TR EN

Dil Seçin

Ara

Gezelim Ama Görelim

Gezelim Ama Görelim

Ne güzel, şükürler olsun yaz mevsimine erdik. Gözümüz ve gönlümüz dışarılara döndü yine. Gezmek istiyor insan, yerinde duramıyor.

Gezmek deyince, elbette imanımızı da alıp, bir mümine yakışır, Allah için bakan gözlerle çıkmak lazım dünya sergisine. Katılmak gerek mahlukatın resmigeçit şenliğine.

Rabbimizin bir âyetinde buyurduğu gibi, “Bunları boşuna yaratmadın..” İşte bu yazımızda istedik ki, dünya sergisine birkaç pencere açalım. Bu ayetin işaret ettiği gibi, imanî bir nazarla bakalım çevremize.. Şenlensin hayatımız, Âlemler Rabbi’nin güzel ve hikmet dolu eserlerini seyre ve tefekküre dalalım; şevkle muhatap olalım Rabbimize. Hadi buyrun..

 

Sanki yıldızlar yere inmiş gibi değil mi?.. Her türlü yaratmayı bilen Âlemler Rabbi, bir sebeple suları da böyle ışıl ışıl parlatır işte. Resimde görülen parlak dalgaların sebebi de fitoplanktonlar. Maldivler’deki dalgaları: Dalgaların kıyıya vurmasıyla fitoplanktonların kimyasal enerjileri ışık enerjisine dönüşmesiyle bu harika olay yaratılıyor. Öyle değil mi; Allah küçücük mahluklarıyla neler yapıyor!..

Bundan seneler önce Cüneyd Suavi Hereke’de benzer bir olayı bize göstermişti. Bir kova suyu denizden alıp, içinde elimizi çırptığımızda etrafı bile nasıl aydınlatmıştı. Ve bizler ilk defa şahit olduğumuz böyle bir şeye hayretler içinde kalmıştık.

 

İşte tam bir cennet köşesi. Dünyada böyle güzellikleri yaratan Allah (cc) cennette kulları için nasıl güzellikler hazırlamıştır!?. Bahamalar’daki bu manzara gibi, harika bir şekilde üç farklı maviyi bir araya getirip buluşturmaya Allah’tan başka kimin gücü yeter… Rabbimiz ne güzel yaratmış.

 

Londra'da mükemmel bir yansıma tablosu.

Bir yağlı boya tablo için, boya ve fırçaların etkileşiminden ortaya çıkan doğal bir sonuç olduğunu söyleyen akıllı birisini bulamazsınız. Fakat bir yağlı boya tablonun ressamını sena edip, güzel tabiat tablolarına “varlıkların etkileşimiyle ortaya çıkan doğal bir sonuçlar” diyebilen fikir fakirlerine rastlayabiliyoruz.

Evet bir ressam fırça ve boyalarla resim yaptığı gibi; Âlemleri ve içindekileri yaratıp terbiye eden Allah (cc.) da yarattığı suyu, havayı, elemetleri, hatta hayvan ve insanları kullanıp bizlere bunun gibi harika manzara tablolarını yaratır.

Yağlıboya tablodaki boya ve fırça darbelerine bakıp ressamı tanıyan insan; kainat galerisindeki mükemmel eserlerine bakıp, âlemleri böyle tefekkürüne sunan Allah’ı (cc.), bütün isimleriyle ne güzel tanır.

 

Zambiya’da Victoria Şelalesi’nden muhteşem bir manzara. İşte yeryüzü sayfasının her an tazelenen, canlı ayetlerinden birisi daha. Allah’ın, havadan, sudan ve ışıktan yarattığı doyumsuz bir eser. İşte en basit malzemelerden, en mükemmel eserler; biz de öyle bir eseri değil miyiz Rabbimizin?..

 

...

Hayvanları da görmeden geçmeyelim. 

Allah (cc) mahlûkatını rahmetiyle yaratır, onları rızıklandırır, her türlü ihtiyaçlarını vaktinde onlara yetiştirir. Yarattıklarının en nazeninleri ve en sevimlileri olan yavrulara Allah nasıl bir şefkat ediyor ki, annelerin kalplerine böyle esirgeyici duyguları koyup onları el bebek gül bebek yaşatıyor.