TR EN

Dil Seçin

Ara

Ramazan Ayına Özel Bitki Çayları

Ramazan Ayına Özel Bitki Çayları

Ramazan ayında oruçla birlikte vücutta oluşacak susuzluk ve mide rahatsızlıklarına karşı hangi bitki çaylarını içmek gerekir?

Ramazan geldi, rahmet ve bereketiyle hoş geldi. Bizi bu mübarek aya yetiştirip oruç tutma sıhhati veren sonsuz merhamet sahibi Rabbimize şükürler olsun.

Ramazan, vücudun maddi-manevi bakıma alındığı bir rahmet ayıdır. Bu nedenle oruç tutmak, tüm gün aç kalıp iftarla birlikte çılgınca yemek içmek olmamalı; biraz durup önümüze serilmiş rahmet sofralarını ve bize bu nimetleri göndereni düşünme zamanı olmalı.

Akıp giden hayat içinde bir bardak suya uzanmadan durup düşünmeli insan. Su demişken Ramazan’da hepimizin en çok dert yandığı susuzluğa karşı ne yapabiliriz diye aklınıza gelebilir. Oruç tutarken aç kalınan saatlerin uzunluğu nedeniyle, sahurda ne kadar sağlıklı ve dengeli yemek yenilirse yenilsin, susuzluk bazen zorlayabilir.

 

Peki Ramazan ayında oruçla birlikte vücutta oluşacak susuzluk ve mide rahatsızlıklarına karşı hangi bitki çaylarını içmek gerekir?

İstatistik verilerine göre Ramazan’da çay tüketimi artıyor. Çay insanı rahatlatan, sağlık açısından da çok faydalı bir içecek. Ancak Ramazan’da daha sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için kafeinsiz çaylar da içmek gerekir. Özellikle mideye iyi gelen kafeinsiz bitki çaylarından Rezene, Papatya, Nane ve Zencefil çayları iftar sonrasında içilebilecek sağlıklı çaylardandır.

Ayrıca, Ramazan’da iki öğünde de çok fazla yemek yenildiği için midemizi rahatlatmamız sağlık açısından daha önemli bir hale gelir. Aynı şekilde, oruçla birlikte hassas vücutlarda susuzluk ve açlığa bağlı olarak ortaya çıkabilecek sağlık problemlerine karşı dikkat etmek ve önlemler almak lâzımdır.

İşte tüm bunlar için size iki bitki çayı önerimiz olacak:

Sindirime Yardımcı Bir Bitki: Rezene

Eskiden beri Rezene bitkisinin yaprakları, oruç tutanlarda açlık hissini azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. Halk arasında “arapsaçı” olarak da bilinen ve kullanılan Rezenenin yaprak ve gövdeleri, Avrupa’da çorba, et ve balık yemekleri ile salata ve turşulara lezzet vermek amacıyla kullanılır.

Rezene bitkisinin sindirim sistemi üzerindeki spazm giderici etkisi olduğu bilimsel verilerle de desteklenmektedir.

Ayrıca, midedeki gerginlik ve ekşime gibi şikâyetlerin giderilmesinde de faydalıdır. Bu nedenle, iftardan sonra rezene çayı içilmesi, tüm gün boyunca kasılmış olan midenin rahatlamasını sağlayacaktır. Rezene çayı, iftarda yenilen yemeklerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olarak, mide ve bağırsaklarda rahatsızlık verecek gaz oluşumunu da engelleyecektir.

 

Mide-Bağırsak Kasılmaları, Şişkinlik ve Gaz Rahatsızlığı İçin: Papatya

Mayıs papatyası çiçekleri; mide-bağırsak kasılmalarını, şişkinlik ve gaz şikâyetlerini giderici faydaya sahiptir. Bununla birlikte, sindirime yardımcı olacak özelliklerde yaratılmıştır. Papatyanın sindirim sistemine yararının yanında içerisine dercedilen ‘flavonoit’ler sayesinde hafif yatıştırıcı bir bitkidir. Dolayısıyla papatya çayı, iftar sonrası içildiğinde sakinleştirici olacaktır. Bu bakımdan sahurdan sonra gece rahat uyunması ve gündüz ise daha rahat bir oruç süreci geçirilmesi için Papatya çayı güzel bir nimettir.

Görüldüğü gibi her bir bitki, bir ilaç gibidir ki, çok çeşitli vitamin ve minerallerden, gayet hassas bir ölçüyle alınan maddelerden yapılmıştır. Risale-i Nur’da “…her bir nebat, hayattar bir tiryak (ilaç) gibidir ki, çok müteaddit eczalardan, çok muhtelif maddelerden, gayet hassas bir ölçüyle alınan maddelerden terkip edilmiştir...” denilmektedir. Bitkilerde bu şifa verici kimyevî maddelerin bulunması, tabiat sofrasının aynı zamanda büyük bir eczahane olarak tanzim edildiğini göstermektedir. Tatlarıyla dilimize, kokularıyla burnumuza hitap eden, şifalı özellikleriyle de bedenimizin imdadına koşan her bir bitki, bize Âlemler Rabbini hikmetiyle ve merhametiyle tanıtan bir eser olur.