TR EN

Dil Seçin

Ara

Ruhsal Şifa

Ruhsal Şifa

Soru: “Depresyondayım, acaba manevî duygularım mı zayıfladı?”

Merhaba. Ben 30 yaşında evli, iki çocuk sahibi bir bayanım. Bir süredir kendimi oldukça yorgun ve halsiz hissediyorum. Sanki elimi kaldıracak halim yok gibi... Sürekli uyumak istiyorum. Sabahları da yorgun ve bitkin uyanıyorum. Eskiden zevkle yaptığım birçok şeyi de yapmak istemiyorum. Sürekli suçluluk duyguları ve hüzün hissediyorum. Ağlama isteğime engel olamıyorum. Bu halim eşimi ve çocuklarımı da etkiliyor. Doktora gittim, tüm tahliller yapıldı, fakat bir şey çıkmadı. Doktor depresyonda olabileceğimi söyledi. Oysa ben dinimi yaşamaya ve gereklerini yapmaya çalışan bir insanım. Böyle yaşayan bir insan neden depresyona girer diye kendimi suçluyorum. Acaba manevi duygularım mı zayıfladı diye korkuyorum ama bu durumu da atlatamıyorum, bana yardımcı olursanız çok sevinirim...

 

Cevap: “ORTA YAŞLILIK VE YAŞANAN BAZI SARSICI OLAYLAR DEPRESYONU TETİKLEYEBİLİR!”

Depresyon, psikiyatrinin en yaygın hastalıklarından biridir. Adeta tıptaki soğuk algınlığı gibidir. İnsan hayatının belli dönemlerinde depresyon geçirme olasılığı da artar.

Kadınlar için orta yaş, depresyon riskinin arttığı bir dönemdir.

Yaşanan bazı sarsıcı olaylar ve acı tecrübeler de depresyonu tetikleyebilir.

Hasta olduğumuzda o hastalığın belirtilerini yaşadığımız gibi depresyonda da onun belirtilerini yaşarız. Aynı zamanda dindar insanların depresyona girmeyeceği fikri doğru değildir. Diğer hastalıklar gibi depresyon da tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. İnanmak ve kaderi tanımak insanı mutlaka daha güçlü kılar. Yaşamak ve yaşanan olaylarla baş etmek açısından insana devam etme enerjisi sunar.

Depresyonda ise yaşanan süreç sadece duygusal değildir. Aynı zamanda insan vücudunda fizyolojik değişimler de yaşanır. Bazı hormonların oranı ve düzeyi artar ya da azalır.

Sizin yaşadığınız şikayetler de depresyon belirtilerini tanımlıyor. Depresyonda halsizlik, yorgunluk, enerji kaybı, hayattan zevk alamama belirtileri görülür. Uyku düzensizleşir. Sürekli uyuma ve yataktan çıkmayı istememe hali görülür. Depresyondaki kişi, kaliteli bir uyku uyuyamaz, sabahları dayak yemiş gibi yorgun uyanır. Sabah erken saatlerde sıkıntılı bir şekilde uyanır ve tekrar uykuya dalmakta güçlük çeker. İştah ya çok azalmıştır ya da aşırı bir şekilde artış gösterir. Depresyon yaşayan kişi geleceğe dair ümitle bakamaz. Olumsuz ve negatif duygular baskındır. Kendine güveni de azalmıştır. Dikkatini toplamakta, yeni bir şey öğrenmekte güçlük çeker. Gazetedeki bir makaleyi bile sonuna kadar okuyamaz. Tahammülü ve sabrı azalmıştır. Eskiden sevdiği şeyleri bile yapmak istemez. İnsanlarla konuşmak ve görüşmek ona ağır gelir. Bu haline kızar, söylenir, neden eskisi kadar hareketli ve becerikli olamadığına üzülür. Depresyonda en yaygın duygu suçluluk ve yetersizlik duygularıdır. Kişi geçmişi ve yapamadıkları konusunda pişmanlıklar yaşar, kendini suçlar.

Öncelikle depresyonun dindar insanlar da dahil birçok kişide görülebileceğini kabul etmekle işe başlayabilirsiniz. Birçok kişi depresyon geçirir, önemli olan bu süreci doğru tedavi olarak atlatmaktır. Tedavi edilmediği zaman artabildiği gibi, insanın yaşam kalitesini de düşürmektedir. Kişi halsizlik ve isteksizlik sebebiyle iş gücü kaybı yaşamaktadır.

Yaşadığınız bu süreci geçici bir dönem olarak algılamanız daha kolaylaştırıcı olacaktır. “Şimdi böyleyim çünkü depresyondayım, bu dönemi atlattığımda yine eskisi gibi olacağım. Sadece zamana ihtiyacım var.” şeklinde düşünmek bu süreci geçirmekte kolaylaştırıcı olacaktır.

Diğer hastalıklarda nasıl ki ateşimiz çıkıyor, kendimizi halsiz ve yorgun hissediyorsak, aynı şekilde depresyonda da bu belirtileri yaşıyoruz. Diğer hastalıklarda tedavi olduğumuz gibi depresyonda da tedavi olmalıyız.

Peki depresyonun tedavisi nasıl olmalıdır?

Çok ağır seyreden ve kişinin yaşam kalitesini, günlük işlerini aksatan depresyon türlerinde ilaç tedavisiyle işe başlamak gerekebilir. Bu konuda profesyonel yardım almak en doğrusu olacaktır.

Bunun yanında mutlaka terapi de alınmalıdır. Psikoterapi, depresyonun tekrarlama ihtimalini de azaltır. Kişiye olumsuz duygularıyla baş etme gücü verir. Kendi duygularını ve olumsuz düşüncelerini yönlendirme becerisi kazandırır. Geçmiş olsun...