TR EN

Dil Seçin

Ara

Satır Arkası

Satır Arkası

DOĞRU BİR AMACIN VASITASI DA DOĞRU OLMALI

Bir insan düşünelim. Trafikte emniyet şeridini kullanıyor, riskli sollamalar (makas) yapıyor, birçok canın hayatını tehlikeye atıyor, insanlaro korkutuyor. Bütün bunları yaparken hem kul hakkına giriyor, hem ağır sözlere maruz kalıyor. Nihayetinde evine/emeline erken ulaşıyor.

Şimdi biz bunu başarı olarak görebilir miyiz? Haksızlık yapmışsın, kuralları çiğnemişsin, korku salmışsın ve birçok insanın ahını almışsın.

Günümüzün başarıları, çoğunlukla, işte bu şoförün/insanın yaptığına benziyor. 

Neredeyse hepimiz başarıyı tek şık olarak görüyoruz. Bu şekilde şartlanıyoruz. Başarısızlığı yüz kızartıcı bir suçmuş gibi kabul ediyoruz.

Belki de bundan dolayı, ''kanaat en büyük hazinedir'' denilmiştir.

Başarıya şartlandığımız vakit; nasip, kısmet, imtihan, kader gibi manevi güzellikler devre dışı kalıyor. Elbette inanmak başarmanın yarısıdır. Pekala, diğer yarısı da başarısızlık olabilir.

Kısmet değilmiş. Nasibimizde yokmuş. Kader.

Nasıl kâr ile zarar, neşe ile keder beraber geziyorsa; iyinin yanısıra kötü, aydınlıkla beraber karanlık varsa, başarı ve başarısızlık da öyledir. Olur veya olmaz.

...

İnanıyorsak, teslim olmuşsak, başarı da Ondandır, başarısızlık da. Olanda hayır vardır. Ne güzel.

İnanıyorsak, yetinmeyi de bilmeliyiz. Yetinmek, yani iyiliği bilmek ve bildirmek.

...

Şunu da belirtelim:

Birinin çıkarı, bir başkasının çıkmazı olabiliyor. Hakkımızı, haksızlık yaparak aramak gibi. Mesela sesimizi duyurmak için yolu kapatmak, insanların geçmesini engellemek, kavuşmasını geciktirmek.

Başarılı olmak için her yolu deneyenler, türlü biçimsizliklerde bulunanlar, yolun sonunda, neyi kazanmış ve kaybetmiş olurlar? Dönüp geriye baktıklarında ne görürler? Bana öyle geliyor ki, gönüllü bir şeklide, bir kafesin içine girerler. Unutmayalım ki, kafesler, genellikle, içindeki kuşlardan daha değerlidir, pahalıdır.

               — İbrahim Tenekeci

 

***

 

Zandan uzak kalın! Zanna dayanarak söylenen sözler, sözlerin en yalanıdır. 

               Hadis-i Şerif

 

***

 

Yalnızca kullanılmayan uzuvlar değil, kullanılmayan duygular da körelir.

Aklınız ile kalbinizi sürekli kullanınız; biri bilgidir, diğeri sevgi.

               — İhsan Fazlıoğlu

 

***

 

Darda kaldım diye umutsuz olma

Yok iken dünyayı var eden vardır.

               — Neşet Ertaş

 

***

 

İYİ VE ASİL OLMANIN İFADESİ: İSLAMİYET

Dünyada ve özellikle bizim de içinde olduğumuz bölgede din eksenli büyük bir savaş yaşanıyor. Bu savaş bir yönüyle Müslümanların kendi içlerindeki savaş gibi yansıtılıyor veya öyle görülüyor. Ama gerçek böyle değil. Gayrimüslim dünya, Müslümanların içlerinde kullandıkları maşalar vasıtasıyla Müslümanlara karşı savaşıyor. Bazı şuursuz Müslümanlar, maşalar üzerinden yürütülen vekalet savaşında farkında olmadan Müslüman düşmanlarının hoşuna gidecek işler yapıyorlar.

20. yüzyıl benzer acılarla geçti. Bunun acısını çeken liderler vardı. Bu liderlerden biri de Balkanlar'da bir bakıma yalınkılıç cihat eden Aliya İzzetbegoviç'ti.

Bazı Müslüman liderlerin Müslüman olduğunu gizlemeye çalıştıkları bir dönemde Aliya, ''Ben Müslümanım ve Müslüman olarak kalmaya kararlıyım. Bu, hayatımın sonuna kadar böyle devam edecek. Çünkü; İslam benim için iyi ve asil olmanın en doğru ifadesidir.'' diye haykırıyordu.

Ülkelerinin yanı sıra dimağları da sömürgeleştirilen Müslümanların durumuna dikkat çekiliyor ve ''İdare etmek değil, idare edilmek için eğitilen kuşaklar İslam'ın ilerlemesini sağlayamazlar. İslam korkakların değil, cesur ve atılgan Müslümanların omuzlarında yükselecektir.'' diye umut veriyordu.

Şu sözler ise onun Müslüman kimliğini bir kez daha ön plana çıkartıyor: ''Bizler insan olmaya ve insan kalmaya çalıştık ve başarılı olduk. Yeryüzünün öğretmeni olabilmek için gökyüzünün öğrencisi olmak lazım.''

Onu rahmet ve minnetle hatırlıyoruz. Mekanı cennet olsun.

               — Alper Tan

 

***

 

Eskici bağırır, antikacı bağırmaz.

Söyleyecek sözü, fikri kıymetli olan bağırmaz.

Bağıran düşünemez, düşünmeyen kavga eder.

               — Hz. Mevlana (ks)

 

***

 

Kullandığın dil yaşadığın zamana ait olmalı, yoksa anlatmaların işe yaramaz.

               — Hemingway