TR EN

Dil Seçin

Ara

Her Çocuk Fıtratıyla Doğar

Her Çocuk Fıtratıyla Doğar

Robert Klark Graham, istenen özelliklerde çocuğa ulaşmanın artık adeta bir mağazadan tüm özelliklerini tek tek seçtiğimiz bir bilgisayar satın almak gibi kolay ve çok seçenekli noktaya gelindiğini iddia etmişti. Acaba öyle miydi?

 

Lokman Suresi 34. ayette: “Kıyamet vakti hakkındaki bilgi, ancak Allah’ın katındadır. Yağmuru O yağdırır, rahimlerde olanı O bilir. Hiç kimse yarın ne kazanacağını bilemez. Yine hiç kimse nerede öleceğini bilemez. Şüphesiz Allah, her şeyi bilendir, her şeyden haberdardır.” buyurulmuştur.

Bediüzzaman Hazretleri Lem’alar adlı eserinde bu ayette geçen “Rahimlerde olanı O bilir” cümlesiyle erkeklik ve dişilik keyfiyetinden daha çok doğacak çocuğun özel yeteneklerinin, karakterinin ve gelecekteki hatta ebedi hayatındaki konumunun kast edildiğini ifade etmektedir.

Robert Klark Graham, 1980’de kurduğu dünyadaki ilk sperm bankasına “Deha Bankası” adını vermişti. Nobel ödüllülerin de arasında bulunduğu yalnızca sağlıklı ve yüksek IQ’lu (zeki) kişilerin spermlerini kabul ediyordu. Artık adeta bir mağazadan tüm özelliklerini tek tek seçtiğimiz bir bilgisayar satın almak gibi kolay ve çok seçenekli noktaya gelindiğini iddia ediyordu. Alınan sperm örnekleri metabolik ve kalıtsal hastalıklar açısından taranıyor, üstün zekâlı ve çok yetenekli insanlar yetişeceği ileri sürülüyordu.

Graham’ın hedeflerini ne ölçüde gerçekleştirdiğini yazar David Plotz araştırdı. Ulaşabildiği çocukları incelemeye alarak The Genius Factory (Gen Fabrikası) adını verdiği kitabını yayınladı.

Plotz görüşmeye aldığı 30 çocuktan 3’ünün, yani yüzde 10 gibi yüksek bir oranının genetik açıdan hasta (özürlü) olduğunu tespit etti. 30 çocuğun zekâ düzeylerine baktığındaysa, toplumdaki benzer çocuk grubu ortalamasından az bir fark buldu. Onu da bu kişilerin tümünün çocuklarına özel ilgi ve ihtimam gösteren varlıklı ailelere sahip olmalarına bağladı. Yani rastgele seçilmiş bilimsel bir örnekleme sözkonusu değildi.

“Bir baba veya başka bir durumda bir anne, yapılacak her türlü testi geçebilir. Ama çekinik bir hastalık ya da sadece sıradan kabul edilen bir karakter, bir yerlerde gizlenmiş bekliyordur. Tam bir kesinlik bekleyen anneler çok dikkatli olmak zorunda, çünkü bir bebekte kesinlik diye bir şey yoktur. Bu tamamen DNA içerisinde toplam bilgiye bağlıdır.”

Graham’ın ölümünden 2 yıl sonra kapanan “Deha Fabrikası”ndan doğan çocukların bazıları akıllı, bazıları değildi. Bazıları atletik, bazıları değildi. Bazıları güçlü, bazıları değildi. Bazıları sağlıklı, bazıları değildi. Yani iddia edildiği gibi bu kişiler süper sağlıklı ve yüksek zekâlı olmaktan uzaktılar.

Kitabın söylemek istediği ana fikre gelince:

“Deha Bankası’nın öğrettiği şudur ki; spermleri ne kadar ince ve özenli ayarla seçseniz de sonuçta her bebek yine kendine has özelliklerle doğacaktır.”

Zaten ayette de kısmen ifade edilen budur: “...Rahimlerde olanı O bilir...” Evet, biz bilemeyiz, Allah bilir.
 

KAYNAKLAR

1. Ismarlama Bebekler. Atıl Albayrak. NTV Bilim Dergisi, Ağustos 2009