TR EN

Dil Seçin

Ara

Kedi Terapisi

Kedilerin insanlara faydası çoktur. Kedilerin huzur verici mırıldanmaları, kucağımızdaki sıcaklıkları, sevimli soytarılıkları stresimizi azaltır, bizi mutlu eder.

 

İnsanlar kedilere güvenli ve emin bir alan sağlar, sürekli lezzetli yiyecekler sunarlar. Ayrıca onlara duygusal destek de verirler.

Kedilerin de insanlara faydası çoktur. 1970’lerin başlarında yapılan bir araştırmada, kedi sahiplerinin kedilerini okşadıklarında kan basınçlarının düştüğü gözlemlenmiştir. 1980’lerde Dr. Erike Friedmann, kedi sahiplerinin önemli bir kalp krizinden sonra yaşama şanslarının, evinde hayvan olmayanlara göre çok daha fazla olduğunu bildirmiştir. 1990’larda Avustralya Monash Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, kedi sahiplerinin kalp hastalıkları konusunda evcil hayvanı olmayanlara göre daha az risk taşıdıklarını ortaya koymuştur. Kedilerin huzur verici mırıldanmaları, kucağımızdaki sıcaklıkları, sevimli soytarılıkları stresimizi azaltır, bizi mutlu eder.

Huzurevi ve hastane sakinleri, dost canlısı bir terapi hayvanından ilgi gördüklerinde genel görünüşleri ve hatta fiziksel sağlıkları üzerinde faydalı değişimler olduğunu gözlerler. Kedi mırıltısı onları rahatlatır. Kedilerin uysallığı ve insanlara yaklaşmaya hevesli oluşu ayrıca tedavi edicidir.

 

Kedi mırıltısı

Kedi mırıltısı çağlar boyunca insanları büyülemiştir. Evcil ve yabani kediler mırıldama yeteneğiyle doğarlar. Yavru kedilerden yaşlılara kadar tüm kediler, mutlu olduklarında (meselâ okşandıklarında, yemeklerini beklerken veya sıcak, rahat bir yatakta kıvrılmış yatarken) mırıldarlar. Anne kediler yavrularını emzirirken, yavru kediler de annelerinden süt emerken mırıldanırlar. Kedi mırıldanmaya başladığında bütün kasları uyumlu bir şekilde titreşimlere katılır. Tortop olmuş bir tüy yumağı halinde, güven içinde ve mutlu mutlu mırıldayarak uyumaları insanda şefkat hissi uyandırır. Mırlama kediye de mutluluk verir, hastaysa kendini iyi hissettirir.

Araştırmalar, halinden memnun, mırıldayan bir kediyle bir arada bulunmanın insan sağlığına çeşitli biçimlerde faydası olduğunu göstermiştir: Yüksek tansiyonu düşürmek, stresi azaltmak, yalnızlıkla başa çıkmaya yardım etmek, hatta özgüveni güçlendirmek gibi…

 

Kedi ve sağlık

Kediler duygusal, fiziksel ve zihinsel sağlığımıza katkıda bulunurlar. Onlar hasta olduğumuzda ve hayatın güçlükleriyle başa çıkmamızda faydasını gördüğümüz arkadaşımızdır. Üzüntülü ve gergin olduğumuz zaman kedimizin mırıltısı, tüm endişe ve gerginliğimizi giderecektir. Kedi mırıltısı endorfin ve serotenin adlı hormonların salgılanmasını sağlayarak stresimizi azaltıyor ve uykuya dalmayı kolaylaştırıyorlar. Amerika’da “Köpüren” adlı derginin konuyla yaptığı araştırmada şu söyleniyor: “Kedi mırıltısı, karışık olan zihni düzeltmekte, sükûneti sağlayarak rahat ve huzurlu uykuya vesile olmaktadır.”

Özellikle yalnız yaşayan ve bir dosta ihtiyacı olan hastalarına, evcil kedi tavsiye eden doktorlar çoktur. Çünkü kedilerin, kanser gibi ciddi hastalıkları olan hastaların hayata tutunmasında gerçekten etkili olduğu artık biliniyor. Bakılması ve beslenmesi gereken bir hayvanın sorumluluğu, hasta insanlara kendi sağlıklarına daha çok dikkat etme düşüncesi veriyor.

 

Kedi ve çocuk

Kedi beslemek çocuklarda da terapi yerine geçiyor. Warwick Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonucunu açıklayan Dr. June McNicholas, evinde hayvan beslenen çocukların beslemeyenlere oranla her öğrenim yılında okula ortalama 18 gün daha fazla gittiğinin tespit edildiğini bildirdi. Araştırmaya göre; çocukların yüzde 30’u korktuğu zamanlar hayvanlarıyla oynayarak sakinleşiyor. Yüzde 28’i de aile üyeleriyle yaşadıkları anlaşmazlıklardan sonra besledikleri hayvanın şefkatinde teselli buluyorlar.

Ayrıca evde kedisi olan çocuklarda astım ve alerjik hastalıklar görülme riski daha düşüktür. Ev kedisi, alerji geliştirmemiş olanlarda “aşı” fonksiyonu görmektedir.

Gerçekten kedi beslemek; vücudumuzun gevşemesini sağlayan biyokimyasal maddeler salgılatır. Kedi okşamak bize iyi gelir, onlarla oynamak günlük stresi üstümüzden atmamızı ve daha fazla gülümsememizi sağlar.

 

*****

MERAKLISI İÇİN

Peygamber Efendimiz (asm), şöyle buyurdu:

''Kedi aile fertlerinden bir ferttir, hiçbir şeyi kirletmez.''

...

Allah, kedileri çok çeşitli, alımlı ve orijinal renklerde yaratmıştır. Bir kedinin kürkünün bir santimetrekaresinde 12.000'in üzerinde tüy bulunur.

...

Ortalama kedi ömrü 14 yıldır. Ancak iyi bakılırsa 20 yıl kadar yaşayabilirler. Bir kedi hayatının neredeyse %30'unu vücudunu temizleyerek geçirir.

...

Kediler hoş görünüşlü, yuvarlak başlı, sivri kulaklı, uzun bıyıklı hayvanlardır. Bıyıklarının dipleri sinirlere bağlıdır. Dokunma duyusu görevi yaparlar. Ön ayakları beş, arka ayakları dört parmaklı olup, kancalı tırnaklarını içeri çekebilirler. Tırnaklarını ağaçlara sürterek bilerler.

...

Kediler, küçük kemirgenleri avlamak için yaratılmıştır. Bundan dolayı da hassas işitme ve görme duyuları vardır. İnsan kulağının duyamadığı çok hafif sesleri de duyabilecek şekilde donatılmışlardır. Kediler karanlıkta insanlardan 6 kat daha iyi görürler.

...

Bir yavru kedinin sağlıklı bir yetişkin olabilmesi için en azından 3 ay boyunca annesi ile birlikte kalması ve anne terbiyesi alması gerekir.