TR EN

Dil Seçin

Ara

Evimizde Olması Gereken İlk Yardım Otları

Evimizde Olması Gereken İlk Yardım Otları

İlk yardım otları da olur muymuş demeyin. Bu yazıyı okuduğunuzda bana hak vereceksiniz. Hazımsızlığa bağlı bir karın ağrınız olduğunda, eliniz ya da bir yerinizde küçük bir çizik sonucu kanama olduğunda ya da bir arı sokması durumunda acil olarak öncelikle ne yaparsınız? 

Bu gibi durumda geleneksel halk tıbbında kullanılan birçok bitki vardır. Bunlardan bazılarını kısaca tanıyalım:

Kantaron: Kesik ve çizikleri iyileştirmek ve hafif yanıklara karşı yara bölgesine kantaron yağı sürmek iyileştirmeyi hızlandırır.

Elma: Evde ütü ya da mutfakta sıcak yağ sıçramasıyla oluşan hafif yanıklarda, rendelenmiş elma hem ağrıyı azaltacaktır hem de iyileştirme sürecini hızlandıracaktır.

Elma sirkesi: Antiseptik ve antibakteriyel etkileriyle bilinen elma sirkesi bir pamuğa emdirilip arının soktuğu bölge silinir ve mümkünse pamuk o bölgede bit müddet tutulur.

Meyan (Biyan): Faranjit durumunda küçük bir parça meyan balı ya da meyan kökü pastil gibi ağızda emilebilir. Meyan ağız içi aftlarda ve uçuklarda da faydalı bir drogdur.

Zeytin yaprağı: Ağız içi aftlarda ve uçuklarda bir yaprak çiğnenip suyu uçuk ve yaranın üzerine sürülürse Allah’ın izni ile şifa olur.

Nane: Antibakteriyel ve antivirütik özelliklere sahip olduğu araştırmalarla kanıtlanan nane; baş ağrısı, bulantı, sindirim ve gaz problemleri gibi pek çok sorununuza çözüm olabilecek çok faydalarla yaratılan bir bitkidir.

Biberiye (Kuşdili): Hazımsızlık ve şişkinlik gibi durumlarda sıcak suda demlenen bir bardak biberiye içmek iyi gelecektir.

Laden (Pamukluk, Pamukla): Hafif çizik ve kesiklerde, kanayan bölgeye ezilmiş laden yaprağı bastırılırsa kan pıhtılaşır ve kanama durur.

Sinir otu (Sinirli ot): Vücuttaki bir sivilceyi patlatmak için bu bitkinin yaprakları ezilerek sivilcenin üzerine bağlanırsa kısa sürede sivilce patlar ve içerisindeki iltihap da dışarı atılmış olur.

Papatya: Uyku problemi çekiyor ve kesintisiz güzel bir uyku çekmek istiyorsanız, en iyi seçenek papatya çayıdır. Papatya çayı doğal bir yatıştırıcıdır. 

Lavanta: Yatmadan içeceğiniz 1 fincan lavanta çayı da sizin rahat bir uyku çekmenize vesile olacaktır.

Karanfil: Karanfilin analjezik (ağrı kesici) ve antiseptik (mikrop kıran) özelliği vardır. Özellikle diş ağrıları için çok faydalıdır. Bir adet kuru karanfili ağzınıza alıp çiğnemek diş ağrısına iyi gelir. Unutmamalı ki bu bir geçici çözümdür tedavi edici değildir.

Kekik: Ağız kokusunu bastırmak için birkaç kekik yaprağı ağızda çiğnenir.

Oğul otu (Melissa): Böcek sokulan bölgeye oğulotu yapraklarını ezip bastırırsanız hem ferahlık verir hem de olası iltihap durumunu önlemiş olur.

Sarımsak: Arı sokmalarına karşı birkaç diş sarımsak ezilir ve arının soktuğu bölgeye sürülürse ağrı, sızı ve şişlik hafifler.

Domates: Arı sokmasına karşı sokulan bölgeye domates bastırılırsa ağrıyı hafifletir.

BİTKİLERİ KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:

Unutmamalı ki yukarıda bahsi geçen bitkilerin şifalı özellikleri hafif dereceli rahatsızlıklar için geçici bir çözümdür, tedavi edici değildir. Daha ciddi durumlarda, “hâzık, mütedeyyin hekimlerin tavsiyelerini tutmak, ehemmiyetli bir ilaçtır.”

Her insan yukarıda sözü edilen durumlara karşı çok farklı reaksiyonlar gösterebilir, o nedenle ciddi durumlarda en yakın tıbbi yardım merkezine gidilmelidir. 

Bitkilerin yerel adları her bölgede farklı olabilir. O nedenle kullanılacak bitkinin doğru bitki olduğundan emin olmak gerekir. Aksi takdirde ciddi sağlık problemleri yaşanabilir.

Bitkisel ürünler de ilaç gibi doğru kullanılmadığında veya aşırı miktarlarda ve yanlış uygulanıldığında ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği unutulmamalıdır. O nedenle “Ottur zararı yoktur” demeyelim, bitkileri kullanırken dikkat edelim, uzmanlara sormadan kullanmayalım. Rahîm ve Hakîm olan Allah (cc), her derdin devasını yarattığını bildirdiği gibi, her işi ehline sormamız gerektiğini de bildirmiştir.

Tabiat eczaneniz, bitkiler şifa vesileniz olması dileklerimle sağlıklı günler…