TR EN

Dil Seçin

Ara

Bebekler Güzelliği Fark Ediyor

Bebekler Güzelliği Fark Ediyor

Bu Dünya hayatı, kimin “daha güzel işler” yapacağının sınandığı bir hayat. Elbette Allah (cc) güzel işler yapmak için yarattığı insana ‘güzel’ olanı fark edeceği, bileceği ve anlayacağı duyguları da verecektir. Yoksa bu, bisiklet yarışına, bisikletsiz katılmak gibi anlamsız bir şey olurdu. Demek ki insan ‘güzel’ olanı fark edecek şekilde yaratılmalıdır ve öyle yaratılmıştır.

İşte tam da bu konuda yapılan bir araştırma, bebeklerin tercih yapabilme özelliğiyle birlikte dünyaya geldiklerini gösterdi. Bu araştırmada bebeklere biri çok güzel, biri daha az güzel olan iki yüz gösterildi. Ve bebekler çok güzel olan yüze diğerine nazaran daha uzun süre baktılar.

Araştırma ekibindeki psikologlardan birisi olan Dr. Alan Slater; “Bebeklere güzellik veya diğer konularda karşılaştırmaları için onlarca suret gösterilebilir ve hangisini daha çok beğendiklerini anlayabilirsiniz. Bu durum bebeklerin, çok detaylı bir suret algılama donanımıyla yaratıldıklarını ortaya koyuyor.” diyor.

Yeni doğmuş bebekler çok bulanık görmelerine rağmen bu ayrımı çok rahat yapıyorlar. Mesela bebek, annesinin yüzünü yeni doğduğunda çok bulanık görür. Ama doğduktan yaklaşık 15 saat sonra annesinin yüzünü diğer kadınlardan rahatlıkla ayırt eder.

Araştırma boyunca izlenen bebekler kendilerine gösterilen güzel-az güzel yüz çiftlerinden güzel olanlara %80 daha uzun süre baktılar. Bu bebeklerin çoğu iki günlüktü, birkaç tanesi de sadece birkaç saat önce doğmuştu. Demek ki, güzellik tercihi yapabilme özelliği, bebeğe doğmadan önce veriliyor.

Bu âyet-i kerime bir adım ötesine dikkatimizi çekerek, insana bu nimetlerin niçin verildiğini hatırlatıyor: “Nefse ve onu düzgün bir biçimde şekillendirip, kötülüğünü de ve iyiliğini de ona ilham edene andolsun ki, nefsini arındıran kurtulmuştur.”1 Demek, hayatını ve kendisini arındırıp, güzelliklerle donatan kurtulacak.

Âlemler Rabbi’nin yarattıklarına ve işlerine hayretle, övgüyle ve hayranlıkla şahit oluyoruz. Evet, insanın yaratılışı da gerçekten güzeldir. Bu yaratılış, sadece bir su damlasından insan şeklinin verilmesinde değil, yaratıldığı ilk andan son nefesine kadar her noktada kendini gösteriyor. Ve insan bunları görüp, “Biz insanı en güzel biçimde yarattık.”2 âyetini ibretle okuyor, “mâşaallah (Allah ne güzel yapmış, yaratmış)” diyerek hayat defterine bir güzellik daha yazdırıyor.

 

 

Kaynaklar:

1. (Şems Suresi, 91/7-9)

2. (Tîn Suresi, 95/4)

3. http://www.theguardian.com/science/2004/sep/06/science.research2