Huzura Durmayan Huzur Bulamaz
Namazsız insan nesi varsa yitirmiştir.
Ara
Namazsız insan nesi varsa yitirmiştir.
Namaz kılmıyor oluşunu sıradan bir olay gibi söylüyorsun. Halbuki namaz imandan sonra en önemli hakikattir. Namazsız insan nesi varsa yitirmiştir.
Bak ne geldi aklıma. Bir zamanlar bir ressam arkadaşım vardı. Kendisini zaman zaman camide görürdüm. Fakat son zamanlarda göremez olmuştum.
Bir gün ziyaretime geldi. ‘Seni epeydir camide göremiyorum. Hayırdır inşallah’ dedim. Önemsiz bir olaydan söz eder gibi ‘Ben namazı bıraktım, artık kılmıyorum’ dedi.
Üzüldüm elbette. Bir müddet düşündükten sonra, aramızdaki samimiyete güvenerek şunları söyledim:
Kardeşim! Nefsin seni aldatıyor. ‘Namazı bıraktım’ derken yanılıyorsun. Namaz seni bırakmış da haberin yok. Allah seni huzuruna almıyor artık, anlasana.
Allah adildir. Kimseye zulmetmez. Her hak sahibine hakkını verir. Belli ki liyakatını kaybetmişsin. Kim bilir neler yaptın da böyle oldu.
Bundan sonra sana düşen, tevbeyle, istiğfarla nefsini arındırıp tekrar huzura varmak, Rabbine yalvarmaktır.
Bir makam sahibi insan bile herkesi makamına almaz. Makamı yükseldikçe girmek daha da zorlaşır.
Allah da manevi huzuruna herkesi almıyor. Namaz nimetini herkese vermiyor.
Bir süre namaz kılan yani onun divanına varabilen kişinin sürekli orada kalma garantisi yok. Her an düşebilir ve bir daha alınmayabilir.
Bunları düşün de aklını başına topla. Ömrün sular seller gibi akıp gidiyor. Rabbinin davetine huşû duyarak var. Kalbin saygı duysun, ruhun titresin, gözün yaşarsın.
Sen kulsun, tevazunu takın. Kibirden, gururdan arın. Rabbini daha yakından bilmeye, tanımaya, sevmeye çalış. Muhabbetini kazanmak için çaba harca.
İman da elbise gibi eskir, onu yenile. Rabbinin kitabını oku, eserlerini tefekkür et. İnanmak başka, tanımak başka, sevmek büsbütün başkadır.
İnancını derinleştirmelisin. Bunun için de Rabbini tanımalısın. Bu tanıma sebebiyle muhabbetini artırmalı, sevgilisini özleyen, bir an evvel onun yanında olmak isteyen âşık gibi olmalısın.
Sen Rabbini sever de gereklerini yerine getirirsen Rabbin de seni sever. Rabbine sevgini ifade etmenin yolu ise onun habibine benzemektir.
Allah sevgisinin en mühim neticesi ve şiarı namazdır. İblis seni ondan uzak tutmak için vesvese verir.
Dinleme onu! İblisin sözüne aldanan kişi nefsinin şerrinden kurtulamaz.
Unutma! Huzura durmayan huzur bulamaz!
“Mutlu insan, mutlu olup olmadığını düşünecek vakti olmayan insandır.” denilmiştir.
Yarım kalan bir iş bulamazsın Mutlak Varlığın yaratışında.
Şiir
Mutmain olma denilince genellikle “bir meseleyi aklın kabul etmesini, o konuda tatmin…
Gözlerin görmediği nice güzellikler var. Hayret ile bakın üşenmeyin yeniden bakın. Gördüm…
Huzur