Kış hastalıklarından korunmanın en etkili yöntemlerinden biri olan bitki çayları hem doğal olmaları hem de rahatlatıcı etkileri ile vücudun bağışıklık sistemini korumada yardımcı olurlar. Tam bir antioksidan ve vitamini deposu olan bu çaylarla birlikte kış aylarını daha sağlıklı ve zinde geçirmek mümkün. Tabiat eczanesinden bizler için sunulan bitkilerden elde edeceğimiz bu çaylar, soğuk kış günlerinde hastalıklara karşı korunmada bize oldukça yardımcı olacaktır.
Boğaz ve Akciğerleri Rahatlatan: MEYAN KÖKÜ
Meyan kökünün tıpta en sık kullanıldığı yer üst solunum yolları rahatsızlıklarıdır. İltihaplanmış mukoza zarı üzerinde yatıştırıcı etkisi vardır. Meyan kökü sıcak suda bekletilip içildiğinde boğaz, akciğer ve bronşlara çok iyi gelecektir. Balgam söktürücüdür.
Ancak, uzun süre kullanılması halinde tansiyonu yükseltebilir. Kalp hastaları, kalp yetmezliği ve kronik karaciğer rahatsızlığı olanlar tüketmemelidir. Vücudun su toplamasına neden olur. Vücutta potasyum kaybına yol açtığı için özellikle böbrek hastaları meyan kökü şerbetini kullanmamalıdır. Yine şeker hastaları bu şerbeti içmemelidir.
Ağrıya, Kas ve Eklem Sertleşmesine İyi Gelen: TARÇIN
Tarçın, antimikrobiyal özelliğe sahip ögenol ve geraniyol adlı fitokimyasallar sayesinde bakteri ve mantar gelişiminin önlenmesine yardımcı olur. Tarçın ayrıca; ağrı, kas ve eklem sertleşmesi ve menstrual dönem (adet dönemi) rahatsızlıklarının hafiflemesine yardımcı olabilecek iltihabı önleyen bileşikler de içerir.
Uzun süreli kullanım durumunda kabızlık sorunu yapma olasılığı vardır. Yüksek tansiyon hastalığı için tarçın kullanımı önerilmemektedir.
Antimikrobiyal Bir Bitki: ADA ÇAYI
Harika kokusuyla, 2.000 yıldan daha uzun bir süredir kullanılan harika bir bitki olan ada çayının antimikrobiyal (mikrop karşıtı) ve antiviral (virüs karşıtı) özellikleri oldukça dikkat çekicidir.
İçeriğinde bulunan uçucu yağların, diş eti iltihabı, boğaz ağrısı, öksürük ve romatizmal arterit gibi iltihaplı durumlarla savaşmakta da etkili olduğu bilinmektedir.
Halk arasında çay gibi demlenerek boğazdaki iltihaplanmalar, yorgunluk, ruhi depresyonlara karşı kullanılır.
Ada çayı her ne kadar faydalı bir bitki de olsa içerdiği bazı maddelerden dolayı hamilelerin, özellikle düşük olasılığı olan hamilelerin ada çayından uzak durması gerekir. Ayrıca, bazı insanlarda çarpıntıya sebep olabilir. Bu yüzden özellikle epilepsi hastalığı olan insanların ada çayı içmemeleri gerekir.
Hem İlaç Hem Baharat: KEKİK
Kekikte bulunan timol, harika bir antioksidan ve iltihap giderici özellikte bir ucucu yağdır. Kekik, öksürük ve bronşit gibi göğüs ve solunum yolları sorunlarının hafiflemesinde kullanılmaktadır. Antiseptik (mikrop yok eden) özelliği nedeniyle, doğal diş macunlarının içeriğinde de sık sık kullanılır.
Hamile bayanların özellikle hamileliğinin ilk aylarında tüketmemesi önerilmektedir. Aynı şekilde, mide ülseri olan veya mide kanaması riski bulunan kişiler tarafından tüketilmemelidir.
Duygu Geçişlerine Karşı: ZENCEFİL
Zencefil üzeride yapılan araştırmalar, bu bitkinin antitümör etkisinin bulunduğunu ve antimikrobiyal ve antiviral özelliği nedeniyle de bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğunu göstermiştir.
Ayrıca, sindirim sistemi, kan dolaşım sistemi, ağrı ve ateş üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Limonlu, sıcak bir zencefil çayının her türlü duygu değişimine karşı muhteşem bir ev yapımı ilaç olma özelliği vardır.
Damar ve kalp rahatsızlığı olan kişiler zencefil çayı tüketebilmek için mutlaka doktoruna danışmalıdır. Ayrıca, tansiyon ilaçları ile aynı anda kullanıldığında zararlı olabilir.
…
Görüldüğü gibi bitki çaylarının şifalı özelliklerinin yanında, yanlış ve bilinçsiz kullanıldığı takdirde olumsuz yan etkileri de olabilmektedir. Bu nedenle, bitki çayları tüketilirken abartıya kaçılmamalı, gebelik ve emzirme dönemlerinde kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Ayrıca devamlı ilaç kullanan kişiler de bitkisel çay tüketmeye başlamadan önce doktorunu bilgilendirmelidir.
O nedenle “Ottur zararı yoktur” demeyelim, bitkisel çayları kullanırken dikkat edelim, uzmanlara sormadan kullanmayalım.
…
Tabiattaki herbir nebat, hayattar bir tiryak gibidir ki; çok çeşitli eczalardan, çok muhtelif maddelerden, gayet hassas bir ölçü ile alınan maddelerden terkib edilmiştir. Mükemmel bir eczahane düşünün ki, raflardaki her kavanozun içinde harika ve hassas mizanlarla alınmış hayattar macunlar ve ilaçlar var. Şüphesiz gayet maharetli ve kimyager ve hakîm bir eczacıyı gösterir. Aynen öyle de, yeryüzü eczahanesinde bulunan bitkiler ve hayvanlar da, bu eczahanedeki hayattar ilaçlar gibidir. Ve bize yeryüzündeki büyük eczahanenin bir eczacısının olduğunu gösterir, tanıttırır.
Netice, çeşitli bitkilerin değişik fayda ve şifasının olması, renklerinin, şekillerinin insanların menfaatine uygun şekilde yaratılmış oluşu, yeryüzünde bulunan her şeyi insanın menfaatine sunan hadsiz merhamet sahibi bir Yaratıcının varlığını, rahmetini ve hikmetini gösterir.