TR EN

Dil Seçin

Ara

Ruhsal Şifa

Ruhsal Şifa

 

Oğlum 6 yaşında. Anaokuluna gidiyor. Neredeyse doğduğundan beri aramızda bizimle beraber uyuyor. Aslında itiraf etmek gerekirse biz de onunla uyumayı seviyoruz herhalde. Bu yüzden de tam olarak kararlı olamıyoruz. Yatağında yat dediğimizde, korkuyorum, sizinle yatacağım diye tutturuyor. Bir haberde birlikte uyumanın çocuk için zararlı olduğunu okumuştum. Bu durum gerçekten ona zarar verir mi, ne gibi sonuçları olur, bu durumu değiştirmek için ona nasıl yaklaşmalıyız, neler yapmamızı önerirsiniz?

 

Cevap:     

Çocukla beraber uyumak, anne babaların hem sevdiği hem de endişe ettikleri bir konudur. Aslında birçok anne baba çocuğunun sıcaklığıyla uyumayı sever. Bazen babalar bazen de anneler bu konuda daha isteklidir. Hatta bunun gerekli olduğuna kendilerini bile inandırırlar. Uyurken üşür, üstünü açar, korkar ya da uyanır ağlar gibi sebeplerle çocukla yatmanın zorunlu olduğunu düşünürler. Aslında gerçek sebep, çoğunlukla onunla uyumayı kendilerinin de çok sevmesidir.

Doğumdan sonra beslenme ve uyku düzeninin henüz oturmamış olması sebebiyle, bebek gece boyunca sürekli uyanır ve emmek ister. Bebeğin aynı odada olması annenin kalkıp ihtiyaçlarını karşılaması açısından kolaylık sağlar. Bu sebeple birçok anne uykular düzene girene kadar bu yolu tercih eder. Kendi yanında yatırmayı tercih eden anneler de vardır. Fakat bebeğin çok küçük olması sebebiyle bu durum biraz da tehlikeli olabilir.

Bebekler sadece aç oldukları ya da altlarını ıslattıkları için ağlamazlar. Annenin sıcaklığını, sevgisini ve varlığını hissetmeye de ihtiyaç duyarlar. Beslenirken annenin kucağında olmak, sıcaklığını hissetmek onu rahatlatır, güven verir. Karnını doyururken annenin yanında olması, uyuyunca da yatağına ya da beşiğine konması en sağlıklı yoldur. Fakat konuşmaya ve yürümeye başladıktan sonra hâlâ anne babayla yatması ve aynı yatağı her gece onlarla paylaşması uygun olmaz. Özellikle de 2-3 yaşından itibaren çocuklar kendi yataklarında yatmaya alıştırılmalıdır.

Çocukla anne babanın sabahları ya da akşam yatmadan önce yatakta oyun oynaması, sohbet etmesi, gıdıklayıp şakalaşması veya kitap okuması çok güzeldir. Fakat uyuma zamanında herkesin kendi yatağında yatması gerektiği kararlı bir dille çocuğa anlatılmalıdır. Korktuğunu, yalnız yatmak istemediğini söyleyip, ısrar ediyorsa, o uyuyana kadar bir süre yanında oturacağınızı söyleyebilirsiniz. Bu süre zarfında yaşına uygun kitap okumak ya da saçını okşamak iyi gelecektir. Her çocuğun fıtratı farklı olduğu için anne babalar bu noktada onun yapısına uygun, sevdiği şeylere dair başka seçenekler de bulabilirler. Mesela sevdiği bir oyuncağa sarılarak uyumak gibi...

Koridordaki ışığı ya da odasındaki gece lambasını açık bırakmak korkularını aşması konusunda yardımcı olacaktır. Anne babalar çocuklarının tüm bunlara rağmen hâlâ kendi başlarına yatmak istemediğini söylerler. Aslında gerçek sebep çoğu zaman anne baba olarak bizim henüz ondan ayrı yatmaya hazır olmadığımızdan kaynaklanmaktadır. Birçok anne baba yatağı ayırmak konusunda tedirginlik yaşar. Nasıl alıştıracağım, sorun çıkarırsa, alışmazsa gibi kaygılar yaşar. Onların endişeli ve kararlı olmayan hali çocuğu bu konuda ısrarcı kılar. Biraz daha ısrar ederse direnci kırabileceğini öğrenmiştir.

Çocuğunuz odasında yatmaya alışırken, bir dönem gece uyanıp sizin yanınıza gelmek isteyebilir. Bu durumu gecede birkaç kez tekrarlayabilir. Her geldiğinde tekrar odasına götürüp yatağına yatırmak ve bunu düzenli olarak on beş gün kadar aynı kararlılıkta sürdürmek işinizi kolaylaştırabilir. Bu süreç zarfında anne baba şefkatli ama net bir tavır koyarsa daha çabuk sonuç alınabilir.

Çünkü çocuğun anne babayla yatmaya devam etmesi ve bu durumun sürekli hale gelmesi, hem çocuğun ruh sağlığı hem de aile mahremiyetinin korunması açısından sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Evliliğin ve eşler arasındaki ilişkinin korunması için mahremiyete dikkat edilmesi gerekir. Çocukların anne baba arasındaki özel durumlara şahit olması, anlamasa bile travmatik yaşantılara dönüşebilir. Onun ruh sağlığı ve eşler arasındaki ilişkinin korunması açısından çocukların kendi odalarında yatmaya alıştırılmaları önemlidir.