TR EN

Dil Seçin

Ara

İncir Çekirdeği

İNSAN

İnsan bir düşünse, gözü için güneşi yaratan, gözünden daha değerli olan kalbi ve aklı için de onları aydınlıklara çıkaracak güneşleri yaratır. 

Âlemde hiçbir şey başıboş olmadığı gibi, insan da başıboş olamaz. 

Bedeni ve duyguları tesadüfen şekillenmediği gibi, hayatı da tesadüfen şekillenmez insanın. Yaşadığı her ânın ve her şeyin bir anlamı vardır.

 

HAYAT

İnsan hayatı ciddiye almalı. Yaşananlar bir daha istenirse yaşanır ya da yaşanmayabilir. Ama hayat bir kere yaşanacaktır.

 

İŞLERİMİZ

Bir yerde, meselâ başkasına ait bir evde, o evin sahibinden izinsiz bir şey yapamayız. Razı olmayacağı şekilde hareket edemeyiz.

Yaşarken de Rabbimizi unutmamalıyız. Dünyanın sahibinin O olduğunu; Onun verdiği hayatı yaşadığımızı; Onun verdiği organları kullandığımızı; Onun verdiği gıdalarla beslendiğimizi; Onun ulaştırdığı mevsimlere vardığımızı; Onun suyunu içip, havasını soluduğumuzu... da unutmamalıyız. Her şeyin sahibinin O olduğunu unutmadan konuşmalı, düşünmeli ve yaşamalıyız.

 

BAŞARI

Bir okçu, attığı okla hedefi vuramazsa, bundan ne ok, ne yay, ne de hedef sorumludur. 

Fakat okçu hedefi vurduğunda, başarısında her şeyi hesaba katmalıdır.

Başarıda herkesin payı vardır; başarısızlık ise bize aittir. Bundan dolayı insan yükseldikçe, ilerledikçe, çevresine karşı cömertliği ve iyilikleri de artmalıdır. 

Aksini yapan bir insana, çevresinden gelen destek kalkacağından, başarısı da sürekli olmaz.

 

KAYBETMEK

Hayatımızı kaybetmek istemeyen de biziz. Vaktimizi boş şeylere sarf eden yine biziz.

 

KAFALAR

Bazı kafalar o kadar dardır ki, sadece kendi düşüncesini alabilir. Farklı düşünceler, ya yobazdır ya da gericidir onun gözünde.