TR EN

Dil Seçin

Ara

Allah'ın Üzerine Yemin Ettiği Meyve: İncir

Allah'ın Üzerine Yemin Ettiği Meyve: İncir

İncirin adının verildiği Tin Suresi’nde geçen “İncire ve zeytine andolsun.” ayetinde Allah’ın incire “andolsun” şeklinde yemin etmesi, bizlere bu meyvenin ehemmiyetini göstermektedir.

Allah Resûlü de (asm) incirin cennet meyvelerinden biri olduğunu belirterek onu şu şekilde methetmektedir: “İncir yiyin. Eğer Cennet’ten inen bir meyve söyleyecek olsaydım, bunun incir olduğunu söylerdim.”

İncir, Allah’ın insanlar üzerindeki rahmetinin bir göstergesidir. Rabbimiz bu mübarek meyve içinde, insanın ihtiyacı olan maddeleri, onun sağlığına uygun bir denge ile adeta paketlenmiş bir şekilde bizlere sunmuştur.

 

İncirin Besin Değeri

İncir, güç ve kuvvet veren ilaç gibi bir gıdadır. İncirin en önemli besin öğesi, tüm meyvenin %51-74’ünü oluşturan şekerdir ve tüm meyveler arasında oldukça yüksek bir şeker oranına sahiptir.

İncir, bilinen tüm meyvelere göre oldukça yüksek mineral içeriğine sahiptir. 40 gram incir, 244 mg potasyum (günlük ihtiyacın %7’si), 53 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %6’sı) ve 1,2 mg demir (günlük ihtiyacın %6’sı) içermektedir. İncirde kalsiyum oranı çok yüksektir; meyveler arasında kalsiyum içeriği açısından portakaldan sonra ikinci sırada gelmektedir. Bir kase kuru incir, bir kase süt ile aynı miktarda kalsiyum içermektedir.

İncir, herhangi bir meyve ya da sebzeye göre oldukça yüksek bir lif içeriğine de sahiptir. Sadece 1 adet kuru incir 2 gram lif içermektedir ki bu, tavsiye edilen günlük ihtiyacın %20’si’dir. Yüksek lif oranına sahip olduğu için, kilo vermeye çalışan kişiler için de uygun bir besindir. Son 10-15 yılda yapılan araştırmalar, bitkisel gıdalarda bulunan liflerin sindirim sisteminin düzgün olarak çalışması açısından çok önemli olduğu ve bazı kanser türlerinin riskini azaltmada etkili olduğunu ortaya koymuştur.

 

İncirin İnsan Sağlığına Faydaları

Peygamber Efendimizin (asm) “İncir yiyin, çünkü o, basuru keser, eklem ağrılarını yok eder.” hadisi, incir meyvesinin tıbbi önemini göstermektedir.

Bilim adamlarınca yürütülen bazı araştırmalarda, kuru incirin diğer meyvelere göre, antioksidan bakımından zengin fenol bileşimine çok daha fazla sahip olduğu belirlenmiştir. Antioksidanlar, vücudumuzdaki kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan ya da dışarıdan alınan zararlı maddeleri (serbest radikalleri) etkisiz hale getirecek şekilde yaratılan maddelerdir ve hücrenin tahrip edilmesi de bu nimet sayesinde engellemiş olur. Fenoller ise mikroorganizmaları öldürücü (antiseptik) olarak yaratılan maddelerdir.

Rutgers Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada ise, kuru incirin içerdiği omega-3, omega-6 yağ asitleri (vücut için zaruri yağlar) ile fitosterol (bitkilerde bulunan yağımsı madde) sayesinde kolesterolü düşürücü olarak da önem taşıdığı anlaşılmıştır. Bilindiği gibi omega-3 ve omega-6 yağ asitleri vücutta üretilemezler ve gıdalarla alınmaları gereklidir. Ayrıca bu yağlar özellikle kalp, beyin ve sinir sisteminin sağlığı açısından vazgeçilmez öneme sahiptirler.

İncir; astım, öksürük ve soğuk algınlığı gibi durumlarda da tedavi amaçlı olarak tavsiye edilen çok tatlı ve yemesi zevkli bir nimettir.

 

Risale-i Nur’da İncir

“…Hem incir ağacı kendi çamur yiyerek yavrusu olan meyvelerine hâlis süt vermesi, bilbedahe (açıkça) nihayetsiz Rahîm, Kerîm, Şefîk bir zâtın hesabıyla hareket ettiklerini kör olmayana gösteriyorlar. Evet nebatat ve behimiyat (hayvanlar) gibi şuursuzların gayet derecede şuurkârane ve hakîmane işler görmesi bizzarure gösterir ki: gayet derecede Alîm ve Hakîm birisi vardır ki, onları işlettiriyor. Onlar, onun namıyla işliyorlar.

Cenab-ı Hak, tîn (incir) ve zeytin ile kasem vasıtasıyla, azamet-i kudretini ve kemal-i rahmetini ve büyük nimetlerini ihtar ederek, esfel-i safilîn tarafına giden insanın yüzünü o taraftan çevirip, şükür ve fikir ve iman ve amel-i sâlih ile tâ a’lâ-yı illiyyîne kadar terakkiyat-ı maneviyeye mazhar olabilmesine işaret ediyor. Nimetler içinde tîn ve zeytinin tahsisinin sebebi; o iki meyvenin çok mübarek ve nâfi’ olması ve hilkatlerinde de, medar-ı dikkat ve nimet çok şeyler bulunmasıdır. Çünki hayat-ı içtimaiye ve ticariye ve tenviriye ve gıda-yı insaniye için zeytin en büyük bir esas teşkil ettiği gibi; incirin hilkati, zerre gibi bir çekirdekte koca incir ağacının cihazatını saklayıp dercetmek gibi, bir hârika mucize-i kudreti gösterdiği gibi; taamında, menfaatinde ve ekser meyvelere muhalif olarak devamında ve daha sair menafi’indeki nimet-i İlahiyeyi kasem ile hatıra getiriyor. Buna mukabil, insanı iman ve amel-i sâlihe çıkarmak ve esfel-i safilîne düşürmemek için bir ders veriyor.

 

Kaynak:

Vinson, A.J. The Functional Food Properties of Figs, Cereal Foods World, Şubat 1999.