TR EN

Dil Seçin

Ara

Çarkıfelek (Passiflora) Çiçeğindeki Şifa ve Muhteşem Sanat

Çarkıfelek (Passiflora) Çiçeğindeki Şifa ve Muhteşem Sanat

Kâinatta her bir mevcut, bir sanat eseri olarak yaratılır. Her sanat eseri de kendini gösterdiği gibi, sanatkârını da gösterir.

Çarkıfelek (Passiflora) bitkisi, Güney Brezilya ve Kuzey Arjantin orijinli asma ya da sarmaşık tipinde bir bitkidir. At arabası (ya da değirmen) çarkını andıran çiçeklerinden dolayı Türkçe’de “çarkıfelek” olarak adlandırılmıştır. Farsça’da ise saate benzerliğinden dolayı “saat çiçeği” de denilmektedir. Yaz boyunca açan tekerlek biçimindeki gösterişli iri çiçekleri erguvani, pembe ya da kırmızı renklerde açar.

Bazı türlerinin meyveleri yendiği için tropikal bölgelerde yetiştiriciliği yapılır, bazı türleri de iri güzel çiçeklerinden dolayı bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılır. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü her yerde çok kolay yetiştirilebilmektedir.

 

Passiflora’nın Rahatlatıcı Özelliği

Passiflora’nın meyvesi; C, B1, B2, B5, Kalsiyum, Fosfor ve Protein açısından zengindir. 

Ayrıca çarkıfelek bitkisi, harmin, harmol, harman ve passiflora adı verilen alkaloitleri; flavon, glisosit ve sterol adlı diğer maddeleri de içerir. İçerdiği bu maddelerden dolayı rahatlatıcı ve sakinleştirici olarak kullanılır. İnsandaki gerginlik ve endişe hallerini gidermeye, sinirleri yatıştırmaya da sebeptir. Sinirsel ve kronik uykusuzluklara deva olur. Parkinson hastalığı ve isteri gibi durumlarda sinirsel nöbetleri giderici faydası vardır.

Bazı kaynaklarda, çarkıfelek bitkisinin uyku bozukluğu, sinirsel stres ve anksiyete için kullanıldığı bildirilmektedir. Kapsül ya da tablet halinde eczanelerde satılan çarkıfelek bitkisinin, sıvı olarak özü de kullanılmaktadır.

 

Kullanırken Dikkat Etmeli!

Bitkinin yapraklarında bulunan siyanid glukosit maddesinin toksik ve zararlı etkisi sebebiyle az tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca hamile olanlarda, bebek emzirenlerde, 6 aydan küçük çocuklarda bu konuda çok fazla bir araştırma yapılmadığı ve etkileri bilinmediği için, yapraklarının hiç kullanılmaması meyvelerinin ise bu gruplar için mümkün olduğunca az tüketilmesi tavsiye edilir.

 

Meyveleri Günde İki Taneden Fazla Yenmemeli

Passiflora’nın dış kısmı mor, içi çekirdekli bir yapıya sahip egzotik bir meyvesi vardır. Meyvelerinin herhangi bir zararlı etkisi bulunmamakla birlikte, çok aşırı tüketimi uyku, halsizlik gibi sorunlara neden olabilmektedir. Her yıl Haziran’ın ortasında olgunlaşan ve ömrü sadece bir ay olan passiflora meyvesinin, dikkat edilmesi gereken tek özelliği, bir gün içerisinde iki taneden fazla tüketilmemesi.

 

Çarkıfelek Çiçeğindeki Muhteşem Sanatın Hikmeti

Kâinatta her bir mevcut, bir sanat eseri olarak yaratılır. Her sanat eseri de kendini gösterdiği gibi, sanatkârını da gösterir. Hatta kendini bir sayfa kadar gösterirken, sanatkârını bir kitap kadar anlatır, bildirir, tanıttırır ve sevdirir. Çünkü her eser, sanatkârının bilgisi, kemali, tecrübesi, kabiliyeti gibi pek çok özelliğini, farklı güzelliklerini ortaya çıkarır.

Şimdi bu açıdan Çarkıfelek çiçeğine bakıp onu dinleyebilsek bize manen diyecek ki: 

“Beni oku. Çünkü ben çok manalı bir yazıyım. Beni Yaratanı bildiren, tanıttıran, sevdiren bir kitabım, bir ilannameyim, kudretin kelimesiyim. Sanatlı bir eser, sanatkârı icab eder; bir fiil failsiz olmaz; bir iğne, bir iş ustasız olamaz. Öyleyse benim de bir sanatkârım, bir failim, bir ustam vardır. Bu sanatkâr, bu çiçeği yaparken, kökünü, gövdesini, dallarını, dikenlerini, goncasını, yapraklarını ve o çiçeğin zarif, nazik süslerini ilahi bir fırça ile çizmiş ve bununla Musavvir, Mukaddir, Munazzım olduğunu göstermiş…” 

Demek her bir sanatlı mahlûkun anlamı, Allah’ı isim ve sıfatlarıyla böyle tanıtmak ve sevdirmektir.