TR EN

Dil Seçin

Ara

Erkek Öğretmen Ne Zaman Gereklidir?

Erkek Öğretmen Ne Zaman Gereklidir?

Günümüzde çocuklar babaya nazaran anneyle daha fazla vakit geçiriyor. Anne çalışıyor olsa da çoğunlukla durum aynı oluyor. Evde olmayı seven, eşiyle iletişimi iyi olan babalar tabiki bunun dışında kalıyor. Onlar çocuklarıyla oynamayı, birlikte olmayı, bakımlarına yardım etmeyi seviyor.

Anneler ise suçluluk hissetmeye daha meyilli. Çocuklarda görülen sorunlarda daha fazla sorumluluk hissediyorlar. Çocuk hasta olsa, okulda ders notları düşse, içine kapansa anneler endişe duyuyor. Bazen gereğinden fazla kaygılanarak aşırı koruyucu olabiliyor.

Babalar için durum farklı; sorun küçükse ciddi bir şey olarak algılanmıyor. Belki de annenin aşırı kaygısı, babaya, fark etmek ve endişelenmek için alan bırakmıyor. Bazen de babanın terk ettiği alanı anne tüm varlığıyla doldurmaya çalışıyor.

Tüm bunların yanında gerçek olan şu ki, yaşadığımız çağda çocuklar anneleriyle ve diğer kadınlarla daha fazla vakit geçiriyor. Okula kadar genellikle anneyle gününü geçiriyor. Baba geç geliyor ya da çok erken gidiyor. Oyun oynamak, birlikte vakit geçirmek, bazı faaliyetleri beraber yapmak konusunda çok az şey yaşayabiliyorlar.

Anaokulu veya kreş yaşına kadar sürekli anneyle muhatap olan çocuk, anne çalışıyorsa yine bir kadın bakıcı ya da anneanne, babanneyle kalıyor. Anaokuluna başlıyor, oradaki öğretmenlerin hepsi de kadın oluyor. Okula kadar kaç sene okul öncesi eğitim almışsa hepsinde eğitimci rolünde yine erkekler yok. Buradaki sorun daha çok erkek çocuklar açısından oluyor.

Zaten babadan mahrum büyüyen çocuk, okul öncesinde neredeyse tamamen erkek modelden yoksun kalıyor. Ailenin küçülmesi, akrabaların uzak oturması, modern şehir hayatının etkileri sebebiyle, aile ve akrabalardan erkek örneklerin olması ihtimali de azalıyor. Olsa bile geçirilen zaman kısıtlı oluyor. Sadece hafta sonu müsait olması, hatta bazı durumlarda hafta sonu bile çalışılması birlikte olunan zaman dilimlerini daraltıyor. Çocuklar dayı, amca, dedeyle sınırlı vakitlerde görüşebiliyor.

Okulda bayan öğretmen, evde anne, komşu teyze, annenin kız arkadaşı ve onun kızı derken örnek alacağı, özdeşim kuracağı erkek model kalmıyor. Özellikle babanın çocukla az zaman geçirdiği ailelerde, ilkokulla birlikte eğer mümkünse çocuğun bir erkek öğretmende okuması iyi olacaktır. Şefkatli fakat sağlıklı otorite kurabilen bir erkek öğretmenin, erkek çocuğun cinsel kimlik gelişimi açısından önemi büyüktür. Babadan mahrum kalan kız çocukları için de aynı durum geçerlidir.

Aynı zamanda boşanma, ölüm gibi ayrılık durumlarında erkek çocuğun aile ve akraba çevresinde diğer erkeklerle ilişki kurması önemlidir. Bu sağlanamıyorsa okulda erkek bir öğretmen tercih edilmelidir. Onun çocuğa yaklaşımı, cesaretlendirmesi ve sevgisi güven duygusunun oluşmasında yardımcı olacaktır.