
“Manasını Bilmiyorum” Diyerek Kur’an Okumayı Terk Etmek Doğru Mudur?

Ocak 2015, 457 |
![]() |
Eklenme Tarih: 18 Nisan 2018 14:02 | Mehmet Kırkıncı |
Manasını bilmiyorum diyerek Kur’an okumamak veya zikri terk etmek büyük hatadır. Çünkü insanda birçok duygular vardır, akıl bazı hakikatleri kavramazsa bile kalp ve ruh istifade eder. Mesela, yemiş olduğumuz birçok meyvede hangi vitaminlerin olduğu ve vücudumuza ne gibi faydalar sağladığından habersiziz. Aklımızın bundan bir payı yok ama bedenimizin istifadesi oluyor. Aynı şekilde bir bebek de sütün kendisine ne gibi faydalar sağladığından habersizdir, ama onunla beslenmekte ve gıdalanmaktadır. İnsanın manasını anlamadan okuduğu Kur’an ve diğer virdleri de böyle düşünebiliriz.
Bediüüzzaman Hazretleri de “gaflet ile yapılan zikirler dahi feyizden hâlî değildir.” (Mesnevi-i Nuriye, Hubab) demektedir.
Bir başka yerde de şöyle buyurur:
“Kur’an-ı Azîmüşşan yalnız bir asra değil, bütün asırlara nazil olmuştur. Hem bir tabaka insanlara mahsus değil, bütün tabakat-ı beşere şümulü vardır. Hem bir sınıf insanlara ait değil, bütün beşerin sınıflarına raci’dir. Binaenaleyh herkes, her tabaka, her zaman, fehmine, istidadına göre Kur’an’ın hakaikından hisse alabilir ve hissedardır.” (Mektubat)
Elbette ki Kur’an-ı Kerîm’i anlayarak okumak çok önemlidir. Ancak anlamıyorum diye okumayı terk etmek doğru değildir. Onu anlayarak okumak hem zikir hem de fikirdir; anlamadan okumak ise yine büyük bir zikirdir. Kur’an’ın her bir harfine en az on sevap verileceği hadislerde ifade edilmiştir. Mübarek gecelerde bilhassa Ramazan-ı şerifte her harfinin binden fazla sevabı vardır.
“Evet, Kur’an, bitmez tükenmez bir hazinedir. Herkes kabiliyetine göre O’ndan hissesini alır. Onun her bir suresi, her bir ayeti, hatta her bir harfi hakikat ve feyiz hazinesidir…” (Sözler, 25. Söz)
Ayrıca, Kur’an’ın müminler için şifa ve rahmet olduğu bir ayette şöyle ifade edilir: “Biz Kur’an’dan, mü’minler için şifa ve rahmet olacak şeyler indiriyoruz. (O Kur’an) zalimlerin ise, ancak hüsranını artırır.” (İsra Suresi, 17/8)
Evet, Kur’an-ı Kerîm’i okumak en büyük bir zikir olduğu gibi, onun hakikatlerini tefsir eden eserleri okumak da insana Cenab-ı Hakk’ı hatırlatması ve bildirmesi cihetiyle bir zikirdir.
***
İnsanın feyz-i İlahîyi celbeden çeşitli latifeleri, duyguları vardır. Bir kısmı kalb ve aklın şuuruna bağlıdır. Bir kısmı ise şuura tâbi değildir.
Ocak 2015, 457 Sayısı Tüm Yazıları
- 6 Canlılarda Antifriz / Prof. Dr. Fatih Satıl
- 8 Yediveren / Suat Ünsal
- 9 Fikir Eğlenceleri / Suat Ünsal
- 10 Allah (cc) Yarattıklarına Benzemez / Benzemezlik / Prof. Dr. Alaaddin Başar
- 13 Bazen / Emine Merve Kabay
- 14 Satır Arkası / Serdar Çınar
- 16 DNA’ların Dünyası / Prof. Dr. Volkan Tuzcu
- 18 “Manasını Bilmiyorum” Diyerek Kur’an Okumayı Terk Etmek Doğru Mudur? / Mehmet Kırkıncı
- 19 Yol Kazası / Ahmet Zafer
- 20 Hayatımız Pamuk İpliğine Mi Bağlı? / Prof. Dr. Metin Bülbül
- 22 Öğrendim Ki... / Banu Yaşar
- 23 Risale-i Nur'dan Seçmeler / Aslınur Bahar
- 24 Hz. Adem'in Yaratıldığı Toprakta Bütün Elementler Var Mıydı? / Prof. Dr. Adem Tatlı
- 25 Postacı / Kenan Maraşoğlu
- 26 Kırkambar / Zafer Araştırma Grubu
- 28 Sınırların Şahı / Mustafa Ulusoy
- 30 İnsana Hayret Yaraşır / Selim Gündüzalp
- 33 Fikir Eğlenceleri / Selim Gündüzalp
- 34 Alternatif Yakıtlar - 1 / Dr. M. Akif Ceviz
- 36 Her Şakada Bir Gerçek Vardır / Mehmet Tüzün
- 37 Hazır Cevaplar / Zafer Araştırma Grubu
- 38 Hayvandan Usta Olur Mu? / Aslınur Bahar
- 40 Hal Çizgisi / Osman Suroğlu
- 41 Bin Yok Bir Varı Tartamaz… / Ömer Sevinçgül
- 42 Oksijenin Hücrelere Yolculuğu / Nefes Almak / Dr. M. Özcan Baran
- 44 Sapanca / İbrahim Erdinç Şumnu
- 45 Yetim / M. Ertuğrul Esen
- 46 Yalnızlıkta Işık Arayan Ressam: Van Gogh / Doç. Dr. Rasim Soylu
- 48 Dünya’nın En Büyük Böcekleri: Titan ve Golyat / Dr. Şahin Bey
- 50 Hem Benzer Hem Benzersiz / Prof. Dr. Alparslan Özyazıcı
- 51 Ecel / Abdülkadir Dinç
- 52 Nasıl, Neden? / Muhiddin Yenigün
- 54 Sizden Gelenler / Serkan Akdeniz
- 55 Zafer Haber / Zafer Araştırma Grubu
- 56 “Quo Vadis!” (Nereye Gidiyorsun!) / Prof. Dr. Mustafa Nutku
- 58 Düşünceler / Zafer Araştırma Grubu
YAZARIN DİĞER YAZILARI

Kur’an’ın Benzeri Neden Yapılamaz?
Her kelâm (söz), kendisini söyleyenin mührünü taşımaktadır. Lisan aynı da olsa, yeteneklerin farklılığı, ilim ve belâgattaki farklılıklar gibi konular, sözlere ayrı ayrı mühürler kazandırmakta ve bilenler için, o sözün kime ait olduğunu âdeta haykırmaktadır. Meselâ, hepimiz Türkçe konuştuğumuz halde, Yunus Emre’nin veya Mehmed Âkif’in bir şiirini işittiğimizde bu şiirlerin şairlerini derhal tanıyabiliyoruz.

Süt
Hindistan cevizinin ağacı toprak yiyor, kendisi süt veriyor. Koyun ise ot yiyip süt veriyor. Başka bir anne de et yiyip süt veriyor. Demek ki bunların her biri birer sebeptir.

Göremediğimiz Harikalar
Bir düşünelim; biz bir tek organımızın aynısını yapamazken, toprağa attığımız bir buğdaydan on tane buğday alıyoruz. Yani bir buğday tanesi kendisi gibi on fert yapmış görünüyor.

Ahiret Olmasa Hayatı Anlamsız Olur
Bir bilim adamı, büyük bir özen ve çalışma sonucu her yaprağı binlerce lira değerinde, gayet güzel ve eşsiz çiçekler yapsa, fakat sonra bunları adi bir saman çöpüymüş gibi keçilere yedirse, ne kadar abes olur!..