TR EN

Dil Seçin

Ara

İncir Çekirdeği

TECRÜBE KAZANMAK

Biz bir hata yapınca, kendi kendimize düşünürüz:

Bu bana iyi bir tecrübe oldu, bir daha dikkatli olmalıyım...”

Fakat başka insanlar benzer hatalar yaptıklarında, onlara bakıp deriz: Ne kadar da düşüncesiz; ne çok aldanıyor...” Onların da bizim gibi, kendilerince tecrübe kazandıklarını” görmek istemeyiz sanki.

 

***

 

İKİ KANAT

Kanaat, insanı zengin yapmaz; fakat zenginliğe götürür.

Kanaat, emeğinin sonunda elde ettiğinin değerini bilmektir. Kazandığını beğenmeyen kişi, zamanla çalışmaktan soğur ve isteksiz çabalamak gitgide kazancını da azaltır.

Tüm gayretinin sonunda elde ettiğine değer vermek, onu korumaya dikkat etmek ise kişiyi daha ileriye götürür.

Bir insan çabasının karşılığını az buluyorsa, yapacağı şey, daha çok çalışarak o azı çoğaltmaktır. Yoksa sonuçla cedelleşmek, boşa kürek çekmektir. İnsanın elindekini şikâyet değil, gösterdiği gayret çoğaltır.

Sonuçlarla didişmek değil, işle boğuşmak başarıya götürür.

İnsanda çalışkanlık ve kanaat, bir kuşun iki kanadı gibidir. Başarılara uçmak isteyen insanın da çalışmak ve kanaatten kanatları olmalıdır.

 

***

 

İNANMAK

Gözü görmekten alıkonsa, elleri, ayakları bağlansa, insan sıkılıyor, bunalıyor. Duyu ve organları serbestçe çalışabildiğindeyse rahat edebiliyor. Bunun gibi insanın kalbi de ebedîlik arıyor, korktuklarından koruyacak, isteklerini ona verebilecek bir merci arıyor. O da ancak bütün bunları insana sağlayabilecek olan, insanın merhametli, onu seven, kudret sahibi olan Rabbidir. Bundan dolayı insan, Allah’ı tanıdıkça rahata, huzura kavuşuyor. İnsanın ihtiyaçları ve sıkıntıları başkalarına gittiğinde artıyor, ama Rabbine yöneldiğinde azalıyor. Dualarına cevap verebilecek bir Allah’ı bulunduğunu bilmek insana en büyük huzur kaynağı oluyor.

 

***

 

YOLLAR

Yanlış yolda atılan adımlar, doğru yere ulaştırmaz. Belki yanlışta atılan adımlar çoğaldıkça, geri dönüşü daha da zorlaştırır. Bu, yollarda da böyledir, hayatta da. Ama yine de ne demişler: Zararın neresinden dönülse kârdır.”