TR EN

Dil Seçin

Ara

GÜNLÜK TUTUN

Bir günlüğe yazmak,

size kendinizle birebir sohbet etmek fırsatı tanır.

Kendinizle sohbet etmek fırsatıysa,

derin düşünmenin geçmişte kaldığı günümüzde

sizi hayatınızda olup biteni derinlemesine düşünmeye zorlar.

(Robin Sharma, Sen Ölünce Kim Ağlar)

 

...

 

SAİD NURSİ FİLMİ KÜRT SORUNUNA ÇÖZÜM GETİRİR

Yönetmen Mehmet Tanrısever:

“Eğer o dönemde Said Nursi’nin eğitim anlayışı, aydınlık mücadelesi iyi anlaşılmış olsaydı, bugün Kürt-Türk sorunu yaşanmazdı.”

 

Yönetmen Tanrısever, Kürt-Türk sorununa çözüm olacak bir film ortaya koyacaklarını belirtti.

Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatını konu alan “Hür Adam” filminin Yönetmeni Mehmet Tanrısever, Said Nursi’nin doğudaki aydınlanma mücadelesini anlatarak, Kürt-Türk sorununa çözüm olacak bir film ortaya koyacaklarını belirtti.

Filmde figüranlarla birlikte bin kişinin oynadığını, filmin, Bediüzzaman Said Nursi’nin yaşadığı, hapishanede kaldığı yerlerde çektiklerini belirten Tanrısever, o dönemde yaşanan sıkıntıları, filmde yansıttıklarını kaydetti.

Tanrısever, Said Nursi’nin insanlara ve Allah’a olan sevgisini, birleştirici özelliklerini, gerçek Said Nursi’yi anlatmak için bu filmi çektiklerini belirtti.

“Hür Adam”ın, Türkiye’deki Türk-Kürt sorununa %80 çözüm getireceğini savunan Tanrısever, “Kin ve nefreti alacak ve onun yerine sevgiyi, barışı verecek. Eğer o dönemde Said Nursi’nin eğitim anlayışı, aydınlık mücadelesi iyi anlaşılmış olsaydı, bugün Kürt-Türk sorunu yaşanmazdı…” diye konuştu.

Filmin son derece duygu yüklü olacağını, kendisinin bile film setlerinde zorlandığını belirten Tanrısever, filmin çok geniş bir kitleye ulaşacağına inandığını söyledi.

 

...

 

TBMM BAŞKANLIĞI, İSTİKLAL MAHKEMELERİ ARŞİVİNİ AÇMAYA HAZIRLANIVOR

TBMM Başkanlığı, yakın dönem tarihini aydınlatacak olan İstiklal Mahkemeleri arşivini açma kararı aldı. Öncelikli olarak elektronik ortama aktarılan zabıt ve belgeler Meclis’in resmi internet sitesi aracılığıyla herkesin bilgisine sunulacak.

Cumhuriyet’in ilanından önce 1920’de kurulan ve 1927 yılına kadar görev yapan İstiklal Mahkemeleri’ne ait dosyalar, halen TBMM arşivinde sır olarak saklanıyor. Bu dosyalarla ilgili oluşturulan çalışma grubu, İstiklal Mahkemeleri’nin envanterlerini çıkardı. TBMM arşivinde, 874 kutu içerisinde toplam 1471 adet dosyanın bulunduğu tespit edildi. Bu dosyaların Osmanlıca’dan tercümesine başlandı. Tercüme ile birlikte dosya içeriğindeki belgeler de taranarak elektronik ortama aktarılacak.

İstiklal Mahkemeleri, 1920 yılında Kurtuluş Savaşı sırasında kuruldu. Ankara hariç diğer İstiklal Mahkemeleri 17 Şubat 1921’de kaldırıldı.

İstiklal mahkemelerinin kararlarıyla 1054 kişi idam edildi. 2696 kişinin idamları, askerden kaçmamaları şartıyla affedildi. 243 kişiye gıyabında idam cezası verildi. 1786 kişi kalebent ve kürek cezasına çarptırıldı. 11 bin 744 kişi beraat etti. 41 bin 768 kişi ise daha hafif cezalara çarptırıldı.

 

...

 

“HAT: BİR MEDENİYET ÇİZGİSİ”

 

Yönetmen Gökhan Ateştürk:

“Biz hattın tarihinden ziyade simgesel tarafını, maneviyatını, bir resim olarak ne anlama geldiğini ve İslam’ı tanımayan insanlara İslam kaligrafisinin önemini, derinliğini anlatalım istedik.”

 

Osmanlı döneminde zirveye ulaşmış geleneksel hat sanatımız, ‘Hat: Bir Medeniyet Çizgisi’ belgeseli ile tanıtılıyor.

Hayatın içindeki hattı çekmeye çalışan projede, camiler, çeşmeler, mezar taşları mimari özelliklerinden ziyade hat sanatının serencam ettiği mekanlar olmalarıyla öne çıkarılıyor. Yönetmenliğini Gökhan Ateştürk’ün yaptığı filmin yurtiçi çekimleri neredeyse tamamlanmış durumda.

Belgesel için aynı zamanda projenin danışmanlarından olan Hattat Hüseyin Kutlu, Hattat Fuat Başar ve Hasan Çelebi ile röportajlar gerçekleştirilecek.

Gökhan Ateştürk, belgesele “Hat: Bir Medeniyet Çizgisi” ismini neden verdiklerini, yazının insanlığın belleği oluşuyla açıklıyor. Ateştürk’e göre yazı bir medeniyetin kendisini en önemli ifade biçimi. Ve hat sadece ifade biçimi olmakla kalmıyor. Aynı zamanda İslam kaligrafisinin, Çin, Mısır, Japon, Latin kaligrafisinden, hem estetik hem de manevi anlamda ne yönde farklılıkları olduğunu ortaya koyuyor.

 

...

 

Çoğu zaman,

küçük şeylerden büyük şeyler,

görünen şeylerden görünmeyen şeyler anlaşılır.

— Ezop

 

...

 

Bülbülü bir fiske ile susturabiliriz;

fakat sopaya davransanız bile eşeği anırmaktan vazgeçirmeniz zordur.

— Cenap Şehabettin

 

...

 

ÇOCUKLARI TEKNOLOJİYE ESİR ETMEYİN

Bilgisayar teknolojisinin insanların hayatına girmesiyle birlikte çocuklar sokakta birlikte oynamayı unutuyor.

 

İstedikleri gibi koşan, atlayan, zıplayan, hayal güçleri ile sayısız oyun ve öykü üreten çocuklar, önce atari, ardından bilgisayarın evlere girmesiyle teknolojiye esir oldu.

Bilişim teknolojisinin akılalmaz hızına ayak uydurmaya çalışan çocukların sokak oyunlarından giderek uzaklaştığına dikkat çeken çocuk gelişimi uzmanları, teknolojinin çocuğu yalnızlığa ittiğini, bu durumun psikolojik sorunlara sebep olabileceği uyarısında bulunuyor.

Çocukların, oyun oynamadan büyümesine olumsuz birçok faktörün sebep olduğunu belirten pedagog Hale Candemir’e göre, akademik baskıların, sınav stresinin okul öncesi dönemde başlaması, yetişkinlerin organize ettiği kurslar ve benzeri faaliyetler çocukların gününü dolduruyor.

Ayrıca güvenle oynayabilecekleri boş yeşil alanların her geçen gün azalması, çocukların oyun oynamalarına fırsat bırakmıyor.