TR EN

Dil Seçin

Ara

Küçücük, Fıçıcık; İçi Dolu Turşucuk: Limon

Küçücük, Fıçıcık; İçi Dolu Turşucuk: Limon

Geçenlerde bir yerde şu hikâyeyi okumuştum: Bir gün Lokman Hekim, oğlunu da yanına alarak seyahate çıkar. Bir köye gelirler. Lokman Hekim, limon ağaçlarını görür. Oğluna: “Burada bize iş yok, fazla limon yiyen insanlar hasta olmaz; geri dönelim.” der. Dönerken başka bir köyde ağaçların altında çürümüş limonları görür. Oğluna: “Dur.” der. “Bu köyde bize iş var.” Oğlu: “Nereden anladın baba?” diye sorar. Lokman Hekim: “Bu insanlar limonları yememişler ağaçların altında çürüyorlar. Eğer limonları yeselerdi bu köyde hiç hasta olmazdı. Yemediklerine göre burada çok hasta var. Yani bize de iş var.” diye cevap verir.

 

YAZIN SERİNLETEN, KIŞIN DA HASTALIKLARI ÖNLEYİCİ MUCİZEVİ MEYVE

Limon, şifa veren Rabbimizin lütfuyla mucizevi etkilere sahip, evlerimizde sıklıkla kullandığımız, rahmet hazinesinden gelen mükemmel meyvelerden birisidir.

C vitamini içeriği yüksek olan limonun en önemli özelliği antioksidan etkiye sahip olmasıdır. İçeriğindeki asit sayesinde enfeksiyonlara karşı koruyucu bir etkisi vardır. Yoğun C vitamini deposu olan limon soğuk algınlıklarında da sık kullanılan bir meyvedir.

Kış aylarında grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda artış olur. Ancak C vitamini, bu hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Bu noktada durup düşünmek lazım: Elbette aklı ve şuuru olmayan bu meyveler bizi bilmez ki ihtiyacımız olan mevsimde gelip gerekli vitaminleri bize sunsun. Demek ki ihtiyaçlarımızı bilen birisi var… Sonsuz ilim ve merhamet sahibi Rabbimiz, hazine-i Rahmet’inden, kış aylarında bize limon, mandalina, portakal, greyfurt ve kivi gibi C vitamini kaynaklarını sunar.

Konuyla ilgili olarak, Risale-i Nur’da fıtri ihtiyaçlarımızın diliyle yapılan duayı tanımlarken: “…bütün zîhayatların iktidar ve ihtiyarları dahilinde olmayan hâcetlerini (ihtiyaçlarını) ve matlaplarını (taleplerini) ummadıkları yerden, vakt-i münasipte onlara vermek için, Hâlık-ı Rahîmden bir nevi duadır. Çünkü iktidar ve ihtiyarları haricinde, bilmedikleri yerden, vakt-i münasipte onlara bir Hakîm-i Rahîm gönderiyor.” denilmektedir.

 

İNSANA, DALINDA ZEVK, SOFRASINDA LEZZET VEREN LİMON

Son yıllarda yapılan çalışmalarla, bu bitkinin, kanser hücresini iyileştirici etkisi kanıtlanmıştır. Bu nedenle Kemoterapi ve Radyoterapi sonrası radyasyonun etkilerini azaltmak amacıyla bol limon tüketilmesi tavsiye edilir.

Günlük yaşantımızda karşılaştığımız stres, sigara, yanlış pişirme teknikleri ile hazırlanmış yemekleri tüketmek, vücuttaki serbest radikal seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Antioksidan özellikli C vitamini kaynağı olan limon, bu seviyenin yükselmesini engelleyen ve vücuttan serbest radikalleri uzaklaştıran başlıca besinlerden biridir.

Limonun, bakteri enfeksiyonları ve mantarlara karşı antimikrobial etkisi olduğu, kurt ve parazitlere karşı etkili olduğu da kabul ediliyor. Ayrıca yüksek tansiyonu dengeleyen bu meyvenin, strese, sinir bozukluklarına iyi gelen antidepresan etkisi olduğunu da unutmamak lazım..

 

LİMONUN KENDİSİ KADAR KABUĞU DA OLDUKÇA FAYDALI

Limon kabuğunun en önemli özelliği, cilde iyi gelmesidir. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde; limon kabuklarında bulunan ‘dlimonene’ adlı maddenin çok güçlü bir cilt dostu olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle, cilt kanseri riskini azaltmak için limon kabuğunun günlük beslenme programımızda bulunması önemlidir. Limon ile birlikte gliserinin, el ve yüz yumuşatıcısı olarak eski zamanlardan beri kullanıldığı, sivilcelere uygulandığı takdirde iltihabı yok ettiği bilinmektedir.

Ancak, limonun çok sık yenmesi, içerdiği asitli bileşiklerden dolayı midede ülser, gastrit gibi hastalıkların çıkmasına sebep olabileceği de unutmamalıdır.

 

ÇAYA ÇORBAYA LİMON

Yapılan araştırmalar, çayda bulunan bir takım maddelerin vücudun demir emilimini engellediğini gösteriyor. Bu da kansızlık nedenlerinin başında gelmektedir. Çayın bu olumsuz etkisini önlemek için açık ya da limonlu çay içilmesi öneriliyor. Özellikle yemeklerden sonra içilen çayları limonlu içmek daha doğru olacaktır. Çaya damlatılan limon, çayın sertliğini kırar ve bu keyifli içeceği bir nevi şifâlı serum mahiyetine çevir.

Üstad Bediüzzaman’ın limonu çok sevdiğini ve bilhassa içtiği çaylara limon suyu kattığını pek çok kimse bilir. Öyle ki, limon bulunmadığı zamanlarda, yanında taşıdığı limon tuzundan içtiği çaylara minik birer parça atarak, bu âdetini devam ettirdiği de hatıralarda vardır.

 

 

Kaynaklar

1. Karabayır N. ve Gökçay G. Vitamin C. Türkiye Klinikleri J Pediatr Sci 2: 37-41, 2006.

2. Antiproliferative Activities of Citrus Flavonoids against Six Human Cancer Cell Lines. J. Agric. Food Chem. 50: 5837–5843, 2002.

3. http://www.hekimce.com/?kiid=1999.