TR EN

Dil Seçin

Ara

Mucizevi Özelliklerle Donatılmış Zemzem Suyu

Mucizevi Özelliklerle Donatılmış Zemzem Suyu

Tüm canlılar sudan yaratılmıştır, su bağıyla hayata ve birbirine bağlıdır. 8 milyar insanın, milyonlarca ağacın, milyarlarca hayvanın en büyük ortak noktası sudur. Özü su olan, sudan yaratılmış tüm kardeşler arasında fark yoktur. Anne rahmine sevgiyle düşen bir damla su ete kemiğe bürünerek canlılık âlemine adım atmaktadır. Daha sonra suyunun çekilmesi ile de hayata veda etmekte, başka dünyalara yol almaktadır. Bir damla sudaki yüce sanat, mükemmel tasarım ve asil tezyinat bize eserin, sanatın harikalığını ve sanatçısını, müessirini, Yüce Yaratıcımızı (cc) işaret ediyor. Su dışında ne içersek içelim susuzluğumuzu gideremeyiz. Sudan yoksun canlılar solar, canlılığını kaybeder. Suyu çekilen ağaçlar öldüğü gibi, suyu çekilen insan da ölmektedir.

Tüm canlılar sudan yaratılmıştır, su bağıyla hayata ve birbirine bağlıdır. 8 milyar insanın, milyonlarca ağacın, milyarlarca hayvanın en büyük ortak noktası sudur. Özü su olan, sudan yaratılmış tüm kardeşler arasında fark yoktur. Anne rahmine sevgiyle düşen bir damla su ete kemiğe bürünerek canlılık âlemine adım atmaktadır. Daha sonra suyunun çekilmesi ile de hayata veda etmekte, başka dünyalara yol almaktadır.(1) Bir damla sudaki yüce sanat, mükemmel tasarım ve asil tezyinat bize eserin, sanatın harikalığını ve sanatçısını, müessirini, Yüce Yaratıcımızı (cc) işaret ediyor.(2) Su dışında ne içersek içelim susuzluğumuzu gideremeyiz. Sudan yoksun canlılar solar, canlılığını kaybeder. Suyu çekilen ağaçlar öldüğü gibi, suyu çekilen insan da ölmektedir.(3)

Su vücudumuzun koruyucu kalkanıdır. Savunma sistemimizin güçlü olması, savunma hücrelerinin temizlenmesi ve iyi çalıştırılabilmesi için bol su içilmelidir. Su içinde taşıdığı enerji ile insanlara, canlılara mutluluk, arınma getirir ve düşünce gücüne destek vererek pozitif düşünmesini sağlar. 

Su doğanın yakıtıdır. (Leonardo da Vinci)

• Su da duygulardan etkilenir.

• Suyu sevmek ruhsal yaşam enerjisini yükseltir. 

• Su, ruh ve beden dengesini düzenler ve aynı zamanda biyoenerji kapasitesini çoğaltır.

• Su, vücudumuz için en mükemmel ve en doğal olan “iyileştirici ilaç”tır.

• Su, insan ruhunu kısa zamanda pozitif etkileme gücüne sahip yegâne içecektir.

• Su, beden yorgunluğumuzu aldığı gibi ruhsal olarak da rahatlamamızı sağlar.

• Eğer kendinizi iyi hissetmiyorsanız hiç durmayın, hemen su için. 

 

ZEMZEM SUYU MUCİZESİ

Zemzem suyu mineraller ve radyolojik özellikler açısından doğal sudan farklıdır. Zemzemin bir mucizesi, esas itibariyle M.Ö. 2000’den beri sürekli akmakta olmasıdır. Zemzem kuyusunun ortaya çıkması, Mekke vadisi yerleşiminin kurulmasına yol açtı. Zemzem suyu, susuzluğu giderir ve birçok hastalığa şifa olma potansiyeline sahiptir. Bu suyun efsanevi özelliklerini keşfetmek için farklı çalışmalar yapılmıştır; yine de yaygın araştırmalar yapmaya ve sağlık yararlarını, mineral profilini ve teknolojik perspektiflerini keşfetmeye ihtiyaç vardır. Son zamanlarda yapılan hayvan çalışmaları, Zemzem’in tümör gelişimini engellediği için kansere karşı etkili olduğunu göstermiştir.(4)

Zemzem suyunun çok sayıda sağlık etkisinin bulunması, araştırmacılara çok sayıda sağlık sonuçları, Zemzem suyunun kimyası ile nutrasötik (hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde tıbbi yararı bulunan) faydaları arasındaki ilişkiyi araştırmak için büyük fırsatlar sunmaktadır.(4) Zemzem’in birçok faydası yerel halk tarafından bilinmektedir, ancak bugüne kadar konuyla ilgili çok az bilimsel araştırma yapılmıştır. Ancak insan, bitki ve hayvan araştırmaları, çeşitli insan hastalıklarıyla ve gelişmiş kanserli büyümeyle mücadelede Zemzem’den büyük potansiyel faydalar olduğunu göstermiştir. Bitki büyümesini etkilemede olumlu tepkiler de gösterilmiştir. Zemzem suyunun benzersiz mineral bileşimi, yararlı etkiler vermek veya zararlı etkileri engellemek için diğer ajanlarla sinerji içinde çalışan çeşitli nutrasötik ve fonksiyonel faydalar sağlar. Eşsiz özelliklerini ve gizemlerini keşfetmek için kapsamlı araştırma gereklidir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre dünyanın en sağlıklı sularından olan Zemzem suyunun esrarı, günümüz teknolojisindeki tüm araştırmalara ve gelişmelere rağmen çözülemiyor. 

Diğer sulara göre çok daha besleyici ve mineral barındıran Zemzem suyunun kaynağı halen araştırma konusudur. Kaynağı bulunamayan suyun denizden 80 km uzakta olmasına ve çevresinde başka hiçbir kuyu olmamasına rağmen yıllardır kurumaması, araştırmacıları şaşkına çevirmektedir. Sadece 1,5 m çapındaki kuyu, hac mevsiminde milyonlarca hacının tüm su ihtiyacını karşılamasının izahını yapmak bile çok zordur.

İçenin açlığını ve susuzluğunu gideren suyun esrarı bilim adamları tarafından inceleniyor. Avrupa’da laboratuvarlarda yapılan araştırmalarda, Zemzem suyunun çok az kükürt içerdiği tespit edildi. Amerika’da yapılan test sonuçlarına göre ise Zemzem, içinde mikroorganizma ve bakteri bulunmayan tek su olma özelliği taşıyor. Zemzem suyunun sahip olduğu özelliklere bakıldığında, başta yaratılanların en şereflisi olarak tanımlanan insanların ve diğer canlıların yararına mükemmel bir şekilde programlanmış mübarek bir su olduğunu görmekteyiz.

Zemzem suyu yeryüzünde en mukaddes topraktan kaynayan sudur; Peygamber Efendimizin (sav) kalb-i şerifinin defalarca yıkandığı sudur; her derde devadır; özellikle hummaya (sıtma) şifadır; içilmesi sünnettir; çeşitli hadislerde Zemzem suyu içmenin yararları üzerinde durulmaktadır:

“Zemzem, doyurucu ve hastaya şifa vericidir.” (Bezzar)

“Zemzemi, belalardan korunmak niyetiyle içeni Allahu Teâlâ korur.” (Hâkim)

Abdullah İbni Mübarek (ra), “Resulullah, ‘Zemzem, içildiği niyete göre faydalı olur’ buyurduğu için, ben de kıyamette susuzluktan kurtulmak için zemzemi içiyorum” derdi. (İbni Mace)

İbni Abbas (ra) da Zemzem içerken “Yâ Rabbi senden faydalı ilim ve bol rızık ve her türlü hastalıktan şifa istiyorum” diye dua ederdi. 

Zemzem kuyusunun eski bir fotoğrafı

 

ZEMZEM ARAŞTIRMALARI

Zemzem kuyusu hakkında bilimsel araştırmalar yapması için 35 yıl önce kurulan ve bu süre zarfında kuyunun ve suyun özelliklerini araştıran Zemzem Araştırma Merkezi, Müslüman olmayan bilim insanları tarafından yönetilmiş olup, Müslüman olmayanların Mescid-i Haram’a girmesi yasak olduğu için, yabancılar görmedikleri kuyudan gelen su hakkında çeşitli polemikler üretmişlerdir.(5) 2002-2005 yılları arasında bu Araştırma Merkezinde Müsteşar olarak çalışan ve dünyanın sayılı yeraltı suları uzmanlarından birisi olan Prof. Dr. Zekai Şen, 500 kişilik bir ekiple Zemzem kuyusu ile suyunun kalitesi ve özellikleri hakkında araştırmalar yapmıştır. Enstitüdeki görevine Kur’an’a el basarak ve stratejik bilgileri ve araştırmaların detaylarını anlatmamak üzerine yemin ederek başlayan Şen, “İmanlı bir insandım. Zemzem kuyusu hakkında araştırmalar yaptıkça imanım daha da arttı. Zira bilimin açıklayamadığı çok fazla şey var. Bilimin açıklayamadığı noktada iman devreye giriyor” demiştir.(6)

Zemzem suyu ile ilgili olarak bir diğer ilginç noktayı ise Peygamber Efendimiz (sav) belirtmiştir. İbn-i Abbas (ra), Hz. Peygamberin (sav), “Yeryüzündeki en iyi su Zemzem’dir, o aç olanlara yiyecek ve hasta olanlara ise iyileştiricidir.” buyurduğunu söylemiştir. Burada “en iyi” kelimesiyle “en fazla bağışlamaya sebep olan” ve “en faydalı olan” kastedilmiştir.

Ren Nehri’nin suyundan içen kişinin enerjisinin azaldığını belirleyen Alman bilim adamı Dr. Knut Pfeiffer, sular üzerine araştırma yaparken bir şekilde bir miktar Zemzem bulur ve içer, 35 dk sonra da rahatladığını hisseder. Araştırmasını derinleştiren Alman bilim adamı Dr. Pfeiffer, şaşırtıcı bir gerçekle karşılaşır. Zemzem’in mayalama özelliği bulunduğunu, bir bardağının bir kova şebeke suyunu temizlediğini, bu özelliğiyle bile enerji ve şifa kaynağı olduğunu tespit eder.

Dr. Pfeiffer, “Zemzem suyu her şart atlında değişmiyor ama değiştiriyor. Çok acayip bir deney yaptım. Bir damla zemzem suyuna yüz damla normal su karıştırdım. Sonuçta gördüm ki, suyun hepsi Zemzeme dönüşmüş. Sonra bir damla Zemzeme bin damla normal su karıştırdım ve yine gördüm ki, hepsi Zemzeme dönüşmüş. Bunun sebebi nedir, neden? Zemzem’de öyle bir enerji var ki, başkasını değiştirir ama kendi değişmez” diyor.

Zemzem kristallerini mikroskop ortamında inceleyen Japon bilim adamı Dr. Masura Emoto, suyun moleküler (kristal) düzeninin değişen frekanslara göre farklılaştığını görür. Zemzem kristallerinin çan sesinde karardığını Kur’an-ı Kerîm ve ezan sesinde ise parlaklaştığını fark eder.

İncelemede her bir kristalin, Kâbe-i muazzamaya benzeyen bir doku oluşturduğu, Zemzem’in çan sesinde kristallerinin karardığını, Kur’an-ı Kerim ve ezan sesinde ise parlaklaştığını ve netleştiği tespit edildi. Zemzem üzerine kaleme aldığı kitabı Japonya’da en çok satanlar arasına giren Dr. Emoto’ya göre Zemzem, fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından yeryüzündeki bütün sulardan farklı. Dr. Emoto, “Zemzem, çevresinde cereyan eden bütün değişimleri hafızasına alıyor. Yapısı çok farklı. Bu, onu dünyadaki diğer elementlerin efendisi yapıyor.” diyor.

 

ZEMZEM SUYUNUN KALİTESİ, FAYDALARI VE MUCİZEVİ ÖZELLİKLERİ

Yapılan araştırmalar sonucu Zemzem suyunun pek çok özelliği belirlenmiştir. Zemzem suyunun sahip olduğu lezzet başka hiçbir suda bulunmazken, az miktarda tuz ve kükürt içermektedir.(7) Bunun ile beraber bulanık olmayıp tümüyle saf, berrak bir halde olması, sağlığa zarar verebilecek hiçbir madde içermemesi, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri karşılayabilmesi, insanı tok tutması, kokusuz oluşu ve idrar yoluyla değil sadece ter yoluyla dışarı atılıyor olması, Zemzem suyunun mucizevi özellikleri arasında yer almaktadır.(7)

Zemzem suyunun faydaları oldukça fazladır. Peygamber Efendimizin Zemzem suyu ile alakalı rivayet edilen, “Zemzem ne niyetle içilirse, o yararı sağlar” hadis-i şerifi, Zemzem suyunun şifalı bir su olduğunu ifade etmektedir.(7)

Öte yandan içenin açlığını susuzluğunu gidermesi, baş ağrısını hafifletmesi, özellikle sıtmaya karşı bir şifa kaynağı oluşu, göz sağlığını iyileştirmesi ve anne sütünü artırması, her derde deva sağlaması, zemzem suyunun faydaları arasında yer almaktadır.(7)

İbni Abbas’tan (ra) rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulûllah (sav) şöyle buyurmuştur: “Dünyanın en güzel suyu Zemzem suyudur, çünkü doyurucu (açlığı giderici) ve hastalara şifa vericidir.”

Zemzem suyu, 1980 yılından itibaren düşük basınç altında çok özel camlardan yapılmış lambalar vasıtasıyla ultraviyole ışınları ile her türlü mikroplardan arındırılmaktadır.(6) 

 

MUSLUK SUYU VE ZEMZEM SUYUNUN KİMYASAL ANALİZLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

1953-2003 yılları arasında yapılan bilimsel analizlerde Zemzem suyunun kimyasal kalitesinde kendine has bir karakteristiğinin olduğu anlaşılmıştır.(6) Yani Zemzem suyunun bir imzası (basması) vardır. Suyun kalitesindeki değişimler aslında bir esastan olan küçük sapmalar şeklindedir. Tablo 1’de musluk suyu ile Zemzem suyu (kuyu ve boru) içerisindeki elementlerin kimyasal analizi verilmiştir.(8)

Tablo 1. Musluk suyu ile Zemzem suyu (kuyu ve boru) içerisindeki elementlerin kimyasal analizi.(8) (pH hariç tüm değerler mg/L birimindedir)

 

ZEMZEM SUYUNUN SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI

Florürün diş çürüklerinin önlenmesindeki rolü çok iyi bilinmektedir. Çok sayıda çalışma, florürün içme suyundaki faydalı etkilerini doğrulamıştır. 1942’den beri Dean ve arkadaşları, farklı florür seviyelerine sahip içme suyu ile çürük prevalansı arasında ters bir ilişki olduğunu ve içme suyunda yaklaşık 1 ppm florür içeren suya maruz kalmanın çürük deneyimini %50 oranında azalttığını belirlemişlerdir.(9) Diğer birçok çalışmada içme suyunda artan florür konsantrasyonu seviyesi ile düşük çürük deneyimi tespit edilmiştir.(10)

Al-Zuhair ve Khounganian, kız öğrencilerde diş çürüğü prevalansı ve ciddiyeti üzerine Zemzem suyu ve diğer su kaynakları arasında karşılaştırmalı bir çalışma yapmışlardır.(11) Klinik muayenede, karma dişlenme grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık belirlenmezken, daimî dişlenme grubunda Zemzem suyu kullanan tüm çocuklarda ortalama çürük, kayıp ve dolgulu diş (DMFT) puanı ortalaması en düşük çıkmıştır. Bunun nedeni Zemzem suyundaki florür seviyesinin yüksek olmasıdır. 

Toplam çözünmüş katı madde miktarı, pH, iletkenlik, toplam sertlik, Ca, Mg vb. fiziksel ve kimyasal birçok parametre bakımından Zemzem suyu ile şişe suyu ve arıtılmış suyun detaylı bir karşılaştırılması yapılmış ve Tablo 2’de verilmiştir.(12)

Kalsiyum vücutta en bol bulunan ve en önemli mineraldir, ancak hücreler tarafından emilmesi ve kullanılması en zor olanıdır. Virüslere, parazitlere, kansere ve diş çürümesine neden olan bakterilere karşı vücudun direncini artırır. Kalsiyum doğal olarak bir bileşik molekül olarak oluşur. Kalsiyum bileşik formda olduğunda magnezyum ve D vitamini emilimini artırır. Sodyum, kalsiyumun vücutta çözünür halde kalmasına yardımcı olur. Kalsiyumun vücutta kullanılabilmesi için suda çözünür olması gerekir. İnsan vücudunun suda çözünür magnezyum ile suda çözünür kalsiyuma ihtiyacı vardır. Eğer vücudunuzda her bir parça kalsiyum için yaklaşık iki parça magnezyum yoksa, kemik kırılganlığında artış görülür, magnezyum kemiğin kırılganlaşmasını engeller.(13) 

Tablo 2. Birçok parametre bakımından Zemzem suyu, şişe suyu ve arıtılmış suyun karşılaştırılması.(12)

 

Avrupa laboratuvarları tarafından test edilen su numunelerinin sonucu, Zemzem suyunu avantajlı kılan özel bir fiziğe sahip olduğunu göstermiştir. Zemzem suyu ile diğer sular arasındaki temel fark, kalsiyum ve magnezyum tuzlarının miktarındaydı, bunların içeriği Zemzem suyunda biraz daha yüksekti, ancak daha da önemlisi Zemzem suyu, etkili bir mikrop öldürücü etkiye sahip florürler içeriyordu. Üstelik Avrupa laboratuvarlarının yorumları suyun içmeye uygun olduğunu gösterdi.(14)

Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içeren su, insan vücudunu Kardiyovasküler Hastalık (CVD) ve yemek borusu, pankreas, meme ve rektum kanserine karşı korur.(15) Zemzem suyu, istenilen konsantrasyonda kalsiyum ve magnezyum içerdiğinden insan vücudunda bazı etkiler oluşturabilir. Sodyumun normal insan yaşamı için gerekli olduğu konusunda hepimiz hemfikir olsak da günlük sodyum alımı gereksinimi vardır, ancak günlük toplam 120-400 mg tüketim, büyüyen bebekler ve küçük çocuklar ve yetişkinler için 500 mg günlük sodyum gereksinimlerini karşılayacaktır. Bu nedenle, sağlığa dayalı hiçbir kılavuz değeri mevcut değildir. Bununla birlikte, Zemzem suyundaki sodyum konsantrasyonu tatmin edici iken, yaklaşık 200 mg/L’nin üzerindeki seviyelerde içme suyunun tadını değiştirebilir.

Hz. Cabir’den (ra): Resulullah (sav) dedi ki; “Zemzem suyunun miktarı, içen kişinin niyetine bağlıdır. Hastalıklara şifa olsun diye Zemzem suyundan içenlere, şüphesiz Allah şifa verir veya açlığı giderir, şüphesiz Allah onu doyurur ve fayda için, şüphesiz Allah onu dolduracaktır.” (HR Al-Mustaghfiri). 

Resulullah (sav), “Zemzem suyu bütün hastalıklara şifadır” buyurdu (HR Ad-Dailani) (16)

Yukarıdaki hadislere göre Zemzem suyu her hastalığa (derde) devadır. Bu bağlamda, Zemzem suyunun faydasını tansiyon hastaları üzerinde bilimsel olarak analiz edilmek üzere 20 hipertansiyon hastası seçilip, 10 hastaya diyet gibi tüm şartları sabit tutularak 30 gün boyunca basit musluk suyu yerine Zemzem suyu verildi. Diğer 10 hastaya maden suyu içirildi. Doğasında hafif alkali bulunan Zemzem suyu kullanan 10 hastada, tansiyonda önemli düşüş olduğu görüldü.(17) Zemzem suyunun bu etkisi, yüksek konsantrasyonda kalsiyum varlığından kaynaklanmış olabileceği sonucuna varılmıştır.

Tablo 3. Tansiyon üzerinde Zemzem suyunun etkisi hakkında 10 hasta üzerinde yapılan inceleme.(17)

Zemzem suyu düşük doğum oranı riskini de azaltan yüksek konsantrasyonda kalsiyum içerir ve tansiyonu düşürür.(17) Zemzem, kimyasal bileşim ve suyun saflığı bakımından maden suyundan daha iyidir.

Tablo 4. Tansiyon üzerinde Maden suyunun etkisi hakkında 10 hasta üzerinde yapılan inceleme. (17)

Ali ve arkadaşları (18); implantasyon (bebeğin anne karnında yerleşme süreci) başarısızlığının tedavisinde, endometriyal prolaktin, α ve β defensin, luteinize edici hormon (LH), endometrial vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) ve anjiyopoietin reseptörlerinin uyarılması için Zemzem suyu kullanmış ve Zemzem suyunun endometriumda kök hücre farklılaşmasını uyardığını göstermişlerdir.(18) Zemzem, güçlü antimikrobiyal etkisine katkıda bulunan yüksek miktarda florür içerdiğinden, akuaporinler’in (hücre zarından su geçişini sağlayan proteinler-AQPs) uyarılması yoluyla implantasyon pencerelerinin oluşumunu uyarır. Zemzem suyu endometrial nitrik oksiti (NO) uyardığı için bir antioksidan görevi görür ve aynı zamanda endometriyal beyin kaynaklı nörotrofik faktörü (BDNF) uyarır. 

Dünya çapındaki beslenme kılavuzları, kanser, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve osteoporoz gibi kronik hastalıklarla mücadele için bitkisel gıdaların daha fazla tüketilmesini önermektedir.(19) Zemzem suyunun benzersiz onkolitik özellikleri vardır ve güçlü bir antiinflamatuar (ateş düşürücü) etkiye sahiptir. Zemzem suyunun güçlü bir antitümör nekroz faktörü (TNFa) ve interlökin 1 (ILI) üzerinde etkisi vardır.(20) Zemzem suyunun onkolitik etkisini incelemek için, deney farelerine azoksimetan (AOM) enjekte edildi.(21, 22) Deney fareleri bir ay boyunca günde 500 cc Zemzem suyu ile beslendi ve Zemzem suyu alımından sonra tekrar biyopsi alındı. Uzun süreli çalışma sonunda azalan tümör boyutunda önemli (P < 0.05) bir azalma gözlemlenmiş olup; tümörün kaybolmasının muhtemel nedeni, Zemzem suyunun biyokimyasal doğası olarak açıklanmıştır.(Tablo 5) Zemzem suyu, kolonda bulunan lenfosit popülasyonlarını doğrudan etkilemekte, bu da spesifik immün mekanizmalarla tümör oluşumunu etkileyerek tümör boyutunun azalmasına neden olmaktadır.(21-22) 

Tablo 5. Zemzem suyu alımından önce ve sonra tümör boyutu, lenfosit ve somatastatin değerleri.(21)

Zemzem suyu, Alzheimer hastalığında hafızayı iyileştirmede olumlu etkiler gösterebilir. Çünkü lityumun dejenerasyonu kontrol eden tau proteinlerinin fosforilasyonunu azaltabileceği bildirilmiştir. Ancak bunun Alzheimer hastalığının bir hayvan modelinde değerlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca Zemzem suyunun anksiyolitik olarak kullanılmasının hafızayı etkilemeyeceğini çünkü geleneksel anksiyolitiklerin bilişsel yetenekleri bozabileceği öne sürülmektedir.(23) 

Zemzem suyunun Parkinson hastalığına karşı koruyucu etkisi zemzem suyunun alkali yapısının hastalığının ilerlemesine katkıda bulunan önemli bir faktör olan oksidatif stresi azaltmasıyla mümkün olabileceği ifade edilmektedir.(23) Bu çalışmada Zemzem suyunun analjezik (ağrı kesici) etkisi de dikkat çekiciydi ve güçlü bir analjezik ajan olarak hareket edebileceği öne sürüldü. Sonuçlar, çalışmada kullanılan standart ilaçla bile karşılaştırılabilir. Ancak Zemzem suyunun sadece analjezik aktivitesinin başlangıcı standart ilaca göre daha iyiydi. Zemzem suyunun analjezik etkisinin nedeni magnezyumun varlığı olabileceği tahmin edilmektedir.(23)

Bu çalışmanın ışığında ayrıca, Zemzem suyunun belirgin bir tedavi edici etkinliğe sahip olduğu sonucuna varılabilir. Zemzem suyu rutin olarak kullanılırsa önemli hafıza güçlendirici ve antidepresan etkiler gösterebilir. Antikonvülzan (antiepileptik), analjezik (ağrı kesici) ve antiinflamatuar (ateş düşürücü) ajan olarak hareket etme yeteneğine sahiptir. Hemopoietik sistem üzerindeki etkileri de faydalıdır, Hb ve RBC’leri önemli ölçüde etkileyebilir. Zemzem ayrıca lipid profili ve böbrek fonksiyon testleri üzerinde olumlu etkiler göstermektedir. Ancak karaciğer profili üzerindeki etkileri, insan gönüllülerde kronik uygulama üzerinden değerlendirilmelidir. Zemzem suyunun bu etkileri, eşsiz bileşiminden kaynaklanıyor olabilir. Zemzem suyunun içerisinde bulunan farklı elementlerin etkileşimi onu sağlık açısından faydalı kılar ve toksik etkilerini azaltır. Zemzem suyunun düzenli kullanımının çeşitli hastalıkları önleyebileceği ve çeşitli semptomları iyileştirebileceği önerilebilir. Ancak daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır ve bu çalışma Zemzem suyunun uzun süreli kullanımda güvenli olduğuna dair ön temel oluşturabilir. Bu çalışmada Zemzem suyunun çeşitli terapötik etkilerinin olası mekanizmaları aydınlatılmıştır, ancak kesin mekanizmayı belirlemek için daha fazla araştırma yapılmalıdır. Bu çalışma ayrıca, Zemzem suyunda arsenik bulunmasına rağmen, Zemzem suyunda arseniğin toksisitesini nötralize eden diğer faydalı elementlerin varlığı nedeniyle kullanımının güvenli ve faydalı olduğu konusunda bir fikir vermektedir. Bu çalışmadan da anlaşılacağı gibi, Zemzem suyu 60 günlük uygulamadan sonra bile toksisite oluşturmamıştır. Ancak insanlarda güvenliğinin sağlanması gerekmektedir.(23)

 

ZEMZEM SUYUNUN KRİSTALOGRAFİSİ

Emoto, yüksek kaliteli suyun güzel ve karmaşık kristaller oluşturduğunu, düşük kaliteli suyun ise kristal oluşturmada zorluk çektiğini iddia etti. Emoto’ya göre, damıtılmış sudan oluşan bir buz kristali, karmaşık dallanma olmaksızın basit bir altıgen yapı sergiler ve su kristallerinde olumlu değişiklikler dua, müzik veya bir su kabına yazılı kelimeler eklenerek elde edilebilir. Emoto, denemelerin ve niyet sözlerinin yanında su kristallerinin fotoğraflarını içeren Sudan Mesajlar başlıklı bir çalışmanın birkaç cildini yayınladı.

Son zamanlarda, kuantum biyofiziksel semiyotik deneyleri, Emoto’nun su kristallerinde müzik ve şarkılar tarafından elde edilen değişikliklerle ilgili ilginç hipotezinin tam olarak ardından, su hafızası ve şifa bilgisi arasında bir bağlantının varlığına dair yeni kanıtlar sundu.(24) Dünyanın diğer bölgelerinden zemzem suyu ve su örnekleri arasında kristalografi tekniğine dayalı değişken kristal davranışı gözlemlendi. İlginç bir şekilde, bu suya Kuran’dan, Allah’ın güzel isimleri (esma-ül hüsna) okunduğunda özel bir etkileşim ve tepki gösterdiğini fark etti. Emoto birkaç damla zemzem suyu getirdi ve Arapça “Bismillah”ı okudu ve su taneciklerinin benzersiz bir şekilde düzenlenişini fark etti. Su parçacıklarının, dünyanın diğer sularından alınan diğer su parçacıkları şekline kıyasla farklı şekil aldığını gözlemledi. Emoto, Zemzem’i 1000 kat seyreltmesine rağmen Zemzem suyunu kristalize edemedi. Ancak donduktan sonra benzersiz şekilli kristal elde etti.(25)

Zemzem suyu hakkında çok yönlü ve daha fazla bilimsel araştırmalar yapıldıkça yaratıkların en şereflisi olarak yaratılan insan başta olmak üzere bitkiler, hayvanlar vb. canlılar üzerinde faydalı birçok yönü daha ortaya çıkacak gibi görünmektedir.

 

KAYNAKLAR

1. Topçu, R. A., Su Kardeşliğinde Buluşalım, Adell Armatür ve Vana Fabrikaları A.Ş.

2. Topçu, R. A., Bir Damla Su’daki Yüce Sanat, Adell Armatür ve Vana Fabrikaları A.Ş.

3. Topçu, R. A., Su Gibi Duru, Su Gibi Coşkulu ve Su Gibi Aziz Olabilmek, İz Bırakan İnsan Olma Yolculuğunda Esin Kaynağı Olarak Su, Adell Armatür ve Vana Fabrikaları A.Ş.

4. Khalid, N., Ahmad, A., Khalid, S., Ahmed, A., and Irfan, M., Mineral Composition and Health Functionality of Zamzam Water: A Review, International Journal of Food Properties, 17: 661–677, 2014. 

5. Polat, A., Bir Damla Su IV, Ab-ı Hayat, İstanbul, 2013.

6. Şen, Z., Manevi ve Bilimsel Açılardan Zemzem Suyu, Su Vakfı Yayınları, Esen Ofset, ISBN: 975-6455-23-3, İstanbul, 2006. 

7. Canalan, M., Zemzem Suyunun Tarihi ve Çıkış Serüveni, www.hedisam.com.

8. Lutfiah, H., The Scientific Analysis of Zamzam Water in the Perspectıve of Hadith Prophet Muhammad Saw, As-Salam I, Vol IX, No: 1, Th 2020, 61-76, Januari-Juni 2020.   

9. Dean HT, Arnold FA and evolve E. Domestic Water And Dental Caries, V. Additional Studies Relation of Fluoride of Domestic Water to Dental Caries Experience In 4425 White Children Aged 12-14 Years, of 13 Cities In 4 States. Public Health Reports 1942; 57:1155-1179. 

10. Angellillo I F, Torre I, Nobile CG et al. Caries And Fluorosis Prevalence In Communities With Different Concentrations of Fluoride In Water. Caries Res 1996; 33: 114-122. 

11. A-Zuhair, N.A.; Khounganian, R. A Comparative Study between the Chemical Composition of Potable Waterand Zamzam Water and its Effect on Tooth Structure in Saudi Arabia, Saudi Dental Journal, 2006, 18 (SI), Abs. 071. 

12. Rl-Zaiat, S.Y. Inherent Optical Properties of Zamzam Water in the Visible Spectrum: Dispersion Analysis. The Arabian Journal for Science and Engineering 2007, 32(2A), 171-180. 

13. Ramer T., Animal Protein Cause Calcium Leached from the Bones, Am. J. Clin. Nut. 1994; 59: 1356-61. 

14. Analytical Report of Zamzam Water Cited from the Annual Report of The Ministry of Agriculture and Water Resources, 1971. 

15. Yasui, M. K. Ota and M. Yoshida, 1997. Effect of Low Calcium And Magbesium Dietary Intake on The Central Nervous System Tissues of rats And Calcium-Magnesium Related Disorders In The Amyotrophic Lateral Sclerosis Focus In The Kii Peninsula of japan. Magnes. Res. 10: 39-40. 

16. Ahmad Zacky El-Syafa, Indeks Lengkap Hadist, Mutiara Media, Yogyakarta, 2012, Page 131. 

17. Munir N, Shoaib M, Asad MJ, Tanooli AY, Munir N and Sherwani SK, (2015), “Physio-Chemical Differences between Aab-E-Zamzam And Mineral Water Effect of Water Intake on Blood Pressure”, American-Eurasian Journal of Taxicological Sciences, 7 (2): 83-87. 

18. Ali, A.F.M.; Hassain, M.; El Hosani, A. Zamzam Water a New Modality for Failed Repeated Intra Cytoplasmic Sperm Injection. In: 13th International Water Technology Conference, IWTC: Hurghada, Egypt, 2009. 1557-1560. 

19. Rao, A. V.; Ali, A. Biologically Active Phytochemicals in human health: Lycopene, International Journal of Food Properties 2007, 10 (2), 279-288. 

20. Ali, A.F.M.; Coesmi, E.; Kamel, S.; Mohammed, S.; Elhefnawy, M,; Farid L.; Shaker, S. Zamzam Water Gene Downregulation in Uterine Fibrochondrosarcoma Cell Line. In: 13th International Water Technology Conference, IWTC: Hurghada, Egypt, 2009. 1543-1547. 

21. Ali, A.F.M.; Coesmi, E.; Kamel, S.; Mohammed, S.; Elhefnawy, M,; Farid L.; Shaker, S. Oncolityc Action of Zamzam Water on Azoxyonethone (AOM) induced colon tumors in rats. In: 13th International Water Technology Conference, IWTC: Hurghada, Egypt, 2009. 1521-1526. 

22. Hakkak, R.; Korourian, S.; Ronis, M.J.; Johnston, J.M.; Badger, T.M. Soy protein Isolate Sumption Protects Against Azoxymethane-Induced colon Tumors in Male rats. Cancer letters 2001, 166, 27-32. 

23. Bushra R., Zamzam Water: Pharmacological and Therapeutic Application and Toxicological Limitation, M. Phil, Pharm D., Department of Pharmacology Faculty of Pharmacy & Pharmaceutical Sciences, University of Karachi, Pakistan, 2017.

24. Stagnaro, S. Quantum Biophysical Semeiotics Evidences of water-memory-information by means of musics energizing action: Caramel’s experiment. Journal of Quantum Biophysical Semeiotics http://www.sisbq.org/uploads/5/6/8/7/567930/twoprayers_2011.pdf (Accessed Februari 25, 2016). 

25. Emoto, M. Love Theyself: Messages From Water. Vol. 3.50-51. HADO: Kyoikusha, Tokyo, 2004. 

 

***

 

BİLGİ

Zemzem Kuyusu birincisi ağızdan itibaren 12,80 m, ikincisi kayalar içine oyulmuş haliyle 17,20 m uzunluğunda iki bölümden meydana gelir, derinliği de 30 metredir. IX. yüzyıldan itibaren bilinen kayıtlara göre 1,5 ile 2,5 m arasında değişen kuyunun çapı, örülmemiş ve kaya içinde kazılmış olan yerinde bir insanın içine girip çalışmasına yetecek genişliktedir. Zemzem’in biri Hacerülesved, diğeri Ebûkubeys dağı ve Safâ tepesi, bir diğeri Merve tepesi hizasından 13 m aşağıdan çıkıp kuyuyu besleyen üç kaynağı vardır. Hacerülesved’in karşısında bulunan, ağzı 45 cm uzunluğunda ve 30 cm yükseklikteki kaynak Zemzem’in ana kaynağıdır. Zemzem’in kutsiyetiyle ilgili haberlerde de Hacerülesved tarafındaki kaynak öne çıkarılmaktadır. (Kurtubî, IX, 370) Zemzem’in su seviyesi mevsimlere, hatta günlere göre değişiklik arzeder.(TDV, İslam Ansiklopedisi)