TR EN

Dil Seçin

Ara

Sinek Kanadındaki Mikrop Öldürücü Özellik Keşfedildi

Sinek Kanadındaki Mikrop Öldürücü Özellik Keşfedildi

Mucizevi bir hadis, hadis inkarcılarını hüsrana uğratıyor.

Eylül 2017’de yeni yayına girecek oldukça saygın bir bilimsel dergide basıma giren bir makale, hadis inkârcılarını üzecek gibi gözüküyor. Söz konusu makale, Acta Biomaterialia adlı bilim dünyasında itibarı yüksek bir dergide yayınlanıyor. Konu ise son haftalarda hadis karşıtı söylemleri ile TV ekranlarını meşgul eden bazı kişilerin, aslında sahih rivayetleri eleştirmek için kullandıkları bir hadis ile direk ilişkili. Bizzat hadisin kendisi, adeta mucizevi bir zamanlama ile ortaya çıkarak, gerekli cevabı bilim dünyasında en güzel şekilde veriyor.

Öncelikle bu yazının yayınlandığı bilimsel derginin bilim dünyasındaki itibarı ile ilgili özet bilgi verelim. Derginin editörü dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olan ABD’deki Pittsburgh Üniversitesi’nden bir profesör. Diğer editörler ise MIT (Massachusetts Institute of Technology), Georgia Tech, Duke Üniversitesi’nde sahasında oldukça saygın kişiler. Konuyu tam bilmeyen okurlarımız için açıklamak gerekirse, bilimsel bir derginin bilim dünyasındaki saygınlığının ölçüsü impact faktörüdür. Bu derginin impact faktörü 6,3. Örnek vermek gerekirse, Türkiye’de bilim sahasında bu impact faktör seviyesine yaklaşabilen bir dergi maalesef olmamış. Bu oldukça yüksek kabul edilen bir rakam. Yani, bu hadislere bilimsel akla uygun değil diyerek karşı çıkan sözüm ona bilim adamları da dahil olmak üzere, Türkiye’deki çoğu bilim adamının makale yayınladıkları, kalitesi sorgulanır dergilerden kesinlikle değil.

Bu ön bilgileri verdikten sonra sahih hadisimize gelelim: Ebû Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

“Sizden birinizin (yemek) kabına sinek düşecek olursa, onu iyice batırın. Zira onun bir kanadında hastalık, diğerinde şifa vardır. O, içerisinde hastalık olan kanadıyla korunur.” (Ebû Dâvud, Et’ime 49; Buhârî, Tıbb 58, Bed’ül-Halk 14; İbnu Mâce, Tıb 31; Nesâî, Fera’ 11)

Yazımızın konusu olan ve Acta Biomateriala’da 1 Eylül 2017’de yeni basıma sunulacak olan makalede bazı sineklerin ve uçan böceklerin kanatlarındaki kimyasal yapılar incelenmiş ve çok ilginç bulgular elde edilmiş.

                              

İncelenen sineklerden birisi helikopter böceği adlı sinek türü. Bu sineğin ve benzer bazı sineklerin kanatlarının yapısı incelendiğinde bilim adamları çok etkili bir bakteri (mikrop) öldürücü bir yapıyla karşılaşmışlar. Palmitik ve stearik asitlerin kristalize olmuş bir türevinden oluşmuş kaplama taşıyan sinek kanatlarının, tıp dünyasının tedavi etmekte zorlandığı Pseudomonas aeruginosa ve Staphylococcus aureus gibi çok tehlikeli mikropları bile öldürebilecek bir nitelikte olduğu görülmüş. Üstelik bunu yaparken sineğin kendisine veya çevreye zarar veren herhangi bir yan etkiye yol açmadan bu etki gerçekleşmekte.

Halbuki bilindiği  gibi, antibiyotiklerin çok ciddi yan etkileri görülebiliyor. Bu iki yağ asidinin çok özel şekilde tasarlanmış mikro kristal yapısı bu çok etkili antimikrobik özelliği sağlamakta. Yazıda bu yapının ayrıntısı üzerine uzun değerlendirilmeler yapılıyor.

Sinek kanadında yeni keşfedilen bu yapı kadar ilginç bir antimikrobiyal ilaç veya malzeme şimdiye kadar gösterilememiş. Çünkü biyolojik yapıdaki bir mikrobu diğer biyolojik yapılara zarar vermeden etkin bir şekilde öldürebilmek sentetik maddelerde olmayan çok önemli bir özellik.

Sinek kanatlarındaki bu muazzam mikrop öldürücü yapı, bilim adamlarını oldukça etkilemiş görülüyor. Çünkü bu bilgiler ışığında artık bakterilere karşı çok daha etkili malzemeler veya ilaçlar üretilebileceğini düşünüyorlar.

1400 yıllık bir gecikme ile de olsa, bilim adamları sahih hadislerden birisinin işaret ettiği gerçeğe ulaşmış oldular.

Görüldüğü gibi bu makale, müthiş bir zamanlama ile, bazı seviyesizlerin alay konusu ettikleri hadis-i şerifin aslında mucizevi bir yönü olduğunu bize gösteriyor.

Aslında Allah’a (cc) ve Peygamber Efendimiz’e (sav) inananlar için hadislere iman konusunda günümüzün sözde bilim adamlarının onayına hiç ihtiyacımız olmadığını da, yıllarca sadece ülkemizde değil, Amerika, Almanya gibi ülkelerin saygın üniversitelerinde hizmet etmiş bir bilim adamı olarak vurgulamayı gerekli görüyorum. Onlar, düne kadar sineğin kanadında nasıl mikrop öldürücü özellik olur diye adeta alay ederken, bizler vardır bir hikmeti diyerek Peygamber Efendimiz’den (sav) sahih bir şekilde iletilen bu hadise de tıpkı diğer sahih hadisler kadar iman ediyorduk. Rabbimiz hepimizi ehli-sünnet itikadı üzere istikamette sabit eylesin, istikamette olmayanlara da hidayet nasip eylesin.

 

Kaynak:

1. Elena P.Ivanova et al. Bactericidal activity of self-assembled palmitic and stearic fatty acid crystals on highly ordered pyrolytic graphite. Acta Biomaterialia. Volume 59 react-text: 70 , /react-text react-text: 71 1 September 2017 /react-text react-text: 72 , Pages 148-157.