlu etkisi olduğundan cerrahlar yeşil renkli formayı giyerler.

Londra’da intiharın sık olduğu köprüler yeşile boyanınca intihar oranının düştüğü görülmüştür.

Huzur veren, dinlendiren, sakinleştiren yeşil tabiat, bitki ve ağaçlara bakmak, onları tefekkürle temaşa eylemek aynı zamanda beyni güçlendirir, beyin performansını artırır ve konsantre olmayı kolaylaştırır. Doğru ve isabetli kararlar almaya yardımcı olur.

Yeşilin bu faydaları yüzünden hekimler Yeşil Terapi’yi geliştirip tedavilerde kullanmışlardır. (*)

Son olarak İsveç’teki Göteborg Üniversitesi bilim adamları bahçe işlerinin insan sağlığını nasıl etkilediğini ortaya koyan bir çalışmaya imza attılar.

Araştırmada bahçe işleriyle ilgilenen grubun mevcut hastalıklarının daha çabuk iyileştiği ortaya çıktı.

Yine başka araştırmalarda; ameliyat sonrası yeşil bir manzaraya bakan hastaların daha az ağrı kesici kullandığı ve daha çabuk iyileştiği; evlerinde daha yaygın yeşil kullananların, zorluklarla daha kolay başa çıkabildiği anlaşıldı.

Yeşil, aynı zamanda medeniyetin de rengidir. Bu sebeple de dünyadaki yerleşim merkezlerinin gelişmişlik ölçüsü yeşil alanlarıyla, yeşile verdikleri özenle ölçülmektedir.

 

(*) Yeşil İyileştiriyor. Star Gazetesi. 5.11.2015