Grip üst solunum yolu dediğimiz burun, boğaz ve soluk borusunun virüs enfeksiyonudur. Herkesin hayatında en az bir kere yakalandığı bu hastalık günlük hayatı oldukça etkiler. Yaygın kas ve boğaz ağrısı, ateş, halsizlikle ani olarak başlar. Gribe neden olan birçok virüs vardır ve bunlar grip sezonu dediğimiz Eylül-Nisan ayları arasında sıklıkla mutasyonlarla yapı değiştirerek yeni enfeksiyonlara neden olabilir.
Hastalık belirtileri genelde bir hafta on gün içinde geriler ama bazen kişinin genel sağlık durumu ile alakalı olarak daha da ilerleyebilir. Zatürre, kulak iltihabı, bronşit gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Aslında bu problemlerin oluşması, virüsün kuvvetinden çok hastanın vücudunun güçsüzlüğünden kaynaklanır. Grip salgınlarından ölümlerin çoğu, bağışıklık sistemi iyi çalışmayan kişiler, kanser ve astım hastalarında görülür. Daha önceden bir akciğer, kalp, kanser veya kan hastalığı olan kişilerde hastalık kolaylıkla ciddi boyutlara gelebilir. Böyle hastalarda basit durumlarda bile dikkatli olmak gerekir.
Korunma yolları:
1. Hepimizin bildiği genel hijyen kurallarına dikkat edilmeli.
2. Hasta kişilerin bulunabileceği kalabalık ortamlarda bulunmamalı.
3. Sonbaharda bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek takviyeler alınmalı.
4. Uyku ve beslenme düzenine dikkat etmeli.
5. Kronik hastalığı olan kişiler aşılanmalı.
Aşı, kuzey yarıküredeki ülkeler yaz aylarında iken Güney Amerika’da görülen grip salgınlarından elde edilen virüs karışımından yapılır. Aşı hazırlama sürecinde bu virüslerin yeni mutasyona uğrayarak yeni grip salgını oluşturma şansı her zaman vardır. Bu nedenle aşılansanız bile yeniden grip olabilirsiniz. Bu durumda genel korunma yöntemlerine dikkat etmek daha da önem kazanır.
Aslında tüm hastalıklardan korunma için genel kural olarak hastalık oluşmadan önce bedenimizi kuvvetlendirmeliyiz. Bunun için sağlıklı beslenme ve düzenli uyku gerçekten çok önemli. Çünkü düzensiz hayat bağışıklık sisteminde ciddi eksikliklere yol açabilir. Ayrıca egzersiz yapmak için bir sağlık engeli olmayanlar düzenli spor ile çeşitli enfeksiyonlardan korunabilirler.
Sonbahar ayları başlarken şu besin takviyelerini almak gerekir:
• D vitamini: D vitamini seviyeleri düşük kişiler daha kolay enfeksiyona yakalanır.
• Probiyotik ürünler: Probiyotik bakteri içeren ürünleri her gün tüketmeli. Özellikle ev yapımı yoğurdu her öğünde sofrada bulundurmalı; ya da probiyotik bakteri içeren kapsüller alınmalı.
• Çinko: Dengeli çinko seviyesi, bağışıklık sisteminin gereği gibi çalışmasına yardımcı olur. Kafein çinko kaynaklarının tükenmesine yol açtığından kahve, siyah çay ve çikolata tüketiminde aşırılıktan kaçınmalı.
• C vitamini: Çok şükür ki tam da ihyacımız olduğu zamanda bol miktarda doğal C vitamini kaynakları bize sunuluyor. Kış aylarının vazgeçilmezi turunçgillerden bol bol tüketmeli.
• E vitamini.
• Şeker: Bağışıklık sistemini zayıflatacağından tüketimi azaltılmalı.
• Sarımsak: Her gün bir diş sarımsağın çiğ olarak yenilmesi çok faydalı olur. Kokusundan çekiniyorsanız ve mide probleminiz yoksa limonlu sarımsak karışımı içebilirsiniz. (Yarım limon ve 7-8 diş sarımsak beraberce ezilip yarım litre suda bir hafta bekletildikten sonra kahvaltı öncesi içilebilir.)
Bütün bu önlemlere rağmen gribe yakalanırsanız da çaresiz değilsiniz. Öncelikle doktorunuza danışıp gereken tedaviyi olurken yanında şunları da uygulayabilirsiniz:
1. Mürver yemişi: Kuş üzümüne benzer bir bitki olan mürverle ilgili birçok araştırma yapılıyor. Virüs üremesini durdurucu etkisi olduğundan grip başlangıcında kullanıldığında hastalık süresini %75 oranında kısaltır.
2. Zeytin yaprağı ekstresi: Kapsülleri günde 3-4 kez alınabilir.
3. Mercanköşk yağı: Griple savaşmada yardımcı ve ağrı kesici olarak günde 3 kez birkaç damla bir sıvı içinde alınabilir.
4. Zencefil: Çay olarak günde 3-4 kez içilebilir.
5. Nane, tarçın, ıhlamur ve biberiye çayları: Günde birkaç kez içilebilir.
6. Öksürük eklendiyse ballı siyah turp karışımı her gün 3 kaşık yenebilir. Öksürük için ayrıca okaliptüs yağı da içilebilir.
7. Burun tıkanıklıkları ve akıntısı için günde birkaç kez çörekotu yağı buruna damlatılabilir.
Gripten çabuk kurtulmak için dinlenme çok önemlidir. Dinlenirken de bol sıvı ve bitki çayları içmeyi ihmal etmemek gerekir. Hastalık devresinde hafif gıdalar yenmeli. Çünkü vücudun bu devrede sindirimden çok kendini iyileştirmeye yoğunlaşması sağlanmalı.
Kaynaklar:
1 .Murrey, M.; Encyclopedia of Natural Medicine.
2. Balch, J. F.; Prescription for Natural Cures.
3. Tierra, M.; The Way of Herbs.