TR EN

Dil Seçin

Ara

Mucizevi Bir Ürün: Propolis

Mucizevi Bir Ürün: Propolis

Mucizevi bir karışım olan Propolis, Arı’nın kovanını zararlılardan ve dış etkilerden korumak ve kovanı sıvamak için çevreden toplayarak hazırladığı bir karışımdır.

Mucizevi bir karışım olan Propolis, Arı’nın kovanını zararlılardan ve dış etkilerden korumak ve kovanı sıvamak için çevreden toplayarak hazırladığı bir karışımdır. Bu karışım 180’den fazla farklı bileşenden oluşur ve toplandığı mevsime göre bu bileşenlerin miktarı değişir. Bu bileşenler genellikle reçineler ve bitkisel balsam %50, Arı mumu %30, polen %5, esansiyel ve aromatik yağlar %10 ve ayrıca organik bileşenler olarak bulunur.

Bu mucizevi karışımdan yapılan Propolis ekstrakları ile yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Enterococcus, Escherichia coli ve Staphylococcus aureus gibi bakterileri öldürdüğünden, önemli bir antibakteriyal etkiye sahip oldukları bulunmuştur. 

Ayrıca Aspergillus flavusta gibi aflatoksik mantarları öldürdüğü ve ayrıca koloniyal büyümeyi azalttığı için mükemmel bir antifungal ve mantar öldürücü olduğu tespit edilmiştir.

Aynı zamanda Propolis bileşenleri, tümör hücrelerindeki DNA sentezini durdurmakta, tümör hücrelerinin yaşlanmasına (apoptosis) neden olarak iyi bir kanser önleyici ve aynı zamanda beyaz kan hücrelerinin yenilenmesini hızlandırdığından kanserle mücadelede olmazsa olmaz bir ilaçtır.

Ayrıca yapısına konulan Flavonoid (renkli) bileşenlerden dolayı iyi bir iltihap dağıtıcı özelliğe sahiptir ve eklem romatizması ve gut hastalığı gibi hastalıkların etkisinin azaltılmasında önemli bir üründür.

Yine Lipid peroksidasyonunu azaltması ve oksitlenmiş glutatyon seviyesini durdurması yönüyle iyi bir karaciğer koruyucu ve iyi bir zayıflama destek ajanıdır. 

Propolis aynı zamanda, serbest radikalleri önleme kabiliyeti ile vücut hücrelerinin yaşlanmasının ve parkinson hastalığı, alzheimer, artrit, kanser, diyabet, damar hastalıkları ve karaciğer fonksiyon bozukluklarının önlenmesinde yardımcı bir maddedir.

Propolisin, diğer özelliklerinin yanısıra virüsün hücrelere girişini ve virüslerin üremesini engelleyerek antiviral aktivite gösterdiği ve bu yönüyle nezle, grip ve uçuk türü hastalıklarla mücadelede önemli destek olduğu bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır. 

Sonuç olarak; arı gibi bir böceğin eliyle Allah böyle harika nimetleri bizlere hediye etmektedir. Şifayı yaratanın Allah olduğunu bilerek, bu mucizevi ürünleri tedavi için kullanabiliriz. Bunun için de standardize edilmiş propolis eksraktlarından sabah-akşam 3-4 damla almanın virüs, bakteri, mantar mücadelemize ve ayrıca kanser ve karaciğer ve diğer rahatsızlıklarımızın tedavisine katkıda bulunacağı bilimsel çalışmalarla ispatlanmış olan Rabbimizin bu hediyesinden istifade edebiliriz…

 

Kaynaklar:

1. Amoros, M., Sauvager, F., Girre, L., Cormier, M., 1992a. Propolisin in vitro antiviral aktivitesi. Apidologie 23, 231-240.

2. Chan, G.C.-F., Cheung, K.-W., Sze, D.M.-Y., 2013. Propolisin immünomodülatör ve antikanser özellikleri. Clin. Rev. Allergy Immunol. 44, 262-273.

3. Dobrowolski, J.W., Vohora, S., Sharma, K., Shah, S.A., Naqvi, S., Dandiya, P., 1991. Propolis arı ürünleri üzerinde antibakteriyel, antifungal, antiamobik, antiinflamatuar ve antipiretik çalışmalar. J. Ethnopharmacol. 35, 77-82.

4. Kartal, M., Yıldız, S., Kaya, S., Kurucu, S., Topçu, G., 2003. Anadolu’nun iki farklı bölgesinden propolis örneklerinin antimikrobiyal aktivitesi. J. Ethnopharmacol. 86, 69-73.

5. Won Seo, K., Park, M., Jung Song, Y., Kim, S.J., Ro Yoon, K., 2003. Propolisin karaciğer hasarı ve mekanizması üzerindeki koruyucu etkileri. Phytother. Res. 17, 250-253.