TR EN

Dil Seçin

Ara

Kaç Yıldızlı Dünya? / Dünyamız Bir Otel Olsaydı

Acaba kısa süre konakladığımız dünyamızı bir otel olarak kabul etsek, kaç yıldızlı bir otel olurdu?

Memleketi Cennet olan insan, imtihan sırrıyla uzun bir yolculuğa çıkarıldı. Âlemi ervahtan (ruhlar âleminden), rahm-i madere (ana rahmine), çocukluğa, gençliğe, ihtiyarlığa, kabre, haşre, ebede kadar yolculuğu devam edecek. Bu yolculuk aşamalarından dördünü (ana rahmi-çocukluk-gençlik-ihtiyarlık) dünya istasyonunda veya hanesinde geçirir.

Rabb-i Rahîm’i için öylesine nazdar ve niyazlıdır ki insan, diyebiliyor: “Benim Rabb-i Rahîmim dünyayı bana bir hane yaptı. Ay ve güneşi o haneme bir lâmba; ve baharı, bir deste gül; ve yazı, bir sofra-i nimet; ve hayvanı bana hizmetkâr yaptı. Ve nebâtâtı o hanemin ziynetli levazımatı yapmıştır.” (Yirmi Üçüncü Söz, İkinci Mebhas)

Yani aslında insan bu uzun seyahat serüveninde VIP (veri important person/çok önemli kişi) statüsünde bütün hayvanata, bitkilere ve cansızlara mutlak üstün ve hâkim olarak, halife-arz ünvanıyla dünya denilen çok yıldızlı otelde kısa ve faydalı bir ömür sürüyor.

 

Acaba kısa süre konakladığımız dünyamızı bir otel olarak kabul etsek, kaç yıldızlı bir otel olurdu?

Bu sorunun cevabını verebilmek için öncelikle, uluslararası otel sınıflandırma kriterlerinde en yaygın ve kabul görmüş sınıflandırma sistemi olan yıldızlama sisteminden biraz bahsetmemiz gerekir. Bu sistemde bir yıldız en düşük, beş yıldız en yüksek kalite standartlarını gösterir. Belirtelim ki, yedi yıldızlı otel sınıfı dünyanın hiçbir ülkesinde yasal bir sınıflama değildir; bu bir pazarlama konsepti olarak ifade edilir. Bir otel için yedi yıldız dendiğinde bu otelin bilinen beşyıldızlı otellerden çok daha fazla lükse sahip olduğu, sıradışı mimariye sahip olduğu, kişiye özel hizmetler sunabildiği, helikopter-yat vb farklı ulaşım araçlarıyla ulaşılabildiği oteller anlaşılmaktadır. (Batman, 2015)

 

Beş yıldızlı otellerin özellikleri şöyledir:

Beş yıldızlı oteller; yerleşme durumu, yapı, tesisat, donanım, dekorasyon ve hizmet standardı olarak üstün özellikler gösteren ve toplam personelinin en az yüzde yirmibeşi, konusunda eğitim almış personelden oluşan, en az yüzyirmi odalı otellerdir. Beş yıldızlı oteller, dört yıldızlı oteller için arananlara ilave olarak aşağıda belirtilen nitelikleri taşır:

- Müşteri asansörü.

- Odalarda, yatak başucunda merkezî aydınlatma düğmesi ve priz, boy aynası.

- Odalarda, bornoz, diş temizlik kiti, tek kullanımlık terlik, dikiş kiti, ayakkabı sileceği, cilası, duş köpüğü, makyaj temizleme pamuğu, kutu kâğıt mendil, şemsiye gibi en az beş adet amblemli malzeme.

- Banyolarda ve kat koridorlarında resepsiyonla bağlantılı telefon.

- Tütün ürünleri içilmeyen oda düzenlemesi.

- Yirmi dört saat oda servisi.

- Garaj veya üzeri kapalı otopark, bu mahallerde yirmidört saat görevli personel.

- Odalarda, uydu erişimli televizyon, video oynatıcı ve ücretsiz internet imkânı.

- Bay ve bayan kuaförü.

- Satış üniteleri.

- Alakart hizmet verilen asgarî ikinci sınıf lokanta.

- Müşteri ilişkileri ve danışmanlık gibi hizmetlerin, resepsiyondan ayrı bir mahalde konusunda eğitimli ve deneyimli personel tarafından verilmesi.

- Jimnastik salonu; Türk hamamı, buhar banyosu, kar odası, tuz odası, tuzlu buhar odası, sıcak taş odası, alarm sistemi bulunan sauna, masaj üniteleri, aletli masaj üniteleri, cilt bakım üniteleri gibi üniteler

- Kapalı yüzme havuzu.

- Açık yüzme havuzu.

- Bovling-bilardo salonu, duvar tenisi salonu; uzman personel eşliğinde, çocuklara yönelik oynama, dinlenme alanları ve tuvaletleri bulunan çocuk bakım ve oyun odası ile bahçesi; golf sahası, tenis kortu, spor salonu, açık spor sahası, go-kart pisti, kayak pisti veya benzeri imkânlar sağlayan ünitelerden en az dört adedi.

Şimdi birlikte bakalım dünyamız kaç yıldızlı otel eder. Öylesine geniş ve konforludur ki, her keyfe hitap eder. Nice havuzlara, plajlara, denizlere sahip. Nice eğlence ve animasyonları var. Sıradışı mucizevi canlı-cansız görsellere sahip. Müthiş bir açıkbüfe menüsüne sahip. Her kişiye ait özel hizmeti var. Bütün yıldızlar ve ay onun şahane avizeleri, koca güneş onun ışık kaynağı ve sobacısı.

Ve aslında bu dünyayı okyanuslarda yüzen dev bir otele benzetebiliriz. Turizmciler kruvaziyer seyahatleri en lüks ve en pahalı turizm türü diye nitelendirirler. Evet misafir edildiğimiz dünya, uzayda kendi ekseni etrafında 1.600 km/saat, ve  güneşin etrafında 107.000 km/saat hızla dönüyor. Kendi etrafına dönmekle VIP müşterilerine gece-gündüz manzarası ve nimetleri, güneşin etrafında dönmekle de mevsimler manzarası ve nimetleri sergileniyor.

Evet bu kruvaziyer seyahatte “Her bahar bir vagon gibi, hazine-i gaybdan yüzbin nevi et’ime ve levazımat, kemal-i intizam ile yüklenip zihayata gönderiliyor. Ve bilhassa o erzak paketleri içinde yavrulara gönderilen süt konserveleri ve validelerinin şefkatli sinelerinde asılan şekerli süt tulumbacıklarını göndermek, o kadar şefkat ve merhamet ve hikmet içinde görünüyor ki, bilbedahe bir Rahman-ı Rahîm’in gayet müşfikane ve mürebbiyane bir cilve-i rahmeti ve ihsanı olduğunu isbat eder.”

Şimdi bu dünya oteli beş yıldız mı, yoksa yedi yıldız mı eder?.. Yoksa milyarca yıldızı olan harika bir Rabbani kruvaziyer gemi/otel mi olur, siz karar verin...

 

Kaynaklar:

1. Batman, Orhan, (2015), Uluslararası Otel İşletmeciliği, Değişim Yayınları.

2. Batman, Orhan, (2015), Otel İşletmelerinin Yönetimi, 4. Baskı, Değişim Yayınları.

3. Nursi, Bediüzzaman Said, (2016), Mektubat, T. C. Diyanet İşleri Başkanlığı Yayını.

4. Kültür ve Turizm Bakanlığı, (2017), http://teftis.kulturturizm.gov.tr/TR,14518/turizm-tesislerinin-belgelendirilmesine-ve-niteliklerin-.html