TR EN

Dil Seçin

Ara

Satır Arkası

Satır Arkası

 

BİLTECİ'DEN KIZI ESMA'YA VEDA MEKTUBU

Mısır'da İhvan liderlerinden Muhammed El Bilteci, keskin nişancının ateş açması sonucu hayatını kaybeden 17 yaşındaki kızı Esma'ya duygu dolu bir mektup yazdı. Mektubuna ''Sevgili kızım ve değerli öğretmenim'' sözleriyle başlıyor.

Kızı ile Rabiatul Adeviyye'de son kez bir araya geldikleri anı hatırlatan Bilteci, ''Sen bizimle olduğunda bile bizden ayrısın'' diyerek Esma'nın kendisine sitem ettiğinde ona, ''Bu hayat birbirimize doyacak kadar geniş değil. Birbirimize doyalım diye Allah'tan cennetinde bize bu sohbeti vermesini temenni ediyorum.'' cevabı verdiğini aktarıyor.

Kızı Esma'yı şehit olmadan iki gün önce rüyasında gördüğünü aktaran El Bilteci, ''Sen şehit olmadan iki gün önce seni rüyamda gelinlikler içinde gördüm. Bu dünyada eşi benzeri olmayan bir güzellikteydin. Yanıma sessizce oturduğunda sana, 'Bu gece senin düğün gecen mi?' diye sordum. Sen de 'Düğünüm akşam vakitlerinde değil öğlen olacak.' demiştin. Çarşamba günü öğlen vakti şehit olduğun haberi bana ulaştığında, senin rüyamda bana ne demek istediğini anlamış oldum.'' dedi.

El Bilteci, o mektubunu şu sözlerle bitiriyor:

Son vedanda yanında olamamam, son bir kez seni görememem, alnına son bir buse konduramamam ve senin cenaze namazını kıldırma şerefine nail olamamam beni derinden üzdü.

Zalimlere karşı başın dik direnirken gaddar kurşunlar göğsüne saplandı ve ruhun yüceldi. Ne kadar güzel bir azmin ve terbiye edilmiş bir nefsin vardı. İnanıyorum ki, sen Allah'a verdiğin söze sadakat gösterdin, Allah da sana verdiği söze... Öyle ki, şehadet şerefini bize değil de sana bahşetti.

Sana elveda demiyorum bilakis görüşmek üzere... Buluşmamız, yakında peygamber ve ashabıyla birlikte Havz-ı Kevser'de olacak. Sonsuz kudret ve hükümranlık sahibi Allah'a yakın, O'nun nezdinde değerli ve şerefli bir konumda. Ayrılmamak üzere, birbirimize doyma temennilerimizin gerçekleşeceği bir buluşma...

 

***

 

Babaları vururlar, kızları ölür;

Kızları vururlar, insanlık ölür.

           - Bedirhan Gökçe

 

***

 

Eğitim meyvenin kendisi değil, sadece bilgi ağacından meyve toplamaya yarayan bir merdivendir.

           - G. B. Shaw

 

***

 

Birisi, uzun zamandır görmediği arkadaşını görünce ona şöyle dedi:

''Nerede kaldın? Seni o kadar çok özledim ki...''

Arkadaşı ise ona şöyle cevap verdi:

''Beni özlemen, benden bıkmandan daha iyi değil mi?''

           - Sadi Şirazî, insan ilişkilerinin sağlıklı olarak devam edebilmesi için önemli bir ölçüye dikkat çekiyor.

 

***

 

Koca bir koyun sürüsünün dağılmasına bir kurt yeter. Bu yüzden koyunlara kurtlardan nasıl korunacağını öğretmek gerekir.

           - H. S. Walpole

 

***

 

MUTLULUK KİTAP OKUTUYOR

Maryland Üniversitesi'nden sosyologlar tarafından yapılan yeni araştırmaya göre, mutsuz insanlar daha çok televizyon izliyor; kendilerini mutlu olarak tanımlayanlar ise kitap okumaya ve sosyalleşmeye daha fazla zaman ayırıyorlar.

Sosyolog John P. Robinson, boş vakti olan insanların televizyon karşısında vakit geçirdiğini ve bu ekstra zamanın bir kısmını da uykuya harcandığını belirtti. Robinson, ''Çalışma ve TV izleme saatleri arttığı gibi uyku saatleri de artıyor.'' dedi.

Yapılan Genel Sosyal Anket'te araştırmacılar kendini mutlu olarak tanımlayan insanların, sosyal aktivitelere daha çok zaman ayırdıklarını, dini törenlere daha fazla katıldıklarını, daha çok oy verdiklerini ve daha fazla gazete okuduklarını tespit ettiler. Buna karşın mutsuz insanlar boş zamanlarının çoğunda televizyon izliyor.

Araştırma bulgularına göre mutsuz insanlar, mutlu insanlara göre yüzde 20 daha fazla TV izliyor. 

Robinson, televizyon izlemenin kolay olduğunu, çünkü izleyicilerin bir yere gitmek, giyinmek, arkadaş bulmak, plan yapmak için enerji harcamak zorunda olmadığını; ya da TV izlemek için para harcamadıklarını ve iş yapmadıklarını söylüyor. Araştırmacılar bu avantajların hepsini bir araya getirince niçin insanların boş zamanlarının yarısından fazlasını televizyon izleyerek geçirdiklerini anlarsınız diyorlar.

 

***

 

''RESMEN DELİLİK''

Oyuncu Johnny Depp bir TV kanalına verdiği röportajda; sinemayı bırakabileceğini ifade etti. 50 yaşındaki Depp, oyunculuğu hakkında dikkate değer bir yorum yaptı:

''Bir senede söylediğin kelimeleri toplayınca, kendi sözlerinden çok başkalarının yazmış olduğu sözleri okuduğunu fark ediyorsun. Bu resmen delilik.''

           - Zamane medeniyeti insanlara özgürlüğü vaad ediyor. Fakat insanların alışkanlıklarına, zihinlerine ve ruhlarına kadar tutsak edildiği başka bir zaman              var mı acaba?

 

***

 

10. ULUSLARARASI BEDİÜZZAMAN SEMPOZYUMU

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından geleneksel hale getirilen Risale-i Nur Sempozyumlarının bu sene onuncusu düzenlenecek.

Sempozyum, bu yıl 'Hakikat Arayışında Nübüvvetin Yeri ve Rolü: Risale-i Nur Perspektifi' temasıyla gerçekleştirilecek.

Risale-i Nur üzerine araştırma yapan yerli-yabancı birçok araştırmacı ve akademisyeni ağırlayacak olan etkinlik, 22 Eylül'de Sinan Erdem Spor Salonu'nda başlayacak.

23-24 Eylül 2013 tarihlerinde ise iki gün boyunca Türkçe-İngilizce-Arapça dillerinde yapılacak tebliğlerle, Wow Otellerinde devam edecek.

Herkesin katılımına açık olan sempozyuma ülkemizden ve dünyadan bir çok misafirin katılması bekleniyor.