TR EN

Dil Seçin

Ara

Pusuda Bekleyen Avcı Bitkiler

Pusuda Bekleyen Avcı Bitkiler

Avcı bitkilerde sinir sistemi

Böcek yiyen bitkiler azotça fakir, sulak ve bataklık topraklarda yaşarlar. Topraktan yeterli azotu alamayacakları için onların bu ihtiyacına karşı Âlemler Rabbi bu bitkilerin yapraklarını böcek yakalama özelliğine sahip birer tuzak şeklinde yaratmıştır.

Bu bitkiler, kendilerine verilen bu yapraklar sayesinde sinek ve böcekleri avlayarak onların yapısındaki proteinlerden azot ihtiyaçlarını giderirler.

Mesela, ana vatanı Amerika Birleşik Devletlerinin doğu sahilleri olan Dionaea muscipula ''Venüs tuzağı'' bitkisinin yaprakları kurt kapanına benzemektedir.

Yaprağın dip kısmından bazı böceklerin hoşuna giden bir koku salgılanır. Bu kokuyu alan bir böcek yaprağa konduğunda böceğin değdiği tetikleme kılları hücrelerinden yaprağın her tarafına bir sinyal gider ve böcek fark etmeden yaprağın karşılıklı iki kanadı birbirine kenetlenerek kapanır.

Böylece hapsedilen böcek yaprağın dip kısmında konuşlandırılmış olan sindirim bezleri hücrelerinden salgılanan enzimlerle sindirilir.

Dünyanın farklı bölgelerinde, farklı yapıda, vazo, ibrik ve topuz şeklinde yaprakları olan böcek kapan bitkiler var edilmiştir. Hepsinin de böcek yakalama taktikleri farklıdır. Bu bitkiler sinekten arıya, örümceğe kadar her çeşit böceği yakalayıp sindirebilirler.

Saksıda yetiştirilebildikleri için hem bir süs bitkisi hem de eve giren sinek ve böcekleri yakalamak için kullanılırlar.

Ayrıca bu bitkinin özütü Amerikada cilt kanserinin alternatif tedavisinde kullanılmaktadır.

Üzerimize konan bir sineği elimizle yakalamak istediğimizde çoğu zaman ıskalarız. Ama bu bitkiler yapraklarına konan sinek ve böcekleri yakalamada hiç ıskalamazlar. Bu iş nasıl olmaktadır acaba? Bir düşünelim!

Düşünelim derken; Âlemler Rabbi'nin mahlukatını yaratıp farklı özelliklerle donatmasıyla, bizlere pek çok açıdan verdiği mesajları ve bilgileri düşünmeliyiz.

Mesela, bilim insanları, mahlukatta yaratılan bu özellikleri inceleyerek, bu teknik bilgileri insanların hayatını kolaylaştıracak teknolojik alet ve makinelerin yapımında kullanabilirler. Zaten bu yapılmakta ve biyonik denilen bu bilim sahasında, tabiatta yaratılan eserler taklit edilerek yeni ürünler ortaya koyulmaktadır.

Elbette bu çalışmalar yapılırken, kâinatın yaratıcısını tanıtmak için yazılan bir kitap olduğu da unutulmamalı ve varlıklara Allah'ı tanımak kasdıyla bakılmalı ki, hayatın anlamı keşfedilebilsin.